به گزارش سایت خبری پرسون، ناصر شاهباز، عضو هیات مدیره بانک به گفت و گو نشسته است.
بانک ملی ایران به چه دلیل افزایش سرمایه داده است؟
تصمیمگیری صحیح، همواره نیازمند اطلاعات مفید و متناسب است. طبق چارچوب نظری حسابداری، اطلاعات مالی زمانی مفیدند که منطبق بر واقعیت و قابل اتکا باشند و این مهم جز از طریق افشای کامل و صادقانه اطلاعات امکانپذیر نخواهد بود.
از این رو با توجه به تورم موجود در جامعه و به ویژه تغییرات قیمتی در بخش زمین و ساختمان طی سال های اخیر، ثبت و افشای ارزش جاری و روز دارایی های بانک از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
از طرفی سرمایه مناسب و کافی، یکی از شاخص های مهم ارزیابی تلقی شده و منبع اعتماد عمومی به بانک است. به علاوه اصلاح ساختار مالی و افزایش سرمایه، علاوه بر تقویت توان مالی بانک برای مشارکت در اجرای طرحهای ملی و به در حرکت در آوردن چرخه تولید کشور و اشتغالزایی در قالب اعطای تسهیلات، موجب بهبود نسبتهای نظارتی از جمله کفایت سرمایه (درصورت مثبت بودن سرمایه لایه یک)، حد مجاز وضعیت باز ارزی، حقوق صاحبان سهام و نیز واقعی تر شدن نسبتهای مالی می شود.
جزئیات افزایش سرمایه بانک چیست؟
بانک ملی ایران طی سال 1399 با هدف اصلاح ساختار مالی و شفافیت اطلاعاتی و به منظور بهره مندی از مزایای مالیاتی مقرر در مفاد ماده 14 "قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی مصوب 15/02/1398 مجلس شورای اسلامی" اقدامات مربوط به افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی زمین و سرقفلی کسب و پیشه را در دستور کار خود قرارداد که در نهایت این افزایش سرمایه را به مبلغ 724.358 میلیارد ریال معادل 365 درصد در دی ماه سال جاری به ثبت رساند.
افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها چه تاثیری در عملکرد بانک خواهد داشت؟
اگرچه افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها به دلیل عدم ورود منابع نقدی، تأثیر مستقیمی بر سودآوری بانک نخواهد داشت، اما اهمیت این مساله از چند جهت قابل بحث و بررسی است.
از یک سو، افزایش ارزش موسسه و به تبع آن کاهش ریسک سپردهگذاران از طریق بهبود نسبتهای نظارتی و نسبتهای الزام آور که در نهایت منجر به افزایش توان تسهیلات دهی و افزایش سودآوری بانک خواهد شد.
این اقدام همچنین موجب بهره مندی از معافیت های مالیاتی ناشی از این نوع از افزایش سرمایه است. مطابق تبصره یک ماده 149 اصلاحی مصوب 31 تیر 94 قانون مالیاتهای مستقیم، افزایش بهای ناشی از تجدید ارزیابی داراییهای اشخاص حقوقی با رعایت استانداردهای حسابداری، مشمول پرداخت مالیات بردرآمد نیست.
به علاوه از آنجا که عمده مبلغ افزایش سرمایه بانک از محل مازاد تجدید ارزیابی زمین به عنوان یک دارایی استهلاک ناپذیر صورت گرفته است، لذا بار مالی از بابت استهلاک طی سالهای آتی نخواهیم داشت.
آیا با افزایش سرمایه اخیر، سرمایه بانک به حد مطلوب رسیده است؟
افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها به لحاظ رعایت مفاد قانون تجارت مرتبط با سرمایه، نسبت های مقرراتی پولی و بانکی بسیار موثر است، لیکن چنانچه بسیاری از کارشناسان و فعالان اقتصادی اذعان دارند، بهترین روش افزایش سرمایه از محل مطالبات و آورده های نقدی سهامداران است، چرا که با ورود منابع جدید ضمن افزایش توان مالی بانک و بهبود نسبت های الزام آور بانک مرکزی با اعطای تسهیلات بیشتر، سودآوری بانک متاثر می شود.
افزایش سرمایه بانک چه تغییری در جایگاه آن بانک میان بانک های داخلی ایجاد می کند؟
ارتقای سرمایه ثبتی بانک ملی از 198.566 میلیارد ریال به 922.924 میلیارد ریال در سال جاری موجب شده که این بانک در مقایسه با سایر بانک های رقیب مانند تجارت، ملت، صادرات و... رتبه اول سرمایه ثبتی را در بین کلیه بانکهای کشور کسب کند.