در این شب ها می توانید شش سیاره را بدون چشم مسلح مشاهده کنید

عضو و مربی مرکز نجوم ادیب گفت: در شب های پایانی دی و شب‌های ابتدایی بهمن ماه می‌توانیم همزمان ۶ سیاره ابتدای شب و پس از غروب خورشید در آسمان قابل مشاهده است.
تصویر در این شب ها می توانید شش سیاره را بدون چشم مسلح مشاهده کنید

به گزارش سایت خبری پُرسون، از اصفهان؛ آسمان شب همیشه جذابیت خاصی برای بشر داشته است و همواره پرسش‌های بسیاری را در ذهن علاقه‌مندان به نجوم ایجاد کرده است. یکی از پدیده‌های جالبی که این روزها می‌توانیم شاهد آن باشیم، رژه سیارات است که در آن تعدادی از سیارات منظومه شمسی در یک شب قابل مشاهده هستند.

چندی پیش کاظم کوکرم، سخنگوی کمیته آماتوری انجمن نجوم ایران در مورد این پدیده گفته بود: در حال حاضر در شب‌های پایانی دی و شب‌های ابتدایی بهمن ماه می‌توانیم همزمان ۶ سیاره را ابتدای شب و پس از غروب خورشید با چشم غیرمسلح در آسمان شامگاه ببینیم.

مرتضی بارونی، عضو و مربی مرکز نجوم ادیب اظهار داشت: وقتی به آسمان نگاه می‌کنیم، نقاط نورانی مختلفی می‌بینیم که بسیاری از این نقاط را مردم به نام «ستاره» می‌شناسند

. وی افزود: در واقع این‌ها همان ستاره‌ها هستند. اما تعدادی از این نقاط نورانی روشن‌تر هستند و اگر در شب‌های مختلف به آسمان نگاه کنیم، می‌بینیم که جای آنها تغییر می‌کند.

بارونی ادامه داد: این نقاط، سیارات بزرگی هستند که از دوران قدیم، مردم می‌توانستند با چشم غیرمسلح آن‌ها را مشاهده کنند.

عضو و مربی مرکز نجوم ادیب گفت: منظومه شمسی ما تقریباً روی یک صفحه قرار دارد، به طوری که سیارات زاویه‌های زیادی با یکدیگر نمی‌سازند و بیشتر آنها در یک صفحه قرار دارند.

وی ادامه داد: این نقاط نورانی می‌توانند پشت سر هم قرار بگیرند و روی یک خط در آسمان قرار گیرند. این خط دایره‌البرج نام دارد که به طور تقریبی از یک سمت آسمان به سمت دیگر کشیده شده است و روی این دایره‌البرج، سیارات مختلف قرار می‌گیرند.

بارونی بیان کرد: بعضی شب‌ها، موقعیت سیارات به گونه‌ای می‌شود که ما می‌توانیم تعدادی از آنها را در آسمان مشاهده کنیم، در این شب‌ها، اگر بعد از غروب خورشید به آسمان نگاه کنیم، از سمت غرب شروع کرده و به سمت شرق حرکت کنیم، در جنوب غربی می‌توانیم یک نقطه پرنور ببینیم که سیاره زهره است.

عضو و مربی مرکز نجوم ادیب خاطرنشان کرد: این سیاره دومین سیاره منظومه شمسی است و چون جو غلیظی دارد، بسیار پرنور دیده می‌شود و بعد از ماه، دومین جرم نورانی در آسمان شب است.

وی ابراز کرد: در کنار زهره، در همان شب‌ها، یک نقطه کم‌نورتر هم در سمت چپ زهره دیده می‌شود که سیاره زحل است. زحل به حلقه‌های معروفش شناخته می‌شود

. بارونی ادامه داد: سپس، اگر دیدمان را به سمت شرق ادامه دهیم، در جنوب، سیاره مشتری را می‌بینیم. مشتری بزرگ‌ترین سیاره منظومه شمسی است و به دلیل جرم زیادش می‌توانست تبدیل به یک ستاره شود. در ادامه، اگر نگاه کنیم، سیاره مریخ با رنگ قرمزش قابل مشاهده است.

عضو و مربی مرکز نجوم ادیب خاطرنشان کرد: این پدیده که در یک شب می‌توانیم این تعداد سیاره را ببینیم، به نام "رژه سیارات" شناخته می‌شود. در اصطلاح علمی، زمانی که سیارات به یکدیگر نزدیک می‌شوند، این پدیده را همنشینی یا مقارنه می‌نامند.

وی اضافه کرد: هر لحظه که می‌گذرد، این سیارات از شرق به غرب حرکت می‌کنند تا به غروب برسند. بنابراین، از غروب خورشید تا اواخر شب می‌توانیم این سیارات را مشاهده کنیم.

بارونی گفت: اگر بخواهیم دقیق‌تر نگاه کنیم، می‌توانیم سیاره زحل را همراه با قمرش، تایتان، مشاهده کنیم. همچنین، سیاره مشتری را می‌توانیم همراه با قمرهای گالیله‌ای آن، یعنی چهار قمر بزرگ، ببینیم. سیاره مریخ را نیز می‌توانیم با تلسکوپ بهتر مشاهده کرده و سرخی آن را بیشتر درک کنیم. هلال سیاره زهره نیز که شکلی هلالی دارد، با تلسکوپ بهتر قابل مشاهده است.

عضو و مربی مرکز نجوم ادیب عنوان کرد: اگر با تلسکوپ به آسمان نگاه کنیم، می‌توانیم سیاره‌های اورانوس و نپتون را هم ببینیم، اما این سیارات با چشم عادی قابل مشاهده نیستند و معمولاً در شهر به سختی می‌توان آن‌ها را از ستارگان تشخیص داد.

وی تصریح کرد: اما این چهار سیاره که ذکر شد، به راحتی قابل مشاهده هستند و هر کسی می‌تواند از همین امشب تا هفته‌های آینده آن‌ها را مشاهده کند. به ویژه در اواخر دی ماه و بهمن ماه، زمان مناسبی برای رصد آن‌ها است

. بارونی افزود: تا اواخر بهمن ماه، موقعیت سیارات ثابت است، اما بعد از آن، به ویژه سیاره زهره، جایگاهش تغییر خواهد کرد و از حالت مقارنه با زحل خارج می‌شود. همچنین، در اواخر بهمن ماه، سیاره عطارد نیز به میدان دید ما می‌آید.

این پدیده‌های شگفت‌انگیز که در آسمان شب رخ می‌دهند، به ما این امکان را می‌دهند که با دقت بیشتری به آسمان نگاه کنیم و از زیبایی‌های طبیعت و علم نجوم لذت ببریم.

با توجه به توضیحات عضو و مربی مرکز نجوم ادیب، فرصت‌هایی برای مشاهده سیارات مختلف از جمله زهره، زحل، مشتری و مریخ تا اواخر بهمن ماه وجود دارد که علاقه‌مندان می‌توانند از آن بهره‌برداری کنند.

همچنین، استفاده از تلسکوپ به مشاهده دقیق‌تر این سیارات و قمرهایشان کمک خواهد کرد و تجربه‌ای علمی و سرگرم‌کننده را برای رصدگران فراهم خواهد ساخت.

منبع: فارس

852250

سازمان آگهی های پرسون