به گزارش سایت خبری پرسون از اصفهان، «اصفهان زیبا» بر اساس سامانه شفافیت عملکرد نمایندگان مجلس به بررسی آماری وضعیت نمایندگان شهر اصفهان می پردازد.
سامانه شفافیت عملکرد نمایندگان مجلس به منظور ایجاد امکان رصد فعالیت های مجلس و نمایندگان طراحی و راه اندازی شده است. هدف اصلی سامانه شفافیت، آگاهی مردم از فعالیت ها و عملکرد نمایندگان خود در مجلس است.
افزایش حس مسئولیت پذیری و پاسخگویی، مبارزه با فساد، افزایش بهینگی و کارآمدی مجلس، از اهداف تعریف شده برای راه اندازی این سامانه است. در قسمت فعالیت نمایندگان به تفکیک، میزان مشارکت در رای گیری و فعالیت های تقنینی و نظارتی هر کدام از نمایندگان نمایش داده می شود. نمایندگان منتخب شهر اصفهان در تاریخ 7 خرداد ماه 1399 با ادای سوگند در مجلس شورای اسلامی کار خود راآغاز کردند.
افراد این لیست بر اساس تعداد آرای کسب شده به ترتیب: امیر حسین بانکی پور فرد با 245.629 رای، عباس مقتدائی با 228.038 رای، مهدی طغیانی با 188.003 رای، زهرا شیخی با 172.850 رای و حسین میرزائی با 163.370 بودند. پس از گذشت یکسال از فعالیت این افراد به عنوان نمایندگان مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی آماری را که سامانه شفافیت عملکرد مجلس و نمایندگان ارائه کرده است را مورد بررسی قرار داده ایم تا زمینه آشنایی بیشتر با فعالیت نمایندگان اصفهان در مجلس را فراهم کنیم. لازم به ذکر است آمار ارائه شده در این گزارش مربوط به بازه زمانی مابین 7 خرداد 1399 تا 1 تیر 1400 است.
بر اساس آمار ارائه شده در سامانه مذکور فعالیت افراد در سه دسته تقسیم میشود:
میزان مشارکت در صحن بر اساس دفعات شرکت در رای گیری یا عدم شرکت در رای گیری بر اساس زمان حضور در صحن
فعالیت های تقنینی که بر اساس طرح های ارائه شده یا مشارکت توسط نماینده گزارش شده است، این دسته از فعالیت ها مربوطه به قانون گذاری است.
فعالیت های نظارتی که بر اساس شرکت در موارد ماده 45، ماده 234، سوال، تذکر، تحقیق و تفحص و استیضاح ارائه شده است.
ابتدا به بررسی آمار نمایندگان شهر اصفهان بر اساس میزان مشارکت یا عدم مشارکت در رای گیری صحن مجلس با توجه به دفعات حضور نماینده در زمان رای گیری می پردازیم. آمار ارائه شده به دو دسته شرکت در رای گیری و عدم شرکت در رای گیری تقسیم شده است که با جمع این دو عدد مجموع زمان حضور در زمان های رای گیری بدست خواهد آمد. با توجه به جمع کل شرکت در رای گیری و عدم شرکت در رای گیری از هر 5 نماینده میانگین کل 1010 مورد به دست آمد. همچنین میانگین شرکت در رای 842 مورد و عدم شرکت در رای 169 مورد قابل ذکر است. با بررسی آمار انفرادی هر نماینده نسبت به میانگین محاسبه شده، مهدی طغیانی با 134 درصد، بیشترین مشارکت در رای و زهرا شیخی با 54 درصد، کمترین مشارکت در رای نسبت به میانگین 5 نماینده را به خود اختصاص داده اند. بر اساس آمار کل تعداد حضور در زمان رای گیری به ترتیب از بیشترین زمان حضور به کمترین آن می پردازیم که عبارتند از: حسین میرزائی 122 درصد، امیر حسین بانکی پور فرد 118درصد، مهدی طغیانی 117درصد، عباس مقتدائی 73 درصد و زهرا شیخی با 70 درصد نسبت به میانگین کل مشارکت در رای گیری و عدم مشارکت در رای گیری رده بندی می شوند.
آمار ارائه شده در قسمت دیگر سامانه مربوط به شرکت در فعالیت های تقنینی یا همان قانون گذاری است. این فعالیت ها بر اساس تعداد طرح ارائه شده یا امضا شده مشخص شده است که بر همین اساس آقایان حسین میرزائی با 125طرح، عباس مقتدائی 60طرح، مهدی طغیانی 36طرح، امیر حسین بانکی پور فرد 27 طرح و خانم زهرا شیخی با 11 طرح رده بندی شده اند. بر اساس محاسبه میانگین کل طرح های 5 نماینده مذکور به عدد 52 خواهیم رسید که درصد ارائه کل به میانگین هر فرد به ترتیب آقایان حسین میرزائی 241 درصد، عباس مقتدائی 116درصد ،مهدی طغیانی 69درصد، امیر حسین بانکی پور فرد 52 درصد و خانم زهرا شیخی 21 درصد نسبت به میانگین افراد در فعالیت های تقنینی شرکت یا به ارائه طرح پرداخته اند.
بخش دیگر سامانه مربوط به فعالیت های نظارتی است که این فعالیت ها در 6 دسته تقسیم می شود. بر اساس فعالیت مجلس شورای اسلامی در یکسال گذشته نمایندگان در 3 دسته سوال، تذکر و ماده 234 فعالیت داشته اند. در این گزارش فعالیت نمایندگان شهر اصفهان در این سه دسته نیز بررسی می شود.
دسته اول، ارائه سوال در مجلس شورای اسلامی است، تعداد کل سوالات مطرح شده توسط نمایندگان اصفهان 534 مورد بوده که بر اساس میانگین سهم هر نفر 107 سوال خواهد بود. بر همین اساس نمایندگانی که به ترتیب بیشترین و کمترین سوال را مطرح کرده اند عبارتند از: میرزائی با 354 مورد، مقتدائی 120مورد، بانکی پور فرد 39 مورد، طغیانی 17 مورد و زهرا شیخی تنها با 4 مورد طرح سوال در این دسته بندی جای میگیرند. با توجه به اختلاف بسیار زیادی که بین نفر اول با 354 مورد و نفر آخر با 4 مورد وجود دارد درصد و انحراف آن با میانگین مد نظر قرار نگرفته است.
دسته دوم، استفاده از تذکر در مجلس است. بر طبق آنچه در سامانه عنوان شده از سوی نمایندگان شهر اصفهان 956 مورد تذکر صورت گرفته است که از این تعداد تنها 504 مورد متعلق به حسین میرزائی و مابقی در اختیار 4 نماینده دیگر است. در این مورد هم از لحاظ رده بندی افراد دقیقا به همان صورت دسته بندی شده در طرح سوال هستند که اولین نفر حسین میرزائی و آخرین نفر زهرا شیخی تنها با 7 مورد تذکر بوده است. با محاسبه میانگین تذکر کل 5 نماینده و مقایسه هر فرد با میانگین، به ترتیب: میرزائی با 264 درصد، مقتدائی با 172 درصد، بانکی پور فرد 35 درصد ،طغیانی 26 درصد و زهرا شیخی 4 درصد نسبت به میانگین از تذکر استفاده کرده اند.
دسته سوم و نهایی این بررسی به فعالیت نظارتی نمایندگان بر اساس ماده 234 در مجلس شورای اسلامی می پردازد. بر اساس آمار ارائه شده، کل فعالیت نمایندگان شهر اصفهان در این مورد عدد 71 را نشان میدهد که با محاسبه میانگین هر نفر به 14 مورد خواهیم رسید. از این تعداد به ترتیب بیشترین فعالیت مربوط به میرزائی با 42 مورد، مقتدائی با 18 مورد، طغیانی 7مورد، بانکی پور فرد و زهرا شیخی هر کدام 2 مورد را به خود اختصاص داده اند.
در این گزارش جدول کامل فعالیت های نمایندگان ارائه شده است. البته طبق گفته مسئولان مجلس شورای اسلامی آمار ارائه شده ملاک ارزیابی دقیق فعالیت نمایندگان نخواهد بود و صرفا یک اطلاعات آماری را در اختیار مردم قرار می دهد. این آمار بخشی از فعالیت نمایندگان مردم اصفهان در مجلس را مشخص می کند و با توجه به اینکه احتمالا افکار عمومی آشنایی زیادی با فعالیت های مجلس ندارد با آمار ارائه شده می توان به تصویری هر چند نسبی از فعالیت های نمایندگان در مجلس شورای اسلامی رسید.
سید مجتبی آخرت
عضو انجمن توسعه منابع انسانی ایران