به گزارش سایت خبری پرسون، روز گذشته وزیر نیرو به مردمی که صرفهجویی نکنند هشدار داده و قطعی برق در تابستان را محتمل دانست اما این دور همچنان وجود دارد و بسیاری از مردم نگران قطعی برق آن هم در شرایط گرما و خیلی از کسبه و صنایع نگران آسیبی که به مشاغلشان وارد میشوند هستند و دولت به جای چارهاندیشی و حذف ناترازی انرژی باز هم به تکرار تجربه سال های گذشته و قطعی برق روی آورده است و سعی میکنند با فشار به صنایع و البته به کارگیری شیوههای نه چندان کارآمدی همچون مشوقهای مصرف تابستان امسال را نیز پشتسرگذارد. این درحالی است که با روی کارآمدن دولت جدید از یک سال گذشته تاکنون و باوجود رشد درآمدیهای ارزی انتظار میرفت حداقل بخشی از مشکلات این صنعت و سرمایهگذاریهای جدید در بخش احداث نیروگاههای جدید به خود اختصاص دهد، اما تاکنون حرکتی نشده است گذشته از آن نقش دولت مانند قبل تصدیگری بوده و این موضوعی است که باعث عقب گرد بخش خصوصی و عدم تشویق این بخش برای ورود به این صنعت میشود. درکنار این عوامل عدم پرداخت به موقع مطالبات بخش خصوصی و عدم حمایتهای مالی از آنان موجب کاهش انگیزههای آنان شده است درنهایت به اینجا میرساند که از این حوزه خداحافظی و سرمایه خود را خارج سازد درحالیکه درکشورهای پیشرفته برای ورود بخش خصوصی به صنعت برق از انواع مشوقهای مالی مانند برخورداری از انواع معافیتهای مالیاتی و ارائه وامهای بلندمدت با شرایط مناسب استفاده میکنند.
بخش خصوصی دلزده شده است
رئیس هیاتمدیره سندیکای صنعت برق ایران دراین خصوص به «آرمان ملی» گفت: اکثر صاحب نظران در صنعت برق اعتقاد دارند که باید متناسب با تقاضا، سرمایهگذاری انجام شود، اما واقعیت این است که در سال هاى گذشته بهطور متوسط کمتر از نصف آنچه باید سرمایهگذاری شود محقق شده درحالیکه این امر مطابق با قوانین بالادستی نیست و نتیجه کمبود سرمایهگذاری منجر به شرایطی شده است که نمود آن در تابستان سال گذشته با خاموشیهای مکرر در حوزههای خانگی، صنعتی و کشاورزی همراه بود که تبعات جبران ناپذیری از لحاظ اقتصادی و اجتماعی به بدنه کشور وارد کرد. این مقام مسئول درادامه بیان کرد: امسال نیز همانند سال گذشته کسری تراز برق وجود دارد. این رقم نزدیک به 12 تا 15 هزار مگاوات است که این میزان کسری تکافوی مصارف را نمیدهد بنابراین واضح است که این مساله باید ریشهای حل شود و حتی بهرغم پیشنهادهای مطرح شده از سوی مسئولان ذی ربط مانند تغییر ساعات اداری و یا تاکید به مردم برای صرفه جویی در مصرف برق کفایت ننموده و تنها به عنوان مسکن موقتی عمل خواهد کرد. باقری بیان کرد: بسیار محتمل است قطعی برق امسال نیز تداوم داشته باشد دراین خصوص لازم است وزارت نیرو باتوجه به سیاست هاى ابلاغى اصل 44 و اقتصاد مقاومتی و همچنین قوانین توسعه اى کشور دست از تصدی گری بردارد و از این موضع فاصله بگیرد و به نقش حاکمیتی و پشتیبانی بپردازد تا فضا برای ورود بخش خصوصی به صنعت برق هموارتر شود حال آنکه در واقعیت وزارت نیرو به عنوان رقیب در این عرصه حضور دارد لذا لزوم بازنگری دراین امر احساس میشود. رئیس هیاتمدیره سندیکای صنعت برق ایران به مطالبات معوق بخش خصوصی اشاره کرد و گفت: متأسفانه یکی از دلایل عدم تمایل ورود بخش خصوصی به سرمایهگذارى در این صنعت این است که مطالبات بخش خصوصی به موقع پرداخت نمیشود و بارها تجربه شده که بخش خصوصى مطالبات ناشی از فروش تجهیزات و ارائه خدمات و فروش برق نیروگاهها را نمیتواند از دولت بگیرد و همین مساله باعث یأس و دلزدگی بنگاههاى اقتصادى شده است. باقری افزود: تازمانی که بخش خصوصی با مشکلاتی از قبیل عدم دریافت به موقع مطالبات، قیمتگذاری دستوری و تکلیفی دولت و عدم خروج دولت از حوزه تصدی گری روبهرو است نمیتوان انتظار معجزه و روند مثبت در صنعت برق را داشته باشیم و خیلی دور از ذهن نیست که تابستان امسال نیز با توجه به کسرى تراز برق خاموشیهای مکرر در مصارف خانگی و صنعتی را داشته باشیم، البته به بسیاری از کارخانجات و شهرکهاى صنعتی برنامه خاموشی ابلاغ شده اما درمجموع باید گفت که برای حل مشکل برق چارهای جز حل ریشهای نداریم و اعمال خاموشی در مصارف خانگی و صنعتی دردی را دوا نخواهد کرد. رئیس هیاتمدیره سندیکای صنعت برق ایران تاکید کرد: بهرغم دستورالعملهای ارائه شده مبنی بر تغییر ساعت ادارات به جهت جبران مصرف برق باید گفت شاید مجموعهای از این عوامل بتواند بخشى از کسری تراز برق را جبران کنند، اما آثار و تبعات معمولا درنظر گرفته نمیشوند و اگر قرار باشد ساعات اداری تغییر یابد و کارکنان دولت از صبح خیلی زود کار را شروع کنند باید دید که آیا ارباب رجوع درآن ساعت مراجعه دارد یا خیر از سوی دیگر نظم زندگی بسیاری از مردم به هم میخورد. همچنین خاموشی برق صنایع ممکن است در مدیریت پیک تابستان کمک کند اما آسیب جدی به اقتصاد کشور میرساند و برای جلوگیری از این موضوع حتما باید عزم دولت جزم شود تا مساله را به صورت ریشهای حل کند.
مشترکان پرمصرف چقدر پول بیشتری پرداخت میکنند؟
چندی پیش سخنگوی صنعت برق درخصوص تاثیر تغییر ساعات کار اداری بر کاهش مصرف برق گفت: در صورتی که ساعت کار اداری تغییر کند و وسایل سرمایشی بعد از خاتمه کار بهطور کامل خاموش شوند، پیشبینی ما این است در کل کشور حداقل 1200 مگاوات از این محل صرفهجویی شود، بر اساس مصوبه هیات وزیران استانداران در خصوص اصلاح ساعت کار مجازند و اکنون در حال بررسی پیشنهادهای شرکتهای توزیع نیروی برق برای اصلاح ساعات کار ادارات هستند.مصطفی رجبیمشهدی تاثیر افزایش تعرفه پرمصرفها بر کاهش میزان مصرف گفت: بسته به اینکه هر مشترک چقدر بیش از الگوی تعیینشده مصرف برق داشته باشد، تعرفههای خانگی به صورت پلکانی افزایش پیدا میکند، کسانی که تا 1. 5 برابر الگو مصرف میکنند 1. 5 برابر هزینه تامین برق را باید بپردازند، کسانی که 1. 5 تا 2. 5 برابر بیشتر از الگو مصرف دارند باید 2. 5 برابر بیشتر بابت مصرف برق پرداخت کنند و کسانی که بیش از 2 برابر مصرف برق داشته باشند میزان مازاد بیش از دو برابر با ضریب 3 برابر محاسبه میشود، بنابراین اگر مشترکان خانگی مصرف خود را کاهش دهند صورتحسابشان به صورت پلکانی کاهش پیدا خواهد کرد.
هشدار وزیر نیرو
از سوی دیگر روز گذشته وزیر نیرو نسبت به مصرف برق هشدار داد و گفت: اگر صرفهجویی خوبی در استفاده از برق نداشته باشیم، قطعیهای برق محتمل است همچنین پیشبینی ما این است که بهلطف خدا مردم در مصرف برق مدیریت کنند تا صرفهجویی خوبی در میزان استفاده برق داشته باشیم و نیازی به قطعی برق نباشد. وی با بیان اینکه اگر مردم صرفهجویی خوبی در مصرف برق داشته باشند مشکلات برق در تابستان امسال به حداقل میرسد، عنوان کرد: قطعیهای برق بستگی به رفتار مشترکین برق دارد بنابراین مطمئناً اگر صرفهجویی خوبی در استفاده از برق نداشته باشیم، قطعیهای برق محتمل است.
محورهای 10 گانه
از سوی دیگر چندی پیش معاون هماهنگی توانیراز محورهای 10 گانه صنعت توزیع برای تابستان امسال سخن گفت ونخستین محور برنامه 10 گانه صنعت توزیع برق ارائه خدمت بیمنت به سادهترین و سالمترین روش ممکن به مردم است همچنین تقویت و توسعه سیستم نظارت بر همه فرایندها برای ارتقای سطح فعالیتها و ایجاد نظام مشارکت همه کارکنان برای ارتقای سطح بهره وری از دیگر محورهای این برنامه عنوان شده است همچنین استفاده ازهمه ظرفیتها از جمله بهره گیری از توان مراکز علمی و دانشگاهی، شناسایی ظرفیت تأسیسات موجود جهت استفاده بهینه از آنها، استفاده از اصول مهندسی توزیع برای ارتقای سطح کیفیت برق تحویلی به مشترکان، شناسایی و به کارگیری عوامل مؤثر بر درآمد بخش توزیع برق کشور و برنامهریزی صحیح در استفاده بهینه از بودجه تخصیص یافته و ایجاد بستر و فضای مناسب جهت استفاده حداکثری بخش خصوصی برای اهداف صنعت برق را از دیگر برنامههای 10 گانه بخش توزیع برق کشور عنوان کرد. باید دید این برنامهها تا چه حد رنگ اجرا به خود میگیرد و آیا قادر خواهد بود مشکل این صنعت را تا حدی حل کند یا اینکه مانند دیگر برنامهها فقط درحد برنامه باقی میماند و فشار آن به دوش مردم خواهد بود؟