به گزارش سایت خبری پرسون، در ادامه یادداشت شنبه چهارم دی روزنامه آرمان ملی به قلم حسین معافی مدرس دانشگاه فرهنگیان اراک میخوانیم: امروز عصر انفجار اطلاعات و ارتباطات است و جهان به سوی تحولات شگرفی در حال تغییر و پیشرفت میباشد و هرکشوری که میخواهد قدرت اول جهان در تمامی عرصهها باشد باید از این فناوریهای نوین استفاده نماید. اگرچه موفقیت و پیشرفت در گرو این تکنولوژیهاست ولی استفاده از این ابزار مشکلات و معایبی را به دنبال خواهد داشت. فضای مجازی به دنیایی جدید و بیانتها تبدیل شده که همه چیز را تحت سیطره قرار داده است. اپیدمی کرونا نیز اهمیت استفاده از فضای مجازی را چند برابر کرده و بسیاری از امور به ویژه آموزش و خدمات الکترونیکی را متحول ساخته است. به کارگیری و استفاده از فضای مجازی در بیشتر کارهای روزمره وقت زیادی از مردم را تلف میکند و نوعی اعتیاد را در کاربران به وجود آورده است.
اعتیاد به فضای مجازی نوعی از اعتیاد است که ضررش کمتر از اعتیاد به مواد مخدر نیست زیرا باعث سوختن گرانبهاترین سرمایه انسان یعنی زمان میشود. اعتیاد به اینترنت باعث میشود که فرد دائما افکار وسواسی برای استفاده از اینترنت داشته باشد و هنگام دور شدن از فضای مجازی احساسات ناخوشایندی نظیر پریشانی و اضطراب را تجربه کند.
شناخته شدهترین انواع اعتیاد در فضای مجازی عبارتند از: ۱- اعتیاد به بازیهای کامپیوتری، ۲- اعتیاد به دیدن وب سایتهای غیراخلاقی، ۳- اعتیاد به قمارهای آنلاین۴- اعتیاد به شبکههای اجتماعی آنلاین از مهمترین علائم وابستگی به اینترنت میتوان به موارد زیر اشاره کرد: ۱- گذارندن زمان بیش از حد در اینترنت ۲- مشغولیت ذهنی بیش از حد برای استفاده از اینترنت ۳- ناتوانی در کنترل کردن میزان استفاده ۴- بیقرار بودن در زمان عدم دسترسی. در عصر کنونی اعتیاد به اینترنت، وب گردی یا گشت و گذار در فضای مجازی آن هم بیهدف به رویه رایجی تبدیل شده و روز به روز در حال افزایش است به همین دلیل گفته میشود که اعتیاد به فضای مجازی از رایجترین آسیبهای تکنولوژی امروز است. همانطور که اعتیاد به مواد مخدر سن و سال نمیشناسد، باید گفت اعتیاد به اینترنت و گشت وگذار در فضای مجازی نیز سن و سال نمیشناسد و حتی بزرگترها به دلیل اعتیاد به فضای مجازی دچار آسیب شده و تا جایی پیش رفتهاند که نهاد خانواده از هم پاشیده شده است.
بنابراین علاوه بر اعتیاد، خطر دیگری که خانوادهها را تهدید میکند، سردی روابط خانوادگی و به دنبال آن طلاق زوجین، در پی فعالیت بدون حد و مرز در شبکههای اجتماعی است. استفاده از آموزشهای الکترونیکی و غیرحضوری دانش آموزان در دوران کرونا باعث شده که همه کودکان، جوانان و نوجوانان و حتی خانوادهها بیشتر درگیر فضای مجازی شوند و آسیب پذیریها در زمینههای مختلف نیز به دنبال آن افزایش پیدا کند. اعتیاد به اینترنت و فضای مجازی میتواند علاوه بر مشکلات جسمی و روحی به بلایی خانمان سوز تبدیل شود و بنیاد خانواده را که مهمترین ارکان جامعه است، هدف قرار دهد.
استفاده از اینترنت و فضای مجازی علاوه بر مزایا و فرصتهای فراوان، تهدیدهایی نیز وجود دارد و اگراستفاده از این فضا به درستی توسط مسئولان و خانوادهها مدیریت نشود همانند یک بیماری پنهان بعد از مدتی سر باز میکند که میتواند سلامت جامعه را به مخاطره اندازد. لذا توصیه میشود که خانوادهها هم برای خود و هم برای فرزندان استفاده از اینترنت و فضای مجازی را به درستی و با دقت مدیریت کنند تا این تکنولوژی و ابزار به بلایی خانمان سوز تبدیل نشود و زمان را که گرانبهاترین سرمایه انسانی است، از دست ندهند.
منبع: ایرنا