به گزارش سایت خبری پرسون از اصفهان: در اساسنامه بنیاد فرهنگی امیر قلی امینی مصوب شده تا فعالیتهای بنیاد در حوزه «پرورش فکری دانش آموزان و علاقهمندان به کتاب و نیز تشویق ادیبان و شعرا و حفظ ارزشهای فرهنگی و زمینه های ادبی ایرانزمین و بهویژه فرهنگ سنتی و محلی اصفهان باشد»، اما این خواست واقف تا کنون محقق نشده است.
ماجرای بنیاد امیر قلی امینی چیست؟
شهریور سال ۱۳۶۸ بنیاد امیر قلی امینی باحضور اعضای هیئتمدیره آغاز به کار می کند.
با توجه به اساسنامه و وصیت مرحوم امینی برای انجام فعالیت های فرهنگی خانه در اختیار اداره کل فرهنگ و ارشاد و انجمن صنفی روزنامهنگاران اصفهان قرار میگیرد.
آبان سال ۱۳۸۷ معاون فرهنگی اجتماعی و مدیرعامل وقت سازمان در نامهای به شهردار وقت اعلام میکند که به دلیل عدم مراقبت در نگهداری و تعمیرات بنا نیمه مخروبه شده و با توجه به اینکه در اساسنامه بنیاد شهرداری مکلف به تأمین اعتبار سالانه بنا است، از شهردار وقت خواسته میشود تا دستور به مرمت بنا دهد.
آذرماه سال ۱۳۸۷ معاون فرهنگی وقت در نامهای خطاب به معاون مالی اعلام میکند که پیرو مصوبه شورای معاونین در آبان ۱۳۸۷ مبنی بر نیاز ساختمان به تعمیرات اساسی و با توجه به اینکه ملک در اختیار ارشاد است جهت تخلیه ساختمان دستور اقدام لازم را صادر کند.
در کمتر از چند روز پس از دستور معاون فرهنگی وقت برای تخلیه به منظور مرمت بنا، در دیماه ۱۳۸۷ پیشنهاد میشود تا مدیرعامل سازمان فرهنگی تفریحی مجدداً نسبت به فعال نمودن هیئتمدیره بنیاد اقدام کند.
هرچند سال ۱۳۸۷ شهرداری با این عنوان که بنا نیمه مخروبه و نیاز به مرمت دارد؛ از ارشاد و انجمن صنفی روزنامهنگاران می خواهد تا محل بنیاد را بهمنظور مرمت تخلیه کنند؛ اما در اقدامی عجب از شهریور ۱۳۹۱ موسسه کانون نخبگان جوان استان اصفهان به شماره ثبت ۲۵۵۵ در بنیاد مستقر میشود.
طبق آگهی، تغییر محل موسسه کانون نخبگان جوان استان اصفهان از خیابان مشتاق … به آدرس فعلی(خیابان کاشانی بعد از بیمارستان کاشانی روبه روی هلالاحمر بنیاد امیر قلی امینی) یکی از موضوعات مطرح شده در مجمع عمومی فوق العاده موسسه در شهریور ۱۳۹۱ است.
باوجود پیگیریها سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری اصفهان پاسخی درباره مرمتهای انجامشده در سال ۱۳۸۷ در بنیاد امیر قلی امینی ارائه نکرد. مرمتهایی که امکان استفاده از بنای نیمه مخروبه بنیاد امیر قلی امینی برای موسسه کانون نخبگان جوان اصفهان را فراهم کرده است؛ اما برای ادامه فعالیت انجمن صنفی روزنامهنگار اصفهان نه
صاحبخانه بیخانه
دیماه ۱۳۹۷ پس از پیگیریهای فراوان اصحاب رسانه بخشی از فضای بنیاد امیر قلی امینی از موسسه کانون نخبگان جوان استان اصفهان پس گرفته شد و در اختیار انجمن صنفی روزنامهنگاران و خانه مطبوعات قرار گرفت.
اما گویا قرار است همچنان فعالیت در بنیاد وقفی امیر قلی امینی برخلاف آنچه در اساسنامه و نیت واقف آمده ادامه پیدا کند. چراکه بیش از یک سال است که موسسه کانون نخبگان جوان استان اصفهان با این عنوان که انجمن صنفی از فضایی که به آن دادهشده استفاده نمیکند، فضا را برای فعالیتهای موسسه دوباره دراختیار گرفته است.
چند هفته گذشته یک خبرنگار با همراهی دبیر انجمن صنفی روزنامهنگاران اصفهان هنگام بازدید از بنیاد امیر قلی امینی متوجه شد که اتاقی که برای فعالیت به انجمن صنفی دادهشده بود در اختیار گروه دیگری است؛ هرچند همچنان کلید اتاق در اختیار انجمن صنفی روزنامه نگاران اصفهان است.
انجمن صنفی روزنامه نگاران، با شهرداری و موسسه قراردادی ندارد
مهدی شایسته فر، مدیرعامل موسسه کانون نخبگان جوان استان اصفهان در پاسخ به این پرسش که چرا اتاق انجمن صنفی روزنامهنگاران بدون هماهنگی و با نظر موسسه در اختیار بخش دیگری قرارگرفته است، گفت: «انجمن صنفی قراردادی با موسسه یا شهرداری ندارد. بهصورت شفاهی یک توافق شده بود که بیایند و از فضا استفاده کنند. چون در این چند ماه که مقررشده بود کسی استفاده نکرد و کسی به تماسهای ما جوابگو نبود. با توجه به اینکه انجمن صنفی روزنامه نگاران هیچ قراردادی با موسسه کانون نخبگان یا شهرداری ندارد، ما برای مکان کاربری دیگری در نظر گرفتیم.»
مدیرعامل موسسه کانون نخبگان جوان در پاسخ به این پرسش که خود موسسه تا چه زمانی با شهرداری قرارداد دارد، گفت: «موسسه با شهرداری قرارداد ندارد بلکه قرارداد بهصورت امانت نامه است.»
شایسته فر در پاسخ به این پرسش که بر اساس امانت نامه تا چه زمانی موسسه امکان بهرهبرداری از بنا را دارد؛ گفت: «اینها مسائل داخلی موسسه است و ارتباطی با بیرون ندارد؛ یک توافقی با شهرداری کردیم و طبق آن عمل میکنیم.»
۳ الی ۴ بار قرارداد موسسه کانون نخبگان با شهرداری تمدید شده
امیرحسین بانکی پور فرد، رییس هیئتمدیره موسسه کانون نخبگان جوان استان اصفهان در پاسخ به اینکه قرارداد موسسه کانون نخبگان جوان با شهرداری تا چه زمانی است و آیا مدت آن تمامشده است یا نه؟ گفت: «مدیریت مجموعه با آقای شایسته فر است از کم و کیف موضوعات اطلاعات کمی دارم. مجموعه مدیر دارد که با شهرداری و ورثه مرحوم امینی در ارتباط است. مسائل داخلی را مدیرعامل موسسه پیگیری می کند» از مدیرعامل پیگیری کردیم اما ایشان در پاسخ گفتن که اینها مسائل داخلی است و ارتباطی با بیرون ندارد.
پرسش از شما بهعنوان رییس هیئتمدیره این است آیا موسسه با شهرداری قرارداد یا به قول شما امانت نامه دارد و از چه زمانی بنیاد امیر قلی امینی در اختیار موسسه کانون نخبگان جوان استان اصفهان قرارگرفته و زمان قرارداد شما با شهرداری تا چه زمانی است؟
«الآن دقیق یادم نیست چه زمانی ملک را گرفتیم در این سالها هم قرارداد چندین بار تمدیدشده است. قبل از شهرداری ملک در اختیار ارشاد و انجمن صنفی روزنامهنگاران بود حدود ۲۰ سال قبل. اخلاف بود بین خانم امینی ورثه مرحوم و ارشاد و انجمن صنفی روزنامه نگاران فضای خیلی بدی حاکم بود. درنهایت ارشاد ملک را به شهرداری تحویل داد. انجمن صنفی هم نبود. پس خودم شخصاً رفتم پیش شهردار و گفتم اگر ارشاد میخواهد ملک را تحویل دهد ما حاضریم تحویل بگیریم. وقتی موسسه ملک را تحویل گرفت انجمن صنفی نبود. چندین بار تماس گرفتیم برای اینکه وسایل انجمن را تحویل بگیرند چون در حال نقاشی بنا بودیم.»
«درنهایت موسسه با شهرداری طرف قرارداد شد و دیگر انجمن در کار نبود. در دو دوره با شهردار هرچند سال یکبار قرارداد تمدیدشده است. ۳ الی ۴ بار قرارداد تمدیدشده است؛ اما اینکه آخرین مرحله تمدید به کجا رسیده آقای شایسته فر در حال دنبال کردن موضوع است.»
مدارکی دال بر اجازه بهرهبرداری موسسه کانون نخبگان موجود نیست
در حالی بانکی پور فرد، رییس هیئتمدیره موسسه کانون نخبگان جوان استان اصفهان مدعی است که در این سالها ۳ الی ۴ مرتبه قرارداد موسسه کانون نخبگان جوان استان اصفهان با شهرداری تمدیدشده است که طبق اسناد موجود در شهرداری اصفهان به تاریخ ۳۱ خردادماه ۱۳۹۷ مدیرکل بازرسی شهرداری اصفهان در نامهای خطاب به مدیرعامل کانون نخبگان جوان استان اصفهان نوشته «نظر به استقرار آن کانون در محل ساختمان بنیاد فرهنگی امیر قلی امینی که طبق اسناد موجود به شهرداری اصفهان واگذار گردیده است و مدارکی دال بر اجازه بهرهبرداری به آن کانون موجود نیست خواهشمند است ظرف مدت یک هفته از تاریخ این ابلاغ نسبت به تخلیه کامل و تحویل مکان و یا با ارائه اسناد مبنی بر مجوز بهرهبرداری اقدام نماید.»
حکم دادگاه، تخلیه بنیاد امیر قلی امینی
پیگیریهای شهرداری اصفهان از خرداد ۱۳۹۷ تاکنون برای بازپسگیری بنیاد امیر قلی امینی از موسسه کانون نخبگان جوان همچنان ادامه دارد.
فریده روشن، رییس کمیسیون فرهنگی شورای شهر اصفهان درباره پیگیریها برای بازپسگیری بنیاد امیر قلی امینی گفت: «شهرداری وقت تا ۲۹/۱۲/۱۳۹۲ بنیاد امیر قلی امینی را بهصورت امانی در اختیار موسسه کانون نخبگان قرار داده بود. پس از پایان مهلت استفاده باوجود اخطارهای شهرداری اما موسسه همچنان در برابر تخلیه ملک مقاومت می کند. درنهایت شهرداری اصفهان با طرح شکایت از طریق مراجع قضایی به دنبال بازپسگیری بنیاد امیر قلی امینی است.»
به گفته روشن، دادگاه حکم به تخلیه ملک داده اما موسسه کانون نخبگان نسبت به رأی دادگاه اعتراض کرده و پرونده همچنان در حال پیگیری است.
اعتراض موسسه کانون نخبگان جوان استان اصفهان بهحکم تخلیه بنیاد امیر قلی امینی در حالی است که طبق بررسی ها این موسسه از ابتدای سال ۱۳۹۷ هیچگونه قراردادی( اجازه یا امانت نامه) برای استفاده از بنیاد امیر قلی امینی با شهرداری اصفهان ندارد.
مقاومت موسسه کانون نخبگان جوان برای عدم تخلیه ملک و اعتراض به رأی دادگاه در حالی است که طبق مصوبه شورای شهر اصفهان و در راستای عمل به وصیت واقف مقررشده تا موزه اهلقلم اصفهان در بنیاد امیر قلی امینی ایجاد شود. موزهای که به دلیل مقاومت موسسه کانون نخبگان در تخلیه ملک هنوز اجرایی نشده است.
رییس کمیسیون فرهنگی شورای شهر اصفهان با تأکید بر اینکه طی دو سال گذشته هرسال برای مرمت بنیاد امیر قلی امینی و ایجاد موزه اهلقلم بودجه پیشبینیشده است، گفت:« متأسفانه تا ملک بهصورت کامل تخلیه نشود امکان مرمت بنا نیست و به دلیل تخلیه نکردن ملک، فرصت مرمت این بنای تاریخی و ملی تا کنون از دست رفته است.»
بنیاد امیر قلی امینی، نخسین خانه موزه اصفهان
امیر احمد زند آور، عضو شورای شهر اصفهان نیز با تأکید بر لزوم مرمت خانه تاریخی امیر قلی امینی گفت: باوجود پیگیریهای فراوان و حتی اقدام قضایی شهرداری همچنان کانون نخبگان جوان در برابر تخلیه ملک مقاومت میکند و این موضوع باعث شده تا فرصت مرمت و تبدیل این خانه تاریخی به نخستین خانه موزه شهر اصفهان از بین برود.
آرامگاه مرحوم امیر قلی امینی
حدود یک دهه است که موسسه کانون نخبگان جوان استان اصفهان با استقرار در بنیاد امیر قلی امینی از خدمات و امکانات رایگان شهرداری اصفهان استفاده میکند. بانکی پور فرد، رییس هئیت مدیره موسسه کانون نخبگان معتقد است که فعالیتهای این موسسه فرهنگی و خیریه است. از این رو سالها است باوجود اخطارهای فراوان مبنی بر نیاز بنا به مرمت اصولی از تخلیه ملک خوداری میکند. آن هم برای ملکی که به عنوان بخشی از میراث تاریخی حفظ و حراست از آن وظیفه ملی است.
آبان سال ۱۳۸۷ معاون فرهنگی اجتماعی و مدیرعامل وقت سازمان نیمه مخروبه بودن بنا را دلیلی برای تخلیه و مرمت آن عنوان کرد.
اردیبهشت سال ۱۳۹۷ فریدون اللهیاری، مدیرکل میراث فرهنگی استان اصفهان در نامهای به شهردار منطقه یک اصفهان نوشت با توجه به اینکه خانه امیر قلی امینی یک اثر ملی است شایسته است تا بهمنظور حفاظت و رفع خطر بنای تاریخی اقدام شود.
نامهای که در پاسخ به آن شهرداری اقدام به مرمت بخشهایی از خانه کرد. اما به گفته محمد عیدی، معاون فرهنگی شهردار اصفهان با توجه به شکستگی و خستگی بنا نیاز است تا ملک بهصورت کامل تخلیه و مرمت اصولی شود.
بانکی پور فرد، رییس هیئتمدیره موسسه کانون نخبگان جوان با تایید مصوبه شورای شهر اصفهان برای تبدیل بنیاد امیر قلی امینی به موزه اهلقلم گفت: «اعلام آمادگی کردیم هر وقت کار مرمت آغاز شد ما همان بخشی را که میخواهند مرمت کنند تخلیه و در بخش دیگر ساختمان مستقر میشویم.»
به گفته بانکی پور فرد مقرر شده تا یک بخش از بنیاد برای موزه و بخش دیگر در تملک موسسه کانون نخبگان باقی بماند.
بانکی پور فرد در پاسخ به اینکه چرا باید پس از تبدیلشدن بنیاد به موزه همچنان بخشی ازملک در اختیار موسسه قرار داشته باشد، گفت:« ما در حوزه نخبگان کار میکنیم و یک مجموعه خیریه هستیم و از استانداری مجوز فعالیت داریم.»
با این استدلال بانکی پور فرد پس شهرداری اصفهان باید هزینه جاری و اجاره ملک همه ۱۷۸ انجمن، موسسه و خیریهای که در اصفهان توسط استانداری ثبت شده و فعالیت دارند را پرداخت کند.
شاید هم فعالیت موسسه کانون نخبگان جوان استان اصفهان آن قدر ویژه است که نیاز به ارایه خدمات این چنین ویژه از سوی شهرداری اصفهان از جیب شهروندان اصفهانی دارد و بنایی که برای فعالیت های ادبی و فرهنگی هنری اصفهان وقف شده بر خلاف نیت واقف برای سایر فعالیت مورد بهره برداری قرار بگیرد.
منبع:رخدادشهر