به گزارش سایت خبری پرسون، اردکانیان وزیر نیرو درباره میزان پیشرفت پویش الف ب ایران گفت: این پروژه یک سامانی برای بهره برداری طرحهای آب و برق ایران است. ابتدای امسال متعهد شدیم ۲۵۰ پروژه بزرگ آب و برق و فاضلاب با سرمایه گذاری ۵۰ هزار میلیارد تومان را تا پایان سال به بهره برداری برسانیم.
او ادامه داد: پروژه ملی شیرین سازی آب دریا و انتقال آب از خلیج فارس به فلات ایران یک ابر پروژه است که با سرمایه گذاری بخش خصوصی و مشارکت ۱۹۰ شرکت سازنده ایرانی به ثمر رسیده هم جزو این پویش است که بخش نخست آن با سرمایه گذاری ۴۳ هزار میلیارد تومان به بهره برداری رسیده است.
اردکانیان افزود: مطابق برنامه پیش میرویم و هفته به هفته طرح ها به بهره برداری می رسند. تاکنون ۷ سد مخزنی ،۸ پروژه زه کشی افتتاح شده، به ۴۴۸ روستا آبرسانی شده، ۹ نیروگاه حرارتی ،۱۳ نیروگاه تجدید پذیر، ۵ نیروگاه کوچک احداث شده است. همچنین ۷ پروژه سازو کاری هم به بهره برداری رسیده که هم تاثیر مناسبی در پروژه های ساخت و سازی دارد و هم سبب تسهیل امور مردم و کاهش مراجعه به ادارات میشود.
او درباره وضعیت بارشها در کشور تصریح کرد: ما در خصوص تغییر اقلیم در سالهای اخیر شنیده ایم .شواهد این موضوع زیاد شده است. در شرایط فعلی مناطقی همچون کشور ما شرایط حدی را تجربه میکنند یعنی این مناطق شرایط متوسط و معتدل آب و هوایی ندارند، یا سالهای بسیار خشک یا ترسالیهای شدید خواهند داشت.
عضو کابینه دولت بیان کرد: سال ۹۷ به روایت آمار خشکترین سال در ۵۰ سال اخیر و سال ۹۷-۹۸ و ۹۸-۹۹ از پربارانترین سالهای ۵ دهه اخیر بودند. نوع مدیریت در شرایط حدی متفاوت با معتدل است، هم باید ظرفیت ذخیره بارشها را داشته باشیم و هم در ترسالیها امکان گذر سیل را فراهم کنیم.
او افزود: طی دو سال گذشته ذخایر خوبی داشتیم. ۱ میلیارد متر مکعب بیلان منفی خشکسالی جبران شد و تالابهای فراوانی سیراب شدند. امسال طبق پیش بینی هواشناسی پاییز به ترسالی سالهای گذشته نیست. تا دیروز میزان بارش ۱۹ میلیمتر بوده که درمقایسه با متوسط دراز مدت ۱۶درصد و نسبت به پارسال ۱۷ درصد کمتر بوده است. امیدواریم در فصل زمستان وضعیت بارشها بیشتر میشود.
اردکانیان گفت: در این راستا اتکا به همراهی مردم داریم در مصرف انرژی و هرچه ملاحظه بیشتری داشته باشیم شرایط پیش رو راحتتر میشود.
اردکانیان در خصوص اجرای طرح برق امید به منظور کاهش مصرق برق تصریح کرد: طبق برآورد ما ۸.۴ میلیون مشترک معادل ۳۰ میلیون نفر از جمعیت کشور مشمول تخفیف صد درصدی بهای برق میشوند.
جزئیات پروژه ملی انتقال آب از خلیج فارس به فلات مرکزی
اردکانیان در خصوص پروژه شیرین سازی آب دریا گفت: در منطقه خلیج فارس، کشورها از فناوری شیرین سازی آب دریا استفاده می کنند. کویت ۶۷ سال پیش شیرین سازی آب را آغاز کرده است. ۸۵۰ آب شیرین کن در منطقه فعال هستند.
او ادامه داد: ۷۵ درصد نمک زدایی در دنیا در این منطقه صورت می گیرد. اتکای اصلی کشورهای حاشیه خلیج فارس به آب شیرین کن هاست و توسعه این بخش باعث شده هم از عوارض طبیعی آب شور کم شود و هم قیمت تمام شده شیرین سازی آب کاهش یابد.
اردکانیان تاکید کرد: اهمیت این پروژه برای ما این است که اجرای آن یک صفحه جدیدی در پایداری حیات در منطقه فلات ایران باز می کند. کشور ما دسترسی به آب دریا در شمال و جنوب دارد. دسترسی به فناوری آب شیرین سازی خط امید به زندگی در منطقه فلات مرکزی است.
وزیر نیرو ادامه داد: از سال ها پیش کار مطالعاتی برای ۱۷ استان ساحلی و منطقه مرکزی را شروع کردیم. ۶۰ میلیارد متر مکعب در سال مصرف آب در این استان هاست. در کشور ما بارش ها در یک سوم مساحت انجام می شود. صنایع و معادن در مناطق خشک قرار دارند و اگر به جای استخراج و حمل مواد به جای دیگر، انتقال آب به این مناطق داشته باشیم بازدهی بسیاری دارد.
او ادامه داد: ۹۰۰ میلیتون متر مکعب کسری آب برای صنایع داریم. اکنون هم از آب دریا استفاده می کنیم، ۲۶ میلیارد متر مکعب آب دریا بدون نمک زدایی استفاده می کنیم. در این طرح بخشی از آب دریا را با نمک زدایی استفاده می کنیم و تمام استان های مرکزی می توانند از آب دریا استفاده کنند.
عضو کابینه دولت بیان کرد: این پروژه از سال ۹۲ شروع شده است. ۱۹۴ شرکت خصوصی ایرانی کنسرسیومی تشکیل داده اند و با همکاری وزارت نیرو این طرح را اجرا می کنند. ۱۶ هزار نیروی انسانی دراین طرح مشغول به کار هستند. ۱۶ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان سرمایه گذاری شده تا کنون انجام شده است.
او افزود: فاز اول این طرح که ظرفیت شیرین سازی ۲۰۰ هزار متر مکعب آب در شبانه روز دارد افتتاح شده است.
شیرین سازی آب دریا به محیط زیست آسیبی می زند؟
وزیر نیرو تصریح کرد : در فرایند شیرین سازی، نسبت آب شور به شیرین ۳ به یک است و باید آب باقی مانده با شوری سه برابر به دریا باز گردانده شود .
او ادامه داد: طبق دستورالعمل های زیست محیطی این آب درفاصله ۲ هزار و ۳۳۰ متر دورتر از ساحل و تا عمق ۱۰ متری به دریا برگردانده می شود که غلظت آب در آن منطقه به قدری است که آثار زیست محیطی ندارد و مورد تایید استانداردهای جهانی است.
هزینه شیرین سازی هر متر مکعب آب دریا
اردکانیان در خصوص قیمت آب برای صنایع و معادن گفت: قیمت تمام شده آب برای گل گهر سیرجان ۲ یورو است که دو درصد از هزینه تمام شده است.
او ادامه داد: یکی از دستاوردهای این طرح این است که مناسب ترین آب و پایدارترین راه مصرف آب در معادن و صنایع ما یعنی امکان استفاده از آب دریا و استفاده نکردن از آب شیرین مصرفی مردم فراهم می شود که پنجره جدیدی به روی صنایع و معادن گشوده است.
اردکانیان افزود: استفاده نکردن صنایع از آب شیرین طبیعی، مزایایی همچون افزایش ذخیره آب در سفره ها، فرونشست کمتر زمین و حفظ حیات را به همراه خواهد داشت.
وزیر نیرو گفت: البته شرطی برای استان ها گذاشته ایم و مجوز استفاده از این آب شیرین را به استان هایی میدهیم که طرح های سازگاری با کم آبی آنها تدوین و تصویب شده باشد تا فکر استفاده از آب دریا مانع از آن نشود که روش های نا صحیح مصرف آب را ادامه دهند.
او ادامه داد: در این طرح ما آب را از شرکت ها میخریم به قیمت یارانه ای در اختیار مردم می گذاریم. هم اکنون برای هر متر مکعب یعنی هزار لیتر آب، دو میلیون تومان هزینه می شود که در لوله کشی های شهری با قیمت هر متر مکعب۵۰۰ تومان در اختیار مردم قرار می گیرد.
وزیر نیرو در خصوص امکان جداسازی آب شرب از مصارف دیگر در شهرها گفت: در تهران بزرگ ۹ هزار کیلومتر شبکه آب داریم که باید ابتدا امکان پذیری اجرای چنین طرح هایی را استخراج کنیم. مشکلات این طرح فناورانه نیست و بیشتر به مسائل اقتصادی برمی گردد.
او ادامه داد: راه حل بینابینی هم مطرح است که می توانیم به سمت توسعه جمع آوری پساب و استفاده از آن برای مصارف فضای سبز برویم که توافقی در این خصوص با شهرداری تهران داشته ایم که پساب تصفیه شده شهری در اختیار شهرداری برای آبیاری فضای سبز قرار بگیرد و چاه های مورد استفاده کنونی مسدود شود که این امر ذخیره آب های زیر زمینی و جلوگیری از فرونشست زمین را به همراه دارد و همچینین در صورت اجرا در افق ۲۰ سال آینده می توان متصور شد که حجمی معادل سد امیرکبیر در زمین ذخیره می شود.
تنوع بخشی به منابع مالی دروزارت نیرو
اردکانیان در ادامه برنامه در خصوص منابع مالی اجرای طرح ها گفت: ما در وزارت نیرو تنوع بخشی به منابع مالی داشته ایم. بخش برق تقریبا به بودجه عمومی نیازی ندارد. در دولت کنونی در بخش برق ۴.۱ میلیارد یورو و ۲۸ هزار میلیارد تومان توانسته ایم از غیر بودجه عمومی منابع مالی برای اجرای طرح ها حاصل کنیم.
او ادامه داد: در بخش آب و فاضلاب هم ۲.۶ میلیارد یورو به اضافه ۳۱ هزار میلیارد تومان تامین مالی شده و در مجموع وزارت نیرو ۶ میلیارد و ۷۰۰ میلیون یورو و ۵۹ هزار میلیارد تومان از بخش خصوصی، صندوق توسعه ملی، سرمایه گذاری خارجی، تسهیلات بانکی ، جذب سرمایه کرده است.
اردکانیان افزود: اجرای ۲۵۰ طرح با سرمایه گذاری ۵۰ هزار میلیارد تومان از دسترسی به این منابع بوده و امیدواریم بازار سرمایه هم جزو منابع مالی ما قرار بگیرد.
وزیر نیرو تاکید کرد: یکی از حقوق مسلم مردم حق لذت بردن از داشته ها است. باید دعا کنیم خداوند مسئولان را کمی هنرمند تر کند تا شرایطی فراهم کنیم تا مردم از منابع سرشاری که خداوند در کشور ما قرار داده است لذت ببرند.
اهمیت طرح آمایش سرزمینی
عضو کابینه دولت تصریح کرد: عرصه آب ماهیتا بین بخشی است نباید آن را تکه تکه کنیم. باید با هم به مسئله آب بپردازیم. آیا در همه استان ها همه چیز لازم است؟ در جاهایی که آب کافی نیست کشت برنج صورت بگیرد و یا کارخانه احداث شود؟ این طرح آمایش سرزمین پیش شرط نگاه بین بخشی به مسئله آب است.
او افزود: ۴۰ سال است که آرزوی داشتن طرح آمایش سرزمین هستیم. به امید خدا نوید داده اند که آفتاب سال ۹۹ غروب نکرده سازمان برنامه و بودجه این طرح را مصوب ارائه خواهند داد.
جزئیات طرح برق امید
وزیر نیرو در خصوص طرح برق امید تصریح کرد: در این طرح ما گروه پرمصرف ها را هدف گرفته ایم و به دنبال جریمه و کسب منابع مالی نیستیم. به سمتی می رویم که با همراهی مردم و کم شدن تعداد پرمصرف ها ، ۱۰ درصد میزان مصرف کاهش یابد. ۶ ماه آموزش میدهیم با چه روش هایی می توان میزان مصرف را کاهش داد.
او افزود: اکنون۴ میلیون و ۴۰۰ هزار مشترک پرمصرف داریم که ۴۶ درصد مصارف انرژی به این مشترکان مربوط می شود. ۸ میلیون و ۴۰۰ هزار مشترک کم مصرف هستند که فقط ۶ درصد ازبرق را مصرف می کنند.
اردکانیان با اشاره به تشویق خوش مصرف ها گفت: تا زمانی که مصرف زیر ۳۰۰ کیلووات در ساعت باشد، تعرفه برق رایگان است. با همراهی مردم تا فصل گرم سال ۱۴۰۰ می توانیم گزارش دهیم که ۱۰ درصد از مصرف برق را کاهش داده ایم. درطرح برق امید تعرفه برای مشترکان کم مصرف کاملا رایگان است و آبونمان هم گرفته نمی شود.
او تاکید کرد: آخر آذرماه روی تارنمای شرکت توانیرعدد دقیق مصرف برق و تعداد مشترکان کم مصرف را می گذاریم، برآورد ما این است که ۳۰ میلیون نفر مشمول تخفیف صد درصدی تعرفه برق می شوند.
وزیر نیرو در خصوص شبهه اختصاص تخفیف صددرصدی به خانه های خالی و ویلاها گفت: ما شروع می کنیم به شناسایی خانه های خالی و ویلاها. با سایر دستگاه ها همکاری داریم و سعی می کنیم این طرح با دقت بالایی اجرا شود.