یک مقام صنفی در گفتگو با پرسون؛

نان صنعتی در تنور سنتی / اصلاح تولید امری ضروری است

رئیس اتحادیه نان های فانتزی تهران گفت:« قرار بر این بود تا پایان برنامه پنجم توسعه 40 درصد نان تولید کشور به شکل نان های صنعتی و حجیم تامین شود که متاسفانه این موضوع محقق نشد و این روزها که در برنامه ششم توسعه قرار داریم در تهران 20 درصد و شهرستان ها 10 درصد نان صنعتی تهیه می شود.»

« محمد جواد کرمی» درگفتگو با خبرنگار اقتصادی سایت خبری پرسون گفت:« 680 واحد صنعتی نان فانتزی در شهر تهران و 4 هزار واحد در کشور به شکل رسمی زیر نظر اتحادیه مشغول به کار هستند، ویروس کرونا به تمام صنوف کشور ضرر زد و صنف نان فانتزی نیز از این قضیه مستثنی نبود، چرا که ما بخشی از نان مورد نیاز اغذیه فروشان را تامین می کردیم که صنف اغذیه فروشان تعطیل شدند و میزان تولید ما نیز کاهش پیدا کرد؛ اما به دلیل اینکه نان های حجیم به شکل صنعتی تهیه می شود بخش قابل توجهی از هموطنان در ایام کرونا به سمت تهیه نان صنعتی روی آوردند تا زمینه انتقال ویروس کرونا کاهش پیدا کند.»

دولت از واحد صنعتی نان حمایت نمی کند

او ادامه داد:« قرار بر این بود تا پایان برنامه پنجم توسعه 40 درصد نان تولید کشور به شکل نان های صنعتی و حجیم تامین شود، که متاسفانه این موضوع محقق نشد و این روزها که در برنامه ششم توسعه قرار داریم در تهران 20 درصد و شهرستان ها 12 درصد نان صنعتی تهیه می شود، نان های صنعتی به دلیل اینکه فرایند تولید آن کاملا به شکل استاندارد و بهداشتی صورت می گیرد و تخمیر آن به درستی انجام می شود و حرارت مستقیم به آن داده نمی شود، کم حجم تر و در عین حال خاصیت بیشتر و ضایعات کمتری دارد و به نوعی یکی از سالم ترین نان های دنیا به حساب می آید.»

‎دلایل گوناگونی برای عقب ماندگی نان صنعتی وجود دارد یکی از دلایل مربوط به عدم فرهنگ سازی توسط رسانه ها از جمله صدا و سیما است، همچنین بی توجهی دولت به این صنعت باعث این عقب ماندگی شده؛ برای نمونه حق بیمه در نانوایی های سنتی با وجود مصرف بالای آرد، ضایعات بالا، نداشتن استانداردهای لازمه تولید نان و....10 درصد دریافت می شود، در حالی که از واحدهای صنعتی تولید نان که بسیار صرفه اقتصادی دارد 30 درصد دریافت می شود.

این فعال نان صنعتی به موضوع مالیات نیز اشاره کرد، گفت:« دولت از کارگاه تولید نان صنعتی مالیات بیشتر نسبت به واحدهای تولید نان سنتی دریافت می کند، این در حالی است که آرد مورد نیاز نانوایی های سنتی ارزان تر نسبت به نانوایی های صنعتی است؛ به طوری که 85 درصد آرد کشور در اختیار نانوایی های سنتی قرار می گیرد در حالی که آرد این واحد ها 625 تومان و آرد نانوایی های صنعتی 900 تومان درنظر گرفته شده، در نتیجه این نشان می دهد دولت که خود مجری اصلاح ساختار تولید نان در کشور به شمار می رود حمایت های لازم را از نان صنعتی نمی کند.»

دنیا رو به نان صنعتی آورده اند

«کرمی»گفت:« تمامی دنیا رو به تهیه نان صنعتی آورده اند، چرا که دور ریز کمتری دارد و از کیفیت بهداشتی بالایی برخوردار است، ما در کشور حدود 7 و نیم میلیون تن گندم برای صنعت نان استفاده می کنیم که کل مجموع گندمی که برای نان حجیم وصنعتی استفاده می شود 500 هزار تن است، به عبارتی 7 میلیون تن گندم برای تهیه نان سنتی است که ضایعات بسیار بالایی دارد، بنابراین روی آوردن به سمت نان های صنعتی و کم حجیم یک امر واجب به حساب می آید.»

رئیس اتحادیه نان فانتزی و حجیم تصریح کرد:« امسال از سوی مقام معظم رهبری سال «جهش تولید» نامگذاری شده است و ما اگر نان کشور را به سمت صنعتی شدن ببریم «جهش تولید» که رهبری به آن اشاره داشتند محقق خواهد شد؛ وقتی که یک کالا را صنعتی تهیه می کنیم به دلیل وفور کالا قیمت آن کاهش پیدا خواهد کرد، برای مثال ماکارونی یک زمانی به شکل کارگاهی تولید می شد و اگر با همان روش تولیدمان را ادامه می دادیم امروز قیمت ماکارونی 10 برابر می شد. دنیا این روزها به سمت صنعتی شدن رفته است و ما اگر بخواهیم برای تولید نان با همین روند سنتی پیش برویم امسال نه اما سال های آینده با مشکل مواجه خواهیم شد»

او به استفاده نان صنعتی در کشورهای همجوار اشاره کرد، گفت:« کشور ترکیه تا 5 سال پیش نان سنتی تهیه می کرد، اما این روزها در تمامی این کشور نان صنعتی تولید و عرضه می شود، البته بخش های تولید نان سنتی نیز موجود است ولی کمتر فعالیت دارند، در کشور عراق بعد از جنگ امریکا در شهرهای بزرگ آن مانند بغداد و کربلا تمام نانوایی ها از فرهای تولید نان کم حجیم استفاده می کنند و آنها برنامه ریزی کرده اند که اگر می خواهیم کشور را بازسازی کنیم، باید تغییرات فرهنگی نان را نیز اجرا کنیم، حتی در کشور افغانستان نیز نان های صنعتی تولید می شود. بنابراین دولت ما نیز می تواند با اجرای طرح های گوناگون میزان تولید نان در کشور را افزایش دهد، قیمت نان را ثابت نگهدارد و از سوی دیگر با ارتقای میزان کیفیت باعث کاهش ضایعات شود؛ برای اینکه گام اول این امر محقق شود باید ذائقه مردم را تغییر دهیم.»


بیشتر بخوانید:

نحوه خرید نان در شرایط کرونایی

تعطیلی و قطع سهمیه در انتظار نانوایی‌های متخلف



راهکار جهش تولید صنعتی شدن 50 درصد نان کشور

این فعال نان صنعتی افزود:« به اعتقاد بنده در مرحله نخست دولتمردان باید 40 تا 50 درصد تولید نان را به سمت صنعتی شدن ببرند، نمی خواهیم بگوییم نان سنتی را از رده خارج کنند بلکه به عنوان یک نانی در بیاوریم که کمتر در سفره هموطنان قرار بگیرد، تولیدی که با دست انجام می شود قطعا راندمان کاری را پایین می آورد، اما در یک مجموعه صنعتی به طور مثال در یک ساعت می توانیم 2 هزار قرص نان تولید کنیم و در همان فضا بخواهیم نان سنتی تولید کنیم تنها می توانیم 500 قرص نان تولید کنیم، طبیعتا قیمت تولید نان سنتی بالا می رود و در صورت فراوانی در تولید نان صنعتی قیمت پایین تر خواهد آمد.»

«کرمی» در پاسخ به سوال خبرنگار پرسون در باره اینکه ذائقه مردم بیشتر به سمت نان سنتی است برای این امر چه باید کرد؟ گفت:« وقتی شرایط تولید نان صنعتی ایده آل تر است به ویژه در این روزهایی که کشور با یک جنگ اقتصادی روبه رو هست بهترین گزینه تغییر ذائقه است، البته نان سنتی نیز تولید شود اما غالب تولید و مصرف نان باید صنعتی شود، تامین نان 80 میلیون نفر جمعیت به شکل سنتی غیر اقتصادی است.»

گفتگو از: محمد خادمی

225395

سازمان آگهی های پرسون