به گزارش سایت خبری پرسون، خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری با اشاره به سفر هفته گذشته وزیر امور خارجه عراق به ایران گفت: در این سفر برخی توافق نامهها و روند پیگرد قضایی آمرین، عامیلن و معاونین شهادت سردار سلیمانی پیگیری شد.
وی در ادامه افزود: صدور رای صلاحیتی دیوان بین المللی دادگستری به نفع جمهوری اسلامی ایران در پروند نقض عهدنامه مودت ۱۹۵۵ در دادگاه لاهه، از دیگر اتفاقات هفته گذشته بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه یادآور شد: این رای یکی دیگر پیروزیهای حقوقی جمهوری اسلامی ایران در برابر ایالات متحده بود.
اروپا میتواند مسیر غلط گذشته را جبران کند
سخنگوی وزارت امور خارجه سه کشور اروپایی را شریک نقض تعهدات آمریکا در برجام دانست و گفت: اروپا میتواند مسیر غلط گذشته را جبران کند.
خطیبزاده در ادامه نشست خبری درباره رایزنی ایران و اروپا درخصوص برجام افزود: سه کشور اروپایی نتوانستند به تعهداتشان عمل کنند، اما جوسپ بورل و اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگکننده برجام نیز هستند. آنچه وزیر امور خارجه درباره نقش بورل گفت، یادآور نقش تسهیلکننده اتحادیه اروپا در مسیر برجام است. گفتگوها در حال انجام است و انجام هم شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه نمایندگی ایران در بلژیک با مسئولان اروپایی از جمله بورل در ارتباط است، گفت: اروپا میتواند نقش سازنده داشته باشد و مسیر غلط گذشته را در این برهه جبران کند.
وی درباره برخی اظهار نظرها در خصوص لغو دیدار قالیباف و پوتین تصریح کرد: نباید این سفر با توجه به اهمیت و سازنده بودن توسط رئیس مجلس که حامل پیام رهبری هستند، تحت حاشیه قرار گیرد. برخی از آنهایی که نمیدانند و میخواهند از هر مسئله برای برخوردهای حناجی استفاده کرده و ماهیگیری کنند، منافع ملی را تحت تاثیر قرار میدهند.
خطیبزاده با بیان اینکه اگر موضوع کرونا و پروتکلها نبود، احتمال انجام این دیدار وجود داشت، گفت: در شرایط ویژهای هستیم و این سفر در این شرایط با توجه به روابط دو کشور، با اهمیت است. آقای قالیباف ملاقاتهای مهمی با مقامات روسی و همتای خود دارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه برخی اظهارات در این خصوص را سازنده ندانست و گفت: در سفر رییس مجلس شورای اسلامی به روسیه حداکثر همکاری و همراهی بین وزارت امور خارجه و مجلس وجود داشت.
وی اظهار کرد: دوستان باید در مسائل حاکمیتی، شان حاکمیتی را رعایت کنند. قوا در روابط نزدیکی که دارند، کارها را پیش میبرند.
خطیبزاده درباره روابط ایران و افغانستان و آخرین وضعیت توافق راهبردی دو کشور خاطرنشان کرد: این سند نهایی شده و فقط یکی دو موضوع قابل حل باقی مانده است. در سفر آقای عراقچی این موضوعات نهایی شد. امروز هم در سطح دیگری این سند پیگیری میشود.
سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: وقت زیادی برای این سند گذاشته شده و این سند برای دو کشور راهگشا است.
وی همچنین گفت: در موضوع آب از جمله مسائل و حوزههای مهم و قابل بررسی دو کشور است و به جای افتراق بودن، میتواند نقطه اشتراک باشد. هم از طریق کمیسیون مشترک و مدیریت حقابه مسئله پیگیری میشود. امیدواریم طرف افغانستانی جمعبندی نهایی خود را در مورد آن دو موضوع اعلام کند.
لزوم توقف حمایتهای آمریکا از کشتار مردم یمن
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: آمریکا باید چک سفید امضایی که به عربستان برای کشتار مردم یمن داده است؛ بدون مانور سیاسی پس بگیرد.
خطیب زاده در ادامه نشست خبری در خصوص ارتباط حل بحران یمن و برجام گفت: مسئله برجام و یمن دو موضوع جدا از یکدیگر هستند و ارتباط باهم ندارند. برجام البته یک موضوع مهمی برای امنیت منطقه بوده و پرونده منطقه نیز یک موضوع منطقهای است.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: اینکه آمریکا در مورد یمن میخواهد مسیر اشتباه گذشته را جبران کند و چک سفید امضایی که برای کشتار مردم یمن به عربستان داده را پس بگیرد، اگر مانور سیاسی نباشد، به حل بحران یمن کمک میکند.
پایان کشتار مردم یمن؛ پایان تراژدی انسانی است
خطیبزاده با بیان اینکه دولت عربستان باید هرچه زودتر بمباران و محاصره یمن را متوقف کند، عنوان کرد: اگر این کار انجام شود، از فردای آن روز گفتگوهای یمنی - یمنی میتواند شروع شود. پایان کشتار مردم یمن؛ پایان تراژدی انسانی است.
پاسخهای ایران همواره فنی و دقیق بوده است
وی درباره ادعای والاستریت ژورنال درباره پیدا شدن مواد هستهای از دو مرکز غیرهستهای ایران گفت: تمامی فعالیتهای ایران زیر نظر آژانس بین المللی انرژی اتمی و با اطلاع و خبر این نهاد بینالمللی است. پروندهای مربوط به گذشته بوده که مختومه شده است. دو درخواست دسترسی سال گذشته و امسال براساس ادعای مطرح شده داشتند که نیازمند پاسخ فنی است؛ بنابراین این مسئله جدیدی نیست. همواره پاسخهای ایران هم فنی و دقیق بوده است.
آمریکا باید به شکل موثر به تعهدات خود بازگردد
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره گزارش بلومبرگ درباره قصد آمریکا برای دادن تخفیفاتی به ایران بدون اینکه نظام تحریمها را لغو کند، بیان کرد: باید آمریکا به تعهدات خود ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ بازگردد. این مسئله هم انتخابی نیست که بخواهد کدامها را اجرا کند و کدامها را اجرا نکنند.
خطیب زاده تصریح کرد: ایران باید نفت خود را بفروشد که این یک زنجیره است یعنی بتواند نفت خود را حمل کرده و آن را انتقال دهد، محمولهاش را بیمه کند و پولش را هم بگیرد. آمریکا باید به شکل موثر به تعهدات خود بازگردد.
برجام نیازمند میانجیگر نیست
وی همچنین درباره ادعای مکرون مبنی بر اینکه میخواهد میانجی میان ایران و آمریکا باشد، گفت: برجام نیازمند میانجیگر نیست. در مورد همه مسائل برجام حتی ویرگولهای آن رایزنی و گفتگو شده است. سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: طرف مقابل میتواند به راحتی به تعهداتی که درباره آن مذاکره و آنها را قبول کردهاند، بازگردد. ضمن اینکه اروپا باید به تعهدات خود بازگردد. ما میترسیم یک روز یکی دیگر مدعی میانجیگری میان ایران و اروپا شود.
خطیب زاده با بیان اینکه اساسا یکی از طرفهای نقض کننده برجام اروپا است، اظهار داشت: اروپا اگر از این برداشت که از اهرمهای غیرقانونی وغیرانسانی که دولت ترامپ ایجاد کرده است، فاصله بگیرد، میتواند نقش تاریخی و درستی ایفا کند.
اروپا و دولت فعلی آمریکا باید از گذشته فاصله بگیرند
سخنگوی وزارت امور خارجه با تاکید بر اینکه هم اروپا و هم دولت فعلی آمریکا باید از گذشته فاصله گرفته و نشان دهند که در مسئله برجام قابل اعتماد هستند، تصریح کرد: این اعتماد مخدوش شده است. آنها دو انتخاب دارند؛ یا آنکه به تعهداتشان عمل کنند یا اینکه مسیر گذشته را ادامه دهند که پاسخ ما به صراحت در عالیترین سطح از سوی رهبری روز گذشته مطرح شد.
در دولت آمریکا یک سردرگمی وجود دارد
خطیبزاده درباره مواضع روز گذشته بایدن درباره عدم رفع تحریمها خاطرنشان کرد: آنچه دیروز گفته شد، بلافاصله خودشان اصلاح کردند و گفتند دقیق نبوده است. این نشان میدهد در دولت آمریکا یک سردرگمی وجود دارد.
وی تصریح کرد: همانطور که به حرفهای کمپینهای انتخاباتی اهمیت نمیدهیم و بارها تاکید کردهایم به حرف اهمیت نمیدهیم، مبنای قضاوت ما اقدام است که اساس آن را برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ روشن کرده است.
طرف آمریکایی باید بی کم و کاست به تعهداتش بازگردد
سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: طرف آمریکایی باید بلافاصله و بی کم و کاست به تعهداتش بازگردد. آنگاه میتواند به میز مذاکره برگردد و آن وقت میتوانیم درخصوص مسائل برجام گفتگو کنیم.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه درباره محدود شدن دسترسیهای آژانس به اماکن هستهای از سوم اسفند براساس قانون اخیر مصوب مجلس ابراز داشت: ما پروتکلهای الحاقی را به شکل داوطلبانه اجرا میکنیم و عضو آن نیستیم که بخواهیم خارج شویم. برخی دسترسیهای فراپادمانی هم ذیل برجام بوده است. اقدامات کاهشی ایران هم با اطلاع آژانس بوده و آژانس هم راستیآزمایی کرده است.
خطیبزاده با بیان اینکه اگر طرفهای مقابل به تعهدات خود بازگردند، ما هم به تعهدات خود عمل خواهیم کرد، گفت: این بستگی به طرف مقابل دارد که میخواهد به مسیر خود مانند قبل ادامه یابد یا اینکه ما براساس مسیری که مجلس مشخص کرده عمل کنیم. ایران براساس جدول زمانبندی عمل خواهد کرد.
طرح چهار مادهای ایران امروز هم قابل اجرا است
وی درباره سفر نماینده سازمان ملل در امور یمن به تهران هم بیان کرد: این سفر از قبل برنامهریزی شده بود. خوشحالیم این سفر دیروز انجام شد. دیروز با نماینده ویژه ایران دیدار داشتند و امروز هم با ظریف دیدار میکنند. نماینده ویژه دبیرکل با این دستور کار وارد تهران شده که هم رایزنی کند و هم پیشنهادات ایران را بررسی کنند. امیدواریم نتیجه این سفر کمک قطع به حل بحران یمن شود. البته حل این بحران یک پروسه است که باید سرعت بگیرد.
دیپلمات ارشد درباره نقش و جایگاه ایران در حل بحران یمن گفت: طرح چهار مادهای ایران امروز هم قابل اجرا است. براساس این طرح، خصومتها باید فورا متوقف شود، امدادرسانی انسانی و پزشکی سریعا انجام شود و گفتگوهای فراگیر یمنی - یمنی انجام شود و بعد دولت فراگیر تشکیل شود.
ریشه بحران یمن تجاوز عربستان به این کشور است
خطیبزاده با بیان اینکه هیچ صلحی رخ نمیدهد مگر آنکه دولتهای خارجی تسهیلکننده آن باشند، اظهار داشت: ریشه بحران یمن تجاوز عربستان به این کشور است. اگر عربستان کشتار را متوقف کند، فردا ترک مخاصمه انجام میشود. همانطور که ایران مساعی جمیله خود را به کار گرفته، عربستان و امارات هم میتوانند این کار را انجام دهند، ولی درباره آینده یمن باید گروههای یمنی باید خودشان تصمیمگیری کرده و مذاکره کنند.
تنها اجرای موثر برجام آنچه برای ما اهمیت دارد
وی درباره گفتگوهای وزرای امور خارجه سه کشور اروپایی درباره برجام و اظهارات ظریف درباره نقش بورل هم گفت: آنچه وزیر امور خارجه گفت یادآور ضمیمه شماره چهار برجام است. بورل در برجام و کمیسیون مشترک نقش هماهنگکننده را برعهده دارد. آنچه ظریف گفت، ترتیب اجرا بود که قبلا نیز انجام شده بود.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: اینکه در جلسه وزرای سه کشور اروپایی و همتای آمریکا چه گذشته، به ما ربطی ندارد و ما هم سوال نمیکنیم. آنچه برای ما اهمیت دارد، اجرای موثر برجام است. البته تماسهاس مکرر و مرتب میان طرفها بوده است.
احتمال نشست کمیسیون مشترک برجام اواخر اسفند
خطیبزاده همچنان کمیسیون مشترک برجام را موثر برشمرد و خاطرنشان کرد: در ماه مارس یعنی در انتهای اسفند اگر پروتکلهای کرونایی اجازه دهد، کمیسیون مشترک جلسه خواهد داشت.