به گزارش سایت خبری پرسون، مجله آمریکایی «آتلانتیک» در گزارشی تحت عنوان شکاف میان آمریکا و اروپا در خصوص موضوع اوکراین نوشت که در صورتیکه «دونالد ترامپ» یا یک جمهوریخواه در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ ایالات متحده پیروز شود، احتمالاً واشنگتن کمک به کییف را متوقف خواهد کرد و بنابراین اتحادیه اروپا باید برای احتمال نابودی ناتو به دست واشنگتن در مدت زمان کوتاهی بعد از آن آمادگی داشته باشد.
طبق این گزارش، اروپا و ایالات متحده در آستانه مهمترین گسست آگاهانه در روابط بینالمللی در چندین دهه اخیر قرار گرفتهاند.
در این گزارش آمده است که از سال ۱۹۴۹، ناتو در تأمین امنیت جهان استوار بوده است. این ائتلاف در ابتدا با عضویت ایالات متحده، کانادا و ۱۰ کشور غرب اروپا ایجاد شد و در جنگ سرد پیروز شد و از آن زمان تا اندازهای گسترش یافت که تقریباً تمام کشورهای اروپایی را دربرمیگیرد.
آتلانتیک سپس ادامه داد علیرغم آنکه ناتو تنها گروه امنیتی موفق در تاریخ جهانی مدرن بوده است، احتمال فروپاشی آن تا سال ۲۰۲۵ وجود دارد.
این مجله آمریکایی سپس توضیح داد، علت فروپاشی ناتو، اختلاف عمیق در در دیدگاه بین جناح پوپولیست حزب جمهوریخواه و نگرانیهای امنیت وجودی اکثر اروپا است و جنگ اوکراین بعنوان تسریعبخش فروپاشی ناتو عمل خواهد کرد.
طبق این گزارش، در هفتههای اخیر مشخص شده است که این ترامپ نیست که تنها مخالف مشارکت در جنگ اوکراین علیه روسیه و ادامه کمک به کییف است و دیگر نامزدهای جمهوریخواه انتخابات ریاستجمهوری آمریکا همچون «ران دسانتیس» و «ویوک راماسوامی» نیز مخالف کمک به اوکراین هستند.
دسانتیس که البته موضعی نرمتر اتخاذ کرد، متعهد شد که هرگونه کمک بیشتر به کییف را به کمک بیشتر اروپا مشروط کند و تصریح کرد که ترجیح میدهد نظامیان آمریکایی را به مرز آمریکا-مکزیک اعزام کند.
راماسوامی موضع تندتری اتخاذ کرد و اوضاع فعلی اوکراین را «فاجعهبار» توصیف کرد و خواستار توقف کامل و فوری حمایت آمریکا از اوکراین شد و سپس تصریح کرد که اوکراین باید کوتاه بیاید و روسیه بخش بزرگی از اوکراین را تحت کنترل بگیرد.
بر اساس این گزارش، گرچه رئیسجمهور پیشین آمریکا مواضعی همچون دو نامزد دیگر جمهوریخواه درباره اوکراین اتخاذ نکرده است اما ترامپ پیشتر نیز تأکید کرده بود که پیروزی اوکراین برای روسیه منفعتی ندارد.
آتلانتیک در ادامه نوشت که برخلاف جمهوریخواهان آمریکا، کشورهای اروپایی موضعی متفاوت در پیش گرفتند و در همین راستا بسیاری از کشورهای اروپایی، جنگ اوکراین را چالش مستقیمی برای آینده خود میدانند و نگران هستند که روسیه در صورتیکه بتواند بخش زیادی از قلمرو اوکراین را تحت کنترل درآورد، قلمروهای آنها نیز در معرض خطر از دست رفتن در مقابل روسیه قرار گیرد.
این گزارش همچنین ادامه داد که حتی اگر «جو بایدن» بتواند مجدداً بعنوان رئیسجمهور آمریکا انتخاب شود، کنترل جمهوریخواهان بر مجلس نمایندگان آمریکا، سنا یا هر دو مجلس به طور چشمگیری حمایت آمریکا از اوکراین را تضعیف خواهد کرد.
این مجله در ادامه گزارش خود نوشت، حقیقت این است که اروپا برای سالهای زیادی در زمینه مسائل امنیتی از آمریکا عقب مانده است که این به نفع آمریکا بوده است تا حاکمیت خود را ناتو منسجم کند و به کشورهای اروپایی اجازه داده است تا هزینه کمتری را برای دفاع از خود صرف کنند و اختلافات به وجود آمده به این مفهوم است که اروپا به تنهایی توانمندیهای نظامی آمریکا را در اختیار نخواهد داشت.
آتلانتیک نوشت که کمکهای غرب به اوکراین نمایانگر تفاوتهایی است که بین دیدگاه آمریکا و اروپا وجود دارد. در سال گذشته، رهبران اروپا بیش از واشنگتن در خصوص لزوم ارسال تجهیزات قدرتمند و پیشرفته به کییف مصمم بودهاند اما وابستگی آنها به سامانههای آمریکایی، توانمندی آنها برای ارسال تسلیحات به اوکراین را محدود کرده است.
بخش زیادی از تسلیحاتی که غرب در اختیار اوکراین قرار می دهد از سوی ایالات متحده تأمین میشود اما با اینحال، دولت بایدن در ماههای اخیر روند انتقال تجهیزات بسیار پیشرفته چون تانکهای آبرامز، جنگندههای اف-16 و تجهیزات سامانههای موشکی تاکتیکی ارتش به اوکراین را بسیار کند کرده است.
این گزارش با اشاره به این موارد در بخش پایانی خود نوشت که کشورهای اروپایی بدون متعهد کردن خو به برنامهریزی نظامی جامعه، احتمالاً درگیر یک بحران دیپلماتیک داخلی خواهند شد. اگرو اروپا برنامهریزی برای بدترین سناریوی احتمالی را آغاز نکند، هیچکس جز خود اروپا مقصر نخواهد بود.
منبع: همشهری آنلاین