به گزارش سایت خبری پرسون، نیل هیوم در فایننشالتایمز نوشت: قیمت زغالسنگ، کربن و گاز در اروپا در بالاترین حد خود قرار دارد، به همین دلیل، بهای نفت خام به بالاترین سطح خود، یعنی بشکهای ۸۰دلار رسیده است. با این همه، روشنترین نشانه این است که جهان در حرکت به سوی تنگنای انرژی است؛ مقولهای که طبیعتا رشد اقتصادی را تحتتاثیر قرار میدهد. برنت، شاخص بینالمللی، روز سهشنبه گذشته با رشد ۹/ ۰درصد به ۲۲/ ۸۰ دلار به ازای هر بشکه رسید و برای دومین روز متوالی، به بالاترین میزان آن در سه سال گذشته دست یافت و بعد از آن، با کاهش حدودی ۶/ ۰درصدی، ۰۹/ ۷۹دلار ارزیابی شد.
بهای بنزین اروپایی برای تحویل در ماه آینده، افزایش ۱۰درصدی داشته، به این معنا که هزینهها از اواسط آگوست، دو برابر شده است، در حالی که قیمت توازنکننده انتشار کربن که از طریق قراردادهایی تعریف میشود، همچنان در حال افزایش بوده و به ۶۵یورو در هر تن رسیده است. روبرن رنی، سرپرست حوزه استراتژی بازار فعال در وستپک، دومین بانک بزرگ استرالیا، در این باره میگوید، ما نهتنها انگلستان و اروپا را رصد میکنیم، بلکه بحران احتمالی جهانی انرژی در فصل زمستان را در کانون توجه خود قرار دادیم. بهای گاز طبیعی آمریکا با افزایش ۱۰درصدی، به بیش از ۶دلار در ازای هر میلیون واحد حرارتی در انگلیس افزایش یافت؛ میزانی که بالاترین قیمت در هفتسال گذشته محسوب میشود. قرارداد گاز ماه اکتبر که روز سهشنبه منقضی شد، به میزان ۴/ ۲درصد افزایش یافت و به ۸۴۱/ ۵دلار در ازای هر تن رسید.
تحلیلگران میگویند، افزایش تصاعدی قیمتها، نتیجه حفاری کمتر تولیدکنندکان نفت شیل آمریکا و اختلال در عرضه بهدنبال توفان در خلیج مکریک و افزایش سرعت تقاضاست. ذخایر گاز طبیعی، بسیار پایینتر از میانگین پنجساله ذخیره شده است. اندرو گیلیک، مشاور انرژی فعال در Enverus در این باره میگوید: اگر دمای هوا در زمستان پیشرو بسیار سرد شود، هزینههای انرژی برای بسیاری از مردم بسیار بالا خواهد رفت. افزایش بهای انرژی در ایالاتمتحده، موجب نگرانی کاخسفید شده است؛ چرا که جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا در اوایل ماه جاری، خواستار بررسی دلیل متوسط ماندن قیمت بنزین بود؛ قیمتی که تقریبا با رشد ۵۰درصدی در سال گذشته به میزان ۱۹/ ۳دلار برای هر گالن رسیده است.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی بایدن، این هفته برای گفتوگو با بنسلمان، ولیعهد سعودی به خاورمیانه سفر کرد؛ هرچند هنوز مشخص نیست که رایزنی درباره قیمت نفت، در دستور کار قرار داشته است یا خیر. گسترش بازارهای انرژی، در شرایطی رخ داده که عرضه و رقابت فزاینده میان اروپا و چین، افزایش یافته و قیمت گاز در هفتههای اخیر رکود را تجربه کرده است. ترکیبی از افزایش بهای زغالسنگ حرارتی که در سالجاری در چین افزایش ۹۶درصدی داشته و اهداف دولت مرکزی برای کاهش انتشار کربن، موجب افزایش تقاضای چین برای دریافت محمولههای گاز مایع، به عنوان گزینهای بهتر و معقولتر به جای زغالسنگ شده است. حرکت چین به سوی انرژیهای پاک، نشاندهنده بخشی از تلاشهای این کشور برای جلوگیری از انتقادهاست؛ چرا که پکن خود را برای میزبانی المپیک زمستانی در ماه فوریه آماده میکند، از همین رو، طبیعتا باید انرژی لازم را برای جلوگیری از قطع احتمالی برق و خاموشیهای گسترده و ممانعت از اختلال در فعالیت کارخانههایش داشته باشد.
قیمت بیسابقه زیاد گاز، به واسطه کمبود تولید جهانی، زمینه را برای بازگشت به بازارهای نفت هموار کرده و از همین رو انتظار میرود، نفت خام بهای بالاتری پیدا کند؛ چرا که برخی از صنایع به نفت برای تولید، نیرو نیاز دارند. معاملات نفتی در شانگهای چین، در مقایسه با ماه آگوست، افزایش ۲۷درصدی داشته و همین مساله، پکن را ناچار کرده که برای نخستین بار بهمنظور مزایده ذخایر نفتی دولتی، بیانیهای صادر کند. با توجه به این حقیقت که سطخ ذخایر نفت خام آمریکا بسیار کمتر از حد متوسط قبل از اوج مصرف پایان سال است، رنی وستپک، پیشبینی کرد که نفت میتواند، حتی در سطح جهانی به کالایی نایاب تبدیل شود؛ چرا که کشورها محدودیتهای مرتبط با سفر در دوران کرونا را کاهش دادند. به باور رنی، با توجه به قطع برق در چین و نگرانی از میزان موجودی انرژی در سراسر جهان، قابل درک است که شاهد فشارهای رو به افزایش برای دستیابی به نفت خام باشیم.
افزایش قیمت نفت در حالی رخ داد که اوپک، پیشبینی کرده بود که تقاضای جهانی برای نفت خام در سال ۲۰۲۳ از سطحی که سال ۲۰۱۹ تعریف شده بود، فراتر خواهد رفت و تا سال ۲۰۳۵ همچنان افزایش مییابد. محمد بارکیندو، دبیرکل اوپک، در مقدمه گزارش سالانه چشمانداز نفت نوشت، تقاضای انرژی و نفت در سال ۲۰۲۱ پس از کاهش شدید در سال ۲۰۲۰، افزایش چشمگیری خواهد داشت، از همین رو، در بلندمدت ادامه توسعه در این باره پیشبینی میشود. بازار محدود گاز همچنان هزینه زغالسنگ را در آسیا و اروپا افزایش داده است؛ هزینههایی که شاید به واسطه بیمیلی بانکها و سرمایهگذاران برای تامین مالی پروژههای جدید پیش از این نیز بالا بود.
قیمت زغالسنگ حرارتی درجه یک استرالیا روز سهشنبه، پس از خرید محموله برای تحویل در دسامبر با قیمت ۲۴۰دلار به ازای هر تن در GlobalCoal، پلتفرم معاملاتی آنلاین، درگیر رکود بالایی شد. زغالسنگ تحویل دادهشده به اروپا نیز با قیمت ۲۰۰دلار بهازای هر تن معامله میشود؛ زیرا شرکتهای خدماترسانی برای تامین محمولههای سوختشان در آستانه زمستان، تلاشهایشان را هم افزایش دادند. در مجموع باید گفت، افزایش بحران انرژی موجب شد تا گلدمنساکس، این هفته یک تجمع جهانی انرژی را برای ماههای آینده برنامهریزی کند. بانک سرمایهگذاری پیشبینی کرد که قیمت هر بشکه نفت برنت پیش از پایان سالجاری میلادی به ۹۰دلار خواهد رسید. این نهاد روز سهشنبه هشدار داد که افزایش هزینههای ورودی، بالا رفتن قیمت گاز و رشد ضعیف، به احتمال زیاد بر نرخ سود شرکتهای اروپایی در سال ۲۰۲۱ تاثیر منفی میگذارد. زمانی که رشد کند شود، پرداخت هزینههای انتقال برای شرکتها سختتر میشود؛ مقولهای که اصلیترین خطر برای حاشیه سود خالص است.
توجه: مطلب مندرج صرفا دیدگاه نویسنده است و رسانه پرسون در قبال آن هیچ موضعی ندارد.
منبع: دنیای اقتصاد