به گزارش سایت خبری پُرسون، غیبت یکی از اخلاق های زشت و ناپسندی است که در دین اسلام گناه شمرده شده و در تعالیم اخلاقی به شدت از آن نهی شده است. غیبت کردن علت های مختلفی چون سرگرم شدن، حسادت و.... داشته و آثار دنیوی و اخروی آن بی شمار است.
چگونه غیبت را ترک کنیم؟
روش های مختلفی برای ترک غیبت و درمان غیبت وجود دارد که در ادامه این بخش راههای غیبت نکردن را ذکر می کنیم.
ذکری برای دوری از غیبت
روزی یکی از اولیاء به الیاس و خضر علیهم السّلام شکایت کرد که مردم بسیار غیبت می کنند و حال آن که غیبت از گناهان کبیره است و هر چقدر آن ها را نصیحت می کنم و از غیبت کردن منع می نمایم سخن مرا نمی شنوند و آن عمل قبیح را ترک نمی کنند.
حضرت الیاس علیه السّلام فرمود:
چاره این کار آن است که هر کس وارد مجلس شد به او بگو که بگوید:
«بِسمِ الله الرَّحمنِ الرَّحیمِ وَ صَلّی اللهُ عَلی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ»
که در این صورت خداوند ملکی را بر اهل آن مجلس موکّل می گرداند که هرگاه کسی شروع به غیبت نماید آن ملک او را از آن باز دارد و از حق تعالی سؤال نماید تا آن قوم را از غیبت کردن نگاه دارد. (وسائل الشیعه، ج۷، ص۳۴۲.)
ترک غیبت با تفکر در آیه قرآن
آیه 12 سوره حجرات، آیه غیبت نامیده شده و در این آیه، غیبتکردن به خوردن گوشت برادرِ مُرده شخص تشبیه شده و همانطور که انسان از خوردن گوشت برادر مرده خود نفرت دارد، باید از غیبت نیز نفرت داشته باشد.
خداوند در این آیه میگوید:
آیا کسی از شما دوست دارد که گوشت برادر مرده خود را بخورد؟ همه شما از این امر کراهت دارید.( امام خمینی، چهل حدیث، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، ج۱، ۱۳۷۱، ص۳۱۶.)
ذکر آیت الله بهجت برای غیبت نکردن
مرحوم حضرت آیت الله العظمی بهجت در باره غیبت کردن می فرمود:
مرحوم حاج آقا حسین قمی خیلی مقید بود که در مجلسش غیبت نشود، حتی بعضی از معاصرین به او اعتراض می کردند که تو نمی گذاری ما حرف بزنیم، فورا می گویی:غیبت نکن!
مرحوم آقا سید عبدالهادی شیرازی (از مراجع تقلید نجف اشرف) نیز تقیدی را که حاج آقا حسین رحمت الله در ترک و جلوگیری از غیبت داشت، دارا بود.
ما در ابتدا می گفتیم گویا محال است که کسی چنین تقیدی را داشته باشد ولی وقتی با او اختلاط و معاشرت کردیم، دیدیم نه بابا ممکن است و هیچ هم محال نیست(کتاب در محضر حضرت آیت ا... العظمی بهجت - ص 19)
ترک غیبت با پاسخ به سوال چرا غیبت می کنیم؟
یکی از راه های ترک غیبت پاسخ به این سوال است که ما چرا غیبت می کنیم؟ برخی غیبت کردن را راهی برای برقراری ارتباطات می دانند. گاهی نیز حسادت و ضربه وارد کردن به شخص مورد نظر موجب غیبت می شود و بعضی از افراد شروع به صحبت کردن پشت سر دیگران می کنند تا در کوتاه مدت بتوانند در مرکز توجه قرار بگیرند.
تفکر به از بین بردن حسنات
برخی افراد نمی دانند که غیبت باعث از بین رفتن خوبی ها در قیامت می شود. در روایت است که آتش در سوزاندن چوب خشک از غیبت در از بین بردن حسنات سریعتر عمل نمیکند.( محدث نوری، مستدرک الوسایل، ج۹، ص۱۲۶.)
توجه به آثار اخروی غیبت
اگر غیبت کننده به آثار اخروی غیبت آگاه باشد، از این کار دوری خواهد کرد زیرا در سوره حجرات آمده است غیبت کننده اگر توبه کند آخرین کسی است که به بهشت میرود و اگر توبه نکند اولین کسی است که به دوزخ میرود(حجرات/سوره۴۹، آیه۱۲)
ایمان به خدا و یاد خدا
ایمان به خدا و داشتن تقوا انسان را از تمامی گناهان دور می سازد. چگونه ممکن است کسى به خدا و حساب و کتابش معتقد باشد و از ارتکاب گناه پروا نداشته باشد؟ یاد خدا و توجه به اینکخه عالم محضر خداوند است، باعث می شود که دچار گناه نشوید. امام صادق علیه السّلام مىفرماید:اگر سلامت خود را مىخواهى به یاد آفریدگار باش نه به یاد مخلوق و آفریده، تا یاد او براى تو مایه عبرت و مانع از غیبت باشد و به جاى گناه، ثواب نصیبت شود.
( مصباح الشریعه، باب ٤٩.)
دانستن عیوب خود
غیبت و گفتگو درباره عیوب دیگران باعث می شود که غیبت کننده حس خوب برتر بودن نسبت به دیگران را در خودشان به وجود بیاورند. کسى که به عیوب خود واقف و معترف باشد هرگز درصدد عیبجویى دیگران برنمىآید و غیبت نمی کند. از حضرت امیر(ع) آمده است.
«أَکْبَرُ الْعَیْبِ أَنْ تَعِیبَ مَا فِیکَ مِثْلُهُ.»
«بزرگترین عیب آن است که عیب بشمارى چیزى را که مانند آن در تو وجود دارد.» (نهج البلاغه فیض، حکمت ٣٤٥.)
منبع: نمناک