به گزارش پرسون، سردار غلامرضا جلالی در نشست خبری به مناسبت هفته پدافند غیرعامل گفت: ماموریت سازمان پدافند غیرعامل ایجاد هماهنگی در تامین سیاستهای دفاعی و نهادینه سازی دفاع در برنامه توسعه و پیشرفت کشور است.
وی افزود: پدافند غیرعامل یعنی دفاع بدون اسلحه و در تعبیر ساده دیگر تامین و توسعه امنیت را میتوان هدف اصلی پدافند غیرعامل دانست.
رییس سازمان پدافند غیرعامل کشور با تاکید بر اینکه از سال ۱۹۹۰ تاکنون تحولات روزآمدی در چهره و ماهیت تهدیدات رخ میدهد، گفت: تهدیدات انسانی دارای دکترین انسانی و برتریهای دانش و تکنولوژی است. اما این تهدیدات از دهه پیش تا امروز بسیار تغییر کرده است چرا که رویکردها و سیاستها در قبال این تهدیدات دستخوش تغییر شده است.
وی با بیان اینکه تبدیل شدن ما به عنوان یک قدرت منطقهای به عنوان یک سازوکار بازدارنده سبب شده تا دیگر امکان گزینه تهدید نظامی علیه ما منتفی شود تصریح کرد: حتی در این زمینه خط قرمز دشمنان ما استفاده از گزینه نظامی است. نمونه آن در واکنش آنان به حمله ما به پادگان نیروهای آمریکایی در عراق بود که پاسخ شان به سمت گزینه نظامی نرفت چرا که از قدرت نظامی ما در صورت برخورد نظامی برحذر بودند. در واقع ما با اقداماتمان در زمینه مقاوم سازی و بازدارندگی نظامی کاری کردیم که مولفه قدرت ما بر دشمن تحمیل شده و آنان از تهدید نظامی ما فاصله گرفتهاند.
رییس سازمان پدافند غیرعامل کشور با بیان اینکه در شرایط فعلی آمریکاییها در اقتصاد با محوریت دلار نقطه قوت اقتصادی یافتهاند، اظهار کرد: آنان از این نقطه قوت استفاده میکنند تا اراده خود را تحمیل کنند و از آن سو وابستگی اقتصاد ما به دلار نقطه ضعف ماست و باید به سمتی برویم که این وابستگی منتفی شود.
وی با تاکید بر اینکه وقتی از هوشمندی سخن میگوییم یعنی فناوریهای نو باعث تغییر ماهیت زیرساختها میشوند، تأکید کرد: ما امروز شاهدیم که تغییر ماهیت پول و زیرساختها باعث شده که ماهیت فیزیکی پول به ماهیتی سایبری و اعتباری بدل شود و پس اگر تهدیدی علیه پول و زیرساختهای اقتصادی آن انجام شود این تهدیدات از جنبه سایبری است.
جلالی تاکید کرد: همچنین نسبتی میان پایداری زیرساختها و رضایتمندی مردم و کیفیت سطح زندگی مردم ایجاد شده و شاهد جنگ زیرساختها هستیم تا با حذف خدمتی از مردم، آنان را دچار چالش و درگیری با حکومتها کنند.
رییس سازمان پدافند غیرعامل تصریح کرد: امروز همه عملیات تهدیدی دشمن بر مردم و اثر آن بر روان شان معنا پیدا میکند و قابل مشاهده و محاسبه است. قطع برق یا قطع اینترنت و جریان پول و ارتباطات میتواند باعث تاثیرات فراوان به زندگی مردم شود. همچنین کنترل دشمن بر شبکههای اجتماعی خارجپایه سبب میشود مردم از طریق ابزار رسانه دچار چالش با حکومت شوند و کاری کنند که صحنه تقابل میان مردم و حکومت دیده شود و البته که در این زمینه پاس گلها و اشتباهات خود ما هم تاثیر دارد.
وی ادامه داد: مسئله کرونا جدای از منشأ آن که عامدانه یا تروریسم بیولوژیک است و موضوعاتی که درباره شیوه کار سازمانهای فعال در زمینه تغییر بیولوژیکی در آمریکا، آنچه مهم است تروریسم بهداشتی و سلامت آنان است که در شرایط شیوع کرونا چطور با تحریمها تلاش میکنند فشار بیشتری به کشور برای قبول سیاستها و اهداف آنان ایجاد کنند.
جلالی تصریح کرد: به نظر میرسد فشارهای آمریکا روزهای پایانی خود را طی میکند و با اطمینان میگویم که در حال عبور از این فشارها هستیم و به شرط اینکه رویکرد و گفتمان مقاومت را در داخل حفظ کنیم و پالس ضعف به بیرون ندهیم این مرحله را پشت سر میگذاریم.
رییس سازمان پدافند غیرعامل با بیان توانمندی سیستم پدافندی کشور سبب شده آمریکا از رویکرد نظامی به سمت مادون آن و تاثیر عملیات روانی و اقدامات خود بر زندگی مردم حرکت کند، تأکید کرد: اینجا مهم است که بتوانیم یک تابآوری مضاعف داشته باشیم. ما البته به تعبیر رهبری یک تابآوری حیرت انگیز داشتهایم و این را باید به عنوان الگوی ترکیبی خود جهت حفظ مقاومت در برابر تهدیدات مختلف سایبری و بیولوژیک و اقتصادی دشمن در نظر گیریم.
جلالی تاکید کرد: ما سال گذشته نزدیک به ۱۳۰ رزمایش سایبری داشتیم و در همه حوزههای بانکی و شبکههای خرید و زیرساختهای حمل و نقل این اتفاق افتاده و نواقص این زیرساختها مشخص و گزارش شده و بسیاری از آنان هم برطرف شده است. امسال هم از ۱۰ دیماه حدود ۱۵۰ رزمایش را آغاز خواهیم کرد.
وی افزود: در حوزه امن سازی برای اولین بار مرکز کنترل توزیع و مصرف برق را که با سامانههای خارجی مدیریت میشد و امکان تهدید داشت، الان با یک زیرساخت بومی عوض شده و همچنین امن سازی نطنز برای جلوگیری از تهدیدات سایبری را در این زمینه هم در نظر داریم.
جلالی در زمینه مقابله با کرونا و پدافند زیستی گفت: ما در مرحله پیشگیری و پیشبینی قبل از مقابله با کرونا در استانها و بخشهای مختلف کشور کار را انجام دادیم و حتی دوسال پیش از شیوع کرونا رزمایش ورود ویروسی را به کشور در فرودگاه امام خمینی تست کردیم و نقاط ضعف آن را یافتیم و گزارش دادیم.
وی یادآور شد: برای هفت استان هستهای کشور طرح پدافند هستهای را تهیه کردیم و بوشهر ۲ بار، اصفهان ۱ بار و قم و تهران هم مواردی را برای رزمایش پدافند هستهای انجام دادهایم. همچنین در این زمینه اورژانسهایی را در این مناطق ایجاد کردهایم و نیز امسال هم برای حفظ و ارتقای این آمادگی پدافندی بازهم مواردی از رزمایش را در این استان ها برگزار میکنیم.
جلالی ادامه داد: ما در هفته پدافند محور و شعار خود را مقاومت فعال، تاب آوری حیرت انگیز و ایران قوی در نظر گرفتیم که از سخنان رهبری تاثیر گرفته است. در ایام هفته پدافند برنامههای محوری آن را مشخص کردیم که عناوین خاص خود را دارند.
جلالی در پاسخ به این پرسش که با تغییر احتمالی رییس جمهوری آمریکا چه تاثیری بر روابط ایران با این کشور رخ میدهد، اظهار کرد: روش ها و رویههای آمریکا در برابر ما ممکن است که تغییر کند اما دشمنی آمریکا با ما پایدار است و این با تغییر رییس جمهوری در آن کشور عوض نمیشود.
رییس سازمان پدافند غیرعامل در پاسخ به پرسشی درباره تاثیر برداشته شدن تحریمهای تسلیحاتی اظهار کرد: برداشته شدن تحریمهای تسلیحاتی میتواند برکات خوبی برای ما داشته باشد و ما میتوانیم بخشی از تجهیزاتی که لازم داریم را بخریم و نیز میتوانیم و بخشی از مازاد تولید تسلیحاتی را به کشورهای همسایه بفروشیم.
وی تصریح کرد: ولی بدانیم که این برداشته شدن تحریمها خیلی گسترده نیست چرا که الان تحریمهای سازمان ملل برداشته شده اما تحریمهای آمریکا به جای خود باقی است و او از توان اقتصادی خود برای برخورد با کشورهایی که با ایران در این زمینه تجارت کنند استفاده میکند، پس کسانی با ما تجارت خواهند داشت که بتوانند در برابر تهدید آمریکا مقاوم باشند.
جلالی در پاسخ به این پرسش که در برابر تهدیدات آمریکا چه کاری باید از سوی کشور صورت گیرد، اظهار کرد: اگر ما بتوانیم در برنامهای منسجم ضعفهای خود را که مورد توجه آمریکا قرار میگیرد را برطرف کنیم میتوانیم این موضوع را در آن بخش منتفی کنیم. همچنین در زمینه اقتصادی نیز اگر بتوانیم از دهکهای اقتصادی آسیبپذیر حمایت کنیم میتوانیم فشار دشمن بر زندگی مردم را کم تاثیر کنیم اما این کار نیازمند یک سیستم توزیع مطمئن است که باید آن را راهاندازی کنیم.
رییس سازمان پدافند غیرعامل در پاسخ به اینکه ارتباطاتی پدافندی میان ایران و کشورهای دیگر وجود دارد یا نه، گفت: این را دنبال کردیم که از برخی کشورها بتوانیم استاد بگیریم اما موفق نشدیم و تلاش این است که خودمان در کشور آن را بازتولید کنیم. ما حدود ۱۷ رشته دانشگاهی را طراحی کردیم و ۵ رشته دیگر را هم در حال طرح ریزیاش هستیم. ما الان در کشور مهندس شهر هوشمند نداریم و این یک چالش جدی است برایمان. اما در بازدیدی که از کشورهای دیگر در زمینه پدافند غیرعامل داشتهایم دیدیم که از آنان عقب نیستیم و این به دلیل مواجهه ما با جدیدترین تهدیدات پدافندی است.
وی در پاسخ به اینکه ما در سال اخیر چند حمله سایبری به ایران انجام شده، گفت: گاهی نفوذ سایبری هم حمله سایبری خوانده میشود و این باعث میشود که آمارها مثلاً بالا برود. ولی سطح یکم تهدیدات که بسیار کم ارزش است تعداد بالای دارد و شاید به روزی ۳۰ یا ۴۰ هزار مورد برسد و سیستمهای بومی که برای آن در کشور ساختهایم به صورت نرم افزاری با آن مقابله میکند.
جلالی افزود: تهدیدات سطح دوم هم داریم که زیرساختها را مورد برخورد قرار میدهد ولی موجب نابودی آن زیرساخت نمیشود و اتفاقاتی که در بندر شهید رجایی و مس سرچشمه رخ داد از جمله اینان است ولی در سطح سوم که توام با تخریب بوده را در سال گذشته حدود ۲ یا ۳ مورد داشتیم و با آن مقابله کردیم اما در سال اخیر در حوزه هستهای تهدید سایبری جدی نداشتهایم.