سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلامی اعلام کرد:

رتبه دوم ایران در تولید کمی مقاله

سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلامی گفت: در سال ۲۰۱۹ نسبت به سال ۲۰۱۸، شاهد رشد ۱۰.۴ درصدی تولید مقالات در کشور بودیم که از این حیث پس از چین در رتبه دوم جهان قرار داریم.

فارس - سایت خبری پرسون : محمدجواد دهقانی، شنبه ۱۵ شهریور در یک کنفرانس خبری به تحلیل وضعیت علمی کشور پرداخت و گفت: در سال ۲۰۰۰ کمتر از ۷۰۰ مقاله علمی در کشور نوشته شد که سهم ایران در تولید علم جهان را بسیار پایین و چیزی در حدود یک دهم درصد نگه می‌داشت. ولی امروز ایران بیش از ۲ درصد علم جهان را، با بیش از ۶۰ هزار مقاله در سال، تولید می‌کند. در این بازه زمانی همچنین سهم کشورهای جهان اسلام، متشکل از ۵۷ کشور، در تولید علم جهان از ۲ درصد به ۱۰ درصد در سال ۲۰۲۰ رسیده است که بیش از یک پنجم این رقم سهم ایران است.

دهقانی با بیان اینکه هدف ما تنها افزایش کمی نیست و به کیفیت نیز توجه ویژه داریم اضافه کرد: طی بیست سال گذشته ارجاعات به مقالات محققان ایرانی نیز افزایش چشمگیری یافته است و در سال ۲۰۱۹ از نظر میزان ارجاعات رتبه ۱۶ جهان را کسب کردیم. در این سال همچنین پژوهش گران ایرانی موفق به تولید ۶۴۵ مقاله برتر ( مقاله داغ و یک درصد پرارجاع) شدند که ۳۲ درصد کل مقالات داغ منتشر شده توسط ۵۷ کشور اسلامی را شامل می‌شود.

وی ادامه داد: در حوزه دیپلماسی علمی نیز شاهد رشد قابل ملاحظه ای بوده‌ایم و سال گذشته ۲۸ درصد فعالیت‌های علمی کشور با مشارکت کشورهای خارجی انجام شده است.

دهقانی بیان کرد: برنامه داریم تا سال ۲۰۲۶ شاهد حضور ۵۰ دانشگاه جهان امسال در رتبه‌های زیر ۵۰۰ مراکز رتبه بندی بین المللی باشیم. در رتبه‌ بندی امسال موسسه تایمز ۴۷ دانشگاه ایرانی حضور داشتند. البته ما به دانشگاه ها اعلام کرده‌ایم که حضور در این رتبه بندی نباید هدف باشد.؛ زیرا رتبه بندی این موسسه ایراداتی دارد، برای مثال اهمیت خیلی زیادی به تعداد ارجاعات می‌دهد که باعث می‌شود رتبه بندی دانشگاه ها با واقعیت فاصله داشته باشد. لذا پایگاه استنادی علوم جهان اسلام با شناسایی ایرادات نظام‌های مختلف رتبه بندی دانشگاه ها مستقلاً اقدام به رتبه بندی دانشگاه ها کرده است که امید است در آینده نزدیک اعتبار بین المللی کسب کند.

معاون بین‌الملل پایگاه استنادی علوم جهان اسلام نیز در این نشست گفت: نظام رتبه بندی ISC محدود به دانشگاه های داخل کشور نیست و قرار است که رتبه بندی ما در جهان اعتبار داشته باشد. هم اکنون موسسه ASAIHL که متشکل از دانشگاه های برتر جنوب شرق آسیاست، کار رتبه بندی دانشگاه های خود را به ما واگذار کرده است.

دکتر محمدرضا فلاحتی افزود: شدت گرفتن تحریم‌ها باعث مغفول ماندن برنامه‌های زیادی شد ولی ما موفق شدیم اولین شاخه مرکز منطقه‌ای اطلاع رسانی علوم و تکنولوژی را در اتحادیه اروپا راه اندازی کنیم و از امروز شعبه ما در دانشگاه بوخوم آلمان شروع به فعالیت خواهد کرد. همچنین در شهریور ماه نشست تخصصی مراکز علمی حاشیه دریای خزر را به صورت ویدئو کنفرانس برگزار خواهیم کرد.

دکتر هاجر صفاهیه، معاون پژوهش و فناوری مرکز منطقه‌ای اطلاع رسانی علوم و فناوری نیز گفت: ما از سال گذشته جهش تولید را آغاز کرده‌ بودیم و تعداد مدارک خود را برای استفاده محققان از ۴ میلیون به ۸ میلیون مدرک رساندیم. همچنین تا پایان امسال به دانشگاه بریتانیا متصل خواهیم شد که اتفاق بسیار مهمی است.

نوا نیکو- استان فارس

195032