ایران و اقدام بازدارندگی علیه اسرائیل

سفر وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران به روسیه در چارچوب رایزنی‌های موجود بین تهران و مسکو قابل تجزیه و تحلیل است.
تصویر ایران و اقدام بازدارندگی علیه اسرائیل

به گزارش سایت خبری پرسون، حسن هانی‌زاده تحلیلگر مسائل بین‌الملل در یادداشتی نوشت: از آنجا که ایران در جنگ روسیه و اوکراین نگرانی‌هایی نسبت به کشتار مردم بی‌گناه دارد، لذا این آمادگی را دارد که بین روسیه و اوکراین برای پایان دادن به این جنگ و کشتار مردم غیرنظامی پادرمیانی کند و به همین دلیل این سفر در این چارچوب قرار دارد. موضوع دیگری که آقای امیرعبداللهیان با مقامات روسیه مورد بحث قرارخواهد داد، مسأله برجام است.

به این دلیل که روسیه در آخرین لحظات توافقنامه جدید بین ایران و 1+4 درخواست تضمین از آمریکا داشت مبنی بر اینکه روسیه و ایران نباید در تبادل تجاری نظر کشورهای اروپایی و آمریکا را مورد توجه قرار دهند و تحریم‌های اعمال شده علیه ایران نباید شامل روسیه شود و تبادل تجاری بین تهران و مسکو حالت عادی داشته باشد. طبیعی است که آمریکا این تضمین را ارائه نداد و همین مسأله باعث شد که روس‌ها در آخرین لحظه در امضای توافقنامه جدید در وین بین ایران و 1+4 سر باز بزند و مشکل جدیدی در فرآیند مذاکرات وین به وجود آمد.

موضوعی که نگرانی‌ها را افزایش داده این است که روسیه باید سریعا پای توافقنامه جدید در وین را امضا کند که چنین اتفاقی رخ نداد فلذا آقای امیرعبداللهیان هم در مذاکرات خود با مقامات روسیه موضوع ضرورت دستیابی به یک توافقی که منجر به لغو تحریم‌ها علیه ایران بشود و به این توافق دست پیدا کنند را مطرح خواهند کرد و روس‌ها در این خصوص باید یک گام عملی برای رسیدن به یک نقطه نهایی در مذاکرات وین بردارند و به همین دلیل به نظر می رسد این سفر از اهمیت بالایی در حوزه جنگ روسیه و اوکراین و مسأله مذاکرات وین برخوردار باشد.

موضوع دیگری که رخ داد و فضای منطقه را تحت تاثیر قرار داد، اقدام اخیر عربستان در اعدام 81 نفر از مردم عربستان است که 47 نفر را تنها به تهمت و جرم گرایش به مذهب تشیع گردن زده‌اند که اغلب آنها را از منطقه شیعه نشین القطیف و الاحساء تشکیل می‌دهند که این مسأله روند مذاکرات ایران و عربستان در بغداد را به شدت تحت تاثیر قرار داد به گونه‌ای که قرار بود دور پنجم مذاکرات بین ایران و عربستان در بغداد آغاز شود و اقدام عربستان در اعدام 81 نفر که بیش از حدود نیمی از آنان را شیعیان تشکیل می‌دهند، موجب توقف روند مذاکرات ایران و عربستان در بغداد شد.

موضوع دیگری که در منطقه اخیرا رخ داده، اقدام ایران در پرتاب موشک به یک پایگاه مهم جاسوسی اسرائیل در شمال اربیل بود که این پایگاه از سه سال گذشته به کانون آموزش گروهک‌های تروریستی تبدیل شده. موساد و افسران آمریکایی در این پایگاه با روابطی که با اقلیم کردستان دارند و با اطلاع و آگاهی مقامات اقلیم کردستان این پایگاه را به کانون ایجاد ناامنی در مناطق شمال غرب ایران تبدل کرده بودند.

ارسال پارازیت‌ها علیه رادارهای ایران و ایجاد اختلال در پروازهای مدنی و نظامی در مناطق شمال غرب ایران حاصل همکاری موساد و افسران سازمان سیا بوده که ایران در طول سه سال اخیر بارها به دولت مرکزی عراق و مقامات اقلیم کردستان هشدارهایی داده بود. هم دستگاه دیپلماسی و هم مقامات نظامی و امنیتی بارها در مذاکرات خصوصی با مقامات اقلیم کردستان و دولت مرکزی عراق نسبت به وجود این پایگاه جاسوسی و خرابکاری هشدار داده بودند.

به‌همین دلیل طی ماه‌های اخیر حجم حملات تروریست‌ها علیه مردم استان کردستان ایران افزایش پیدا کرده به دلیل اینکه اغلب گروهک‌های تروریستی و ضدانقلاب در همین پایگاه آموزش خرابکاری می‌دیدند و ایران بعد از چندین هشدار به دولت مرکزی و مقامات اقلیم کردستان تصمیم نهایی خودش را به عنوان یک اقدام بازدارنده اتخاذ کرد و با پرتاب موشک کلیه تاسیسات فنی این پایگاه را منهدم کرد، زیرا این تاسیسات موجب ارسال پارازیت‌هایی به رادارهای فرودگاه‌های مختلف شمال غرب ایران و اختلال در پروازهای هواپیماهای غیرنظامی ایران می‌کردند و احتمال بروز خطر هم برای شهروندان ایران در استان های ایلام، کرمانشاه، کردستان و آذربایجان غربی وجود داشت و به همین دلیل این اقدام یک اقدام بازدارنده و در چارچوب حقوق ایران برای دفاع از امنیت ملی خود قرار داد. طبیعی است که برجام در روزهای اخیر به یک خروجی قابل قبولی در مذاکرات وین رسیده و یکسری مشکلات که خارج از اراده ایران و سه کشور اروپایی و حتی چین است به‌وجود آمده که به دلیل طرحی است که روسیه ارائه داد و در آخرین لحظه موجب توقف روند مذاکرات شد.

در جریان سفر آقای امیرعبداللهیان به مسکو طبیعتا این مسئله مورد بحث و به یک نتیجه قابل قبولی خواهد رسید. مسائل منطقه‌ای دیگر هم تحت کنترل است و منطقه الان بیشتر تحت تاثیر فضای جنگ روسیه و اوکراین قرار دارد که اگر این جنگ طولانی و فرسایشی شود، طبیعتا بر همه جنبه‌های دیگر نظامی، امنیتی، اقتصادی و سیاسی منطقه و جهان تاثیر خواهد گذاشت.

سناریوی تعریف شده ازسوی ناتو و غرب و آمریکا این است که جنگ به سمت فرسایشی شدن حرکت کند و ارتش روسیه در درازمدت در جنگ اوکراین دچار فرسایش شوند. همان اتفاقی که برای ارتش سرخ شوروی در ورود به افغانستان در 40 سال گذشته صورت گرفت و بعد از طولانی شدن حضور نظامی ارتش شوروی سابق در افغانستان این ارتش دچار فرسایش شد. همین اتفاق در نیروهای ناتو در افغانستان رخ داد. زیرا فرسایشی شدن جنگ به نابودی تدریحی یک ارتش منجر خواهد شد و روسیه باید سریعا راه حلی برای خروج از بحران اوکراین پیدا کند. اگر جنگ ادامه پیدا کند، طبیعتا به سود روسیه نخواهد بود و روسیه نمی‌تواند پیروز این جنگ باشد.

منبع: روزنامه آرمان ملی

388885

سازمان آگهی های پرسون