ریزش 20 درصدی محصول نتیجه تعلل در برداشت دانه‌های کلزا

رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌شرقی با تاکید بر افزایش تولید و جلوگیری از ریزش بذر و هدررفت محصول، گفت: اگر زمان برداشت کلزا رعایت نشود وزش شدید باد ریزش دانه‌های کلزا را تا بیش از ۲۰ درصد افزایش می‌دهد.
تصویر ریزش 20 درصدی محصول نتیجه تعلل در برداشت دانه‌های کلزا

به گزارش سایت خبری پرسون از آذربایجان شرقی، اکبر فتحی روز سه شنبه در حاشیه بازدید از مزارع کلزای روستای تازه کند شهرستان تبریز با اشاره به لزوم توجه کلزاکاران به توصیه های فنی کارشناسان برای رعایت نکات فنی در داشت و برداشت این محصول، اظهار کرد: با توجه به فرا رسیدن زمان برداشت کلزا و به منظور حصول نتیجه مطلوب، تولید بالا و جلوگیری از ریزش بذر و هدررفت محصول ضروری است کشاورزان و پیمانکاران تولید کلزا نسبت به رعایت نکات فنی و برداشت محصول اقدام کنند چون تأخیر در برداشت موجب ریزش دانه از طریق باز شدن خورجین‌ها و اتلاف محصول می شود.

وی همچنین با بیان اینکه محصول کلزا در تناوب با گندم موجب افزایش متوسط عملکرد محصول راهبردی گندم می شود، یادآور شد: کشت انواع دانه های روغنی از جمله کلزا، سویا و سایر دانه های روغنی برای افزایش عملکرد محصولات زراعی به خصوص گندم در اولویت کاری وزارت جهادکشاورزی و سازمان جهادکشاورزی استان قرار دارد.

فتحی همچنین به رعایت نکات فنی مراحل داشت کلزا شامل تغذیه گیاهی، نحوه مصرف و میزان مصرف کود شیمیایی در زمان داشت کلزا به صورت تقسیطی و محلول پاشی و آفات کلزا در منطقه، مبارزه با علف های هرز، مراحل رشدی کلزا و بهترین زمان مصرف کود سرک، مدیریت تلفیقی مبارزه با آفات و بیماری های گیاهی و اهمیت رعایت تناوب زراعی و اثر آن بر تراکم آفات تاکید کرد و گفت: در کارگاه های آموزشی باید به اهمیت تاریخ کشت، آبیاری اول، تراکم بذر و کاشت با دستگاه مکانیزه مورد تأکید مدرسین کارگاه قرار گرفته و آفات و بیماری های مهم کلزا به بهره برداران شناسانده شود.

رییس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی با بیان اینکه عمده ترین مشکل زراعت کلزا هنگام برداشت است زیرا در زمان برداشت محصول، غلاف های کلزا به ضربه و ارتعاش بسیار حساس بوده و بنابراین چنانچه برداشت در رطوبت مناسب انجام نشده و کمباین به خوبی تنطیم نشود مقدار قابل توجهی از محصول در هنگام برداشت به روی زمین می ریزد، ادامه داد: بر این اساس چالش مهم کشاورزان به حداقل رساندن تلفات حاصل از برداشت می باشد لذا برای کاهش ضایعات برداشت کلزا، تامین به موقع کمباین، نظارت بیشتر و استانداردسازی کمباین ها، اصلاح بعضی از ارقام که ریزش دارند و بهبود شرایط مزرعه باید لحاظ شود تا میزان ضایعات به پایین ترین مقدار برسد تا تلاش کشاورزان ضایع نشود.

فتحی خاطرنشان کرد: در سال های اخیر سازندگان و تولیدکنندگان اقدام به بهینه سازی و اصلاح هدهای کمباین غلات کرده اند که در نهایت منجر به تولید هد مخصوص برداشت کلزا شده است و تغییر عمده در هدهای غلات مربوط به افزودن شانه برش عمودی می باشد که در حین برداشت با برش عمودی موجب می شود که محصول برداشت شده از محصول درو نشده کاملا تفکیک شود البته بهینه سازی هایی در بخش چاقوی شانه برش، سکوی دریافت، چرخ و فلک و هیلس نیز صورت گرفته است.

پارسال حدود ۶ هزار و ۲۲۵ تُن از دانه روغنی کلزای تولیدی استان به صورت تضمینی خریداری شد.

منبع: ایرنا

283625