سرنوشت نفت پس از رکوردزنی 14 ساله

قیمت نفت در بازارهای جهانی در سایه ترس از قطع صادرات نفت روسیه با حجم 4 تا 5 میلیون بشکه در روز، جهشی بی سابقه یافت و اوج 14 سال اخیر یعنی 130 دلار را لمس کرد.
تصویر سرنوشت نفت پس از رکوردزنی 14 ساله

به گزارش سایت خبری پرسون، در این شرایط تحلیل های پیش رو، تداوم قیمت بالای 100 دلاری نفت را در ماه های آینده نوید می دهد. حتی برخی گمانه ها این بازه را تا 200 دلار نیز افزایش داده اند.

قیمت نفت برنت در آغاز معاملات دیروز جهش کم سابقه ای یافت و به 130 دلار در هر بشکه رسید. رقمی که بالاترین قیمت این کالا از تابستان سال 2008 میلادی یعنی 14 سال گذشته به شمار می رود. به این ترتیب نفت برای رسیدن به رکورد تاریخی البته در ادامه قیمت جهانی این کالا تا حدود 123 دلار عقب نشینی کرد. به این ترتیب از ابتدای سال جاری میلادی (۲۰۲۲) قیمت نفت در بازارهای جهانی حدود ۶۰ درصد افزایش یافته است که به موازات آن قیمت دیگر کالاها هم بالا رفته، سوخت هم بالاترین قیمت‌ها را از سال ۲۰۰۸ میلادی ثبت کرده است.

این افزایش کم سابقه قیمت نفت در بازارهای جهانی در حالی است که آمریکا و متحدانش در حال بررسی امکان تحریم نفت روسیه هستند. روسیه یکی از تولیدکنندگان و دومین صادرکننده بزرگ نفت دنیاست. این کشور روزانه بین 4 تا 5 میلیون بشکه نفت صادر می کند و اختلال در نفت این کشور می تواند به جهش قیمت نفت منتهی شود. از سوی دیگر مولفه های حامی رشد قیمت نفت نیز همچنان بر این بازار تاثیر گذارند. رشد تقاضای جهانی با کاهش شدت کرونا و از سرگیری فعالیت های صنعتی از این جمله اند که علاوه بر بحران اوکراین به وخامت اوضاع بازار نفت افزوده اند. بازار تشنه و نفت ایران با مطرح شدن قطع احتمالی عرضه نفت روسیه به بازارهای جهانی، نگاه ها به سوی ظرفیت های به کار گرفته نشده این بازار معطوف شده است.

یکی از سوپاپ های کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی، می تواند نفت ایران باشد که احتمال آزادسازی صادرات آن در صورت رفع تحریم ها وجود دارد. برآوردها در این زمینه متفاوت است. با این حال، می توان گفت ایران می تواند صادرات نفت خود را تا 2.5 میلیون بشکه در روز افزایش دهد. این یعنی حداقل افزایش تا 1.3 میلیون بشکه ای صادرات نفت ایران (با توجه به پیش بینی صادرات 1.2 میلیون بشکه ای نفت در سال آینده).

حسینی عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی اظهار کرد: ایران 70 تا 80 میلیون بشکه نفت روی آب دارد که به سرعت قابل تبدیل به 7 تا 10 میلیارد دلار درآمد برای کشور است. با این اوصاف واضح است که این اعداد و ارقام در کلیت موضوع، به تنهایی کفاف کمبود عرضه نفت در بازار تحت تاثیر تحریم های نفتی روسیه را نمی دهد.

اما از منظری دیگر برخی اظهار نظرها نشان می دهد که افزایش صادرات ایران در صورت توافق احتمالی ذیل برجام دفعی نخواهد بود. نکته مهم دیگر درخصوص جایگزینی نفت ایران و روسیه به رقابت جدید شکل گرفته از سوی روس ها در مقابل نفت ایران بر می گردد. طبق اظهارات حسینی کارشناس بازار انرژی، «روسیه در شرایط تهدیدهای تحریمی کنونی هم اینک تخفیف هایی تا 20 درصد به مشتریان نفتی خود ارائه می دهد که دو برابر تخفیف های ایران به مشتریان خود است. وی همچنین افزوده است: شرایط کنونی سبب می‌شود روسیه به رقیب ما در بازار چین تبدیل شود و به خاطر شرایط ویژه‌ای که ایجاد شده است، فروش نفت خود را به چین افزایش دهد.» پیش بینی قیمت نفت تا 200 دلار با همه این اوصاف یک سوال مهم، سرنوشت قیمت نفت با توجه به همه تحولات کنونی است. پیش بینی های مختلفی از سوی مراکز تحلیلی مطرح شده است که هر کدام قیدهای مختلفی از قبیل بازه زمانی و نیز ورود یا عدم ورود نفت ایران به بازار را مورد توجه قرار داده اند.

تحلیل گران بانک جی پی مورگان با این پیش فرض که نفت ایران به‌ سرعت وارد بازار نمی‌شود، اعلام کرده اند که قیمت نفت در ماه‌های آینده به ۱۲۰ دلار برای هر بشکه می‌رسد و در این قیمت باقی می‌ماند. از سوی دیگر گزارش تسنیم به نقل از راشاتودی نشان می دهد «اسکات شفیلد»، مدیر عامل بزرگ‌ترین شرکت نفت شیل آمریکا اعلام کرده است: اگر نفت و گاز روسیه تحریم شود، قیمت نفت تا 200 دلار در هر بشکه بالا می‌رود.

منبع: روزنامه خراسان

387764

سازمان آگهی های پرسون