پول های آهنی بی خاصیت / خداحافظی بازار با پول های سکه ای

در چند سال اخیر به دلایل گوناگون ارزش پول ملی نسبت به سایر ارزهای خارجی کاهش چشم گیری پیدا کرده است و برخی از پول ها از جمله پول های سکه ای دیگر ارزش در جامعه ندارد.
تصویر پول های آهنی بی خاصیت / خداحافظی بازار با پول های سکه ای

به گزارش سایت خبری پرسون، پول های سکه ای یا همان آهنی این روزها به دلیل کاهش ارزش مالی دیگر در هیچ داد و ستدی در بازار مورد استفاده قرار نمی گیرد، برای نمونه سکه های 10 تومانی، 25 تومانی، 50 تومانی ، 200تومانی و 500 تومانی هر یک از آنها در بازار مبادلاتی هیچ جایگاهی ندارد.

با یک محاسبه سر انگشتی اگر از تمامی سکه های رایج هر کدام یک عدد وجود داشته باشد نمی توان یک قرص نان، یک عدد تخم مرغ، یک عدد پفک، یک عدد آدامس و... خریداری کرد، البته در گذشته این سکه های پولی برای خود ارزشمند بودند و با هریک از آنها می توان یک کالا خریداری یا از خدماتی بهره مند شد.

این روزها تلفن های همگانی نیز برچیده شده اند که نیازمند سکه های پولی باشد، حتی طبق بررسی های خبرنگار پرسون با پول های آهنی دیگر نمی توان یک نخ سیگار نیز خریداری کرد و بسیاری از فروشگاه های کوچک و بزرگ در دخل شان سکه ای رویت نخواهد شد.

بانک مرکزی نیز در جریان بی ارزشی پول های سکه ای است

سال 94 خبری در شبکه های مجازی منتشر شد مبنی بر ورود سکه های 10 هزار تومانی به بازار, اما چندی بعد بانک مرکزی صحت آن را رد و اعلام کرد: انتشار خبرهایی مبنی بر ضرب سکه 10 هزار تومانی و انتشار آن در بازار پول کذب است.

این خبر بعد از دو سال بار دیگر نقل شبکه های مجازی شده است تا جایی که برخی از کانال های تلگرامی از ورود سکه‌های 100 هزار ریالی که در پشت آن بارگاه شاه چراغ حک شده خبر می دهند و برخی مردم هم که در جریان موضوع نیستند آنرا باور کرده و به نقل آن در محافل مختلف می پردازند.

اما ورود سکه های 10 هزار تومانی به بازار در حالی برای چندمین بار مطرح می شود که بانک مرکزی رسماً اعلام کرده: این بانک به هیچ عنوان چنین سکه‌ای را ضرب نکرده و اگر هم سکه‌های 100 هزار ریالی در بازار وجود داشته باشد، تقلبی است.

همچنین پاییز98 رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرد که هزینه ضرب هر قطعه سکه ۵۰۰ تومانی به ۸۰۰ تومان رسیده است. البته این که ارزش سکه از ارزش اسمی آن بیشتر شده خبر جدیدی نبود و این ماجرا از چندین سال قبل با انتشار خبرهایی درباره ذوب سکه‌های رایج و فروش فلز آن‌ها حسابی داغ شده بود. موضوعی که به کسب و کار جدیدی برای عده‌ای تبدیل شده و گفته می‌شد با جمع‌آوری سکه‌های رایج و ذوب آن سود کلانی به جیب می‌زنند.

حالا با افزایش قیمت فلزات، آن هم همزمان با کاهش بیشتر ارزش پول ملی بار دیگر موضوع ذوب کردن این سکه‌ها و حتی قاچاق آلیاژ آن به خارج از کشور مطرح شده است. اما باید دید آیا تکرار این ماجرای قدیمی هنوز هم ممکن و به صرفه است؟

تغییر ارزش مالی سکه ها

گویا با این کاهش ارزش مالی سکه ها دولت باید دست به کار شود و قیمت آن را تغییر دهد، براساس بند «و» ماده2 قانون پولی و بانکی کشور مبلغ اسمی، شکل، جنس، رنگ، اندازه، نقشه و سایر مشخصات اسکناس‌ها و سکه‌های فلزی رایج کشور به پیشنهاد رییس کل بانک مرکزی و تصویب وزیر اقتصاد و دارایی با رعایت مقررات قانونی تعیین می‌شود.

406279