به گزارش سایت خبری پرسون، دکتر تقوامنش تحلیلگر صنعت و فضای کسب و کار وضعیت فعلی صنعت و عدم رقابت پذیری واحدهای تولیدی را ریشه در استراتژی توسعه صنعتی وزارت صمت می داند که طی سالهای گذشته همواره استراتژی جایگزینی واردات را بجای توسعه صادرات انتخاب نموده است و مدیران کلان آن نیز در خبرگذاری های رسمی نیز همواره تاکید بر جایگزینی واردات داشته اند.
حداقل نگاهی به سوابق کشورهای در حال توسعه ترکیه و کره جنوبی نشان می دهد این کشورهایی که 60 سال پیش درآمد سرانه شان دو سوم درامد سرانه ایران بود در حال حاضر سه برابر ایران درآمد سرانه دارند چرا که برای اصلاحات اقتصادی خود استراتژی توسعه صادرات علی الخصوص در صنایعی که محصولاتشان از ارزش افزوده بالاتری برخوردار است را انتخاب و در پیش گرفتند. تفاوت در این دو استراتژی نتایج کاملاً متفاوتی را در پیش خواهد داشت. استراتژی جایگزینی واردات در صنعت ایران باعث شده است که تمامی بخش های صنعت صرفه نظر از مزیت یا عدم مزیت آنها مورد حمایت بی رویه قرار بگیرند که منجر به تولید در مقیاس پایین، عدم رقابت پذیری به موجب هزینه بالا نسبت به رقبا و بهره وری پایین می باشد همچون صنعت خودروسازی.
استراتژی توسعه صادرات با توانمندسازی، ظرفیت سازی، توسعه بازارداخلی و اتصال به زنجیره ارزش جهانی و حضور در بازارهای جهانی مخصوصاً صنایعی که از توان ارزآوری بالایی برخوردارند مثل صنعت تولید لباس، کیف، کفش، نساجی، لوازم خانگی، غذایی و غیره می تواند منجر به احیای صنعت و رشد جهشی اقتصاد گردد؛ البته در این راستا ایجاد بستر و بهبود فضای کسب و کار برای تولید و رشد اقتصادی و تسریع در رفع موانع و اصلاح قوانین مخل تولید ضروری می نماید ولیکن نگاه توسعه صادرات بایستی به عنوان یک اصل در برنامه های توسعه ای وزارت صنعت، معدن و تجارت درنظر گرفته شود.