به گزارش سایت خبری پُرسون، به نقل از عصر پرس؛ حسین اسدی، مدیر مرکز پردازش سریع و نماینده دانشگاه صنعتی شریف درمراسم رونمایی از نسخه دموی سکوی ملی متنباز هوش مصنوعی که امروز (۲۵اسفندماه ۱۴۰۳) در مرکز همایشهای رایزن برگزار شد، طی سخنانی در این نشست، با اشاره به عقبماندگی ایران در حوزه هوش مصنوعی نسبت به کشورهای منطقه در ۱۰سال اخیر، از طراحی و توسعه «زیستبوم هوش مصنوعی بومی در دانشگاه صنعتی شریف» خبر داد و گفت: این زیستبوم با هدف جبران این عقبماندگی و ایجاد تحول در حوزه هوش مصنوعی کشور، از اواخر مهرماه سال جاری با حمایت معاونت علمی آغاز شده است.
اسدی با استناد به مطالعهای که به تازگی در دانشگاه صنعتی شریف انجام شده، به کاهش درصد مقالات پژوهشی، عدم رشد قابل توجه ثبت اختراع و رشد کم شرکتهای فعال در هوش مصنوعی (تنها ۴ درصد) در مقایسه با رشد بالای ۲۰ درصدی جهانی در این حوزه اشاره کرد. وی عدم سرمایهگذاری جدی در زیرساختهای سختافزاری و عدم وجود سکوی متمرکز را از جمله دلایل این عقبماندگی برشمرد.
سکوی متنباز هوش مصنوعی، کلید فتح بازار ۴۰ همتی
اسدی تاکید کرد: بدون این زیستبوم، شرکتهای دانشبنیان مجبور به انجام تمام مراحل کار (از ۰ تا ۱۰۰) در لایههای مختلف خواهند بود که این امر منجر به محدود شدن تعداد شرکتهای فعال در این حوزه میشود. وی افزود: بدون این سکو، بازار فعلی کشور در بهترین حالت، بازار ۲همتی بیشتر نیست. برای اینکه بازار بتواند شکل بگیرد، زیستبوم کسب و کار هوش مصنوعی در ایران را طراحی کردیم.
به گفته مدیر مرکز پردازش سریع و نماینده دانشگاه در طرح سکوی ملی هوش مصنوعی، تمرکز دانشگاه در این مدت بر توسعه سکوی متنباز هوش مصنوعی بوده است. پیشبینی میشود با راهاندازی این زیستبوم، بیش از ۲۰۰۰واحد کسب و کار شکل گرفته و بازار ۴۰همتی ایجاد شود.
نقش شرکتهای دانشبنیان
اسدی با تاکید بر اهمیت نقش شرکتهای دانشبنیان در توسعه سکوی هوش مصنوعی، تصریح کرد: این شرکتها میتوانند در توسعه سکوها و استودیوهای تخصصی مشارکت فعال داشته باشند. وی همچنین از امکان دسترسی مستقیم شرکتها به API سکو برای توسعه سرویسها خبر داد و افزود: شرکتهای با دانش کمتر نیز میتوانند از طریق پنل کاربرپسند استودیو، خدمات مورد نظر خود را توسعه دهند.
مدیر مرکز پردازش سریع و نماینده دانشگاه در طرح سکوی ملی هوش مصنوعی، توسعه مبتنی بر استانداردهای متنباز، استفاده از ابزارهای استاندارد برای مدیریت کد و امکان توسعه تمامی ماژولها به صورت متنباز را از ویژگی های این سکو خواند.
اسدی این پروژه را در تاریخ دانشگاه بیسابقه برشمرد و گفت: نزدیک به ۱۰۰نیروی انسانی شامل ۱۵عضو هیئت علمی، ۷۰پژوهشگر و توسعهدهنده، ۱۵دانشجوی دکتری و کارشناسی ارشد و ۷نیروی زیرساختی، پشتیبانی و اجرایی روی این پروژه کار میکنند و میتواند الگویی برای پروژههای دیگر باشد.
منبع: عصرپرس