وزیر سابق بازرگانی در گفتگو با پرسون مطرح کرد؛

سیاست زدگی درد این روزهای اقتصاد / تجارت نیازمند یک استراتژیک مداوم

قبل از انقلاب اسلامی کشورمان به عنوان یکی از کشورهای وارد کننده کالا در دنیا به حساب می آمد، تا اینکه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی با دشمنی امریکایی ها به کشورمان تحریم های نفتی سنگینی اعمال شد تا از این طریق بر اقتصاد و واردات کالا تاثیر مستقیم بگذارند.
تصویر سیاست زدگی درد این روزهای اقتصاد / تجارت نیازمند یک استراتژیک مداوم

به گزارش سایت خبری پرسون، در این میان مسئولان به این نتیجه رسیدند که باید کالاهای مورد نیاز کشور را در داخل تولید کنند و کمرهمت را بستند تا نیاز کشور به آن سوی مرز را کاهش دهند، در این میان اقدامات قابل توجهی صورت گرفت و به نوعی تحریم ها نه تنها مانعی برای توسعه کشور نبود بلکه تلنگری برای به حرکت درآوردن پتانسیل موجود در کشور بود و موجب شد تا به امروز ایران به عنوان یکی از کشورهای صادرکننده کالا در دنیا شناخته شود.

به طوری که برای صادرات کالا توسط مقامات بالا دستی برنامه ای تعریف شد تا بتوان با صادرات کالاهای غیر نفتی در برنامه ششم توسعه به درآمد 120 میلیارد دلاری دست پیدا کرد، گرچه در آخرین سال های عمر برنامه ششم توسعه قرار داریم و هنوز نتوانسته ایم به این عدد برسیم اما این روزها دولت دوازدهم با توسعه صادرات کالا توانسته به عدد 43 میلیارد دلار صادرات برسد؛ در این میان برخی از کارشناسان معتقدند نگاه دولتمردانی که سکان هدایت فعالیت های اجرایی کشور را در دست می گیرند باید به شکلی باشد که صادرات را رونق دهد.

خبرنگار اقتصادی پرسون برای بررسی این موضوع با یحیی آل اسحاق وزیر سابق بازرگانی به گفتگو نشسته است.

آل اسحاق گفت: موضوع تجارت کاملا به سیاست گره خورده است و طبیعتا انتخابات در ایران روابط مستقیمی با تجارت دارد که متاسفانه این یک مشکل اساسی در کشورمان به حساب می آید.

وی افزود: در بسیاری از کشورهای توسعه یافته موضوع اقتصاد و تجارت از سیاست جداست و اصلا مهم نیست که چه فرد و گروه سیاسی قدرت اجرایی را در دست می گیرند، چرا که اقتصاد باید راه خود را برود.

این عضو اتاق بازرگانی ایران در ادامه خاطرنشان کرد: وقتی دولتمردان با نگاه خاص و سلیقه ای به موضوع اقتصاد و تجارت می پردازند باعث می شود که اقتصاد در کوتاه مدت جوابگو باشد و یک اقتصاد و تجارت موفق بلند مدت به وجود نمی آید، همان طور که مشاهده می کنیم نتوانسته ایم در 40 سال اخیر یک تجارت مثبت مداومی را برای کشور به ارمغان آوریم.

آل اسحاق تصریح کرد: سیاست زدگی درد این روزهای اقتصاد ایران است، ما نتوانسته ایم از ظرفیت بالای تجاری کشور به شکل مطلوب بهره مند شویم، چرا که ایران در مهم ترین نقطه تجارت جهانی قرار دارد به طوری که توان تجارت در 15 کشورهمسایه نزدیک به یک هزار و 200 میلیارد دلار در سال است و ما این توان را داریم 300 میلیارد دلار حجم تجارت نصیب ایران شود که متاسفانه نتوانسته ایم بازیگر خوب تجاری در منطقه باشیم.پ

این توانایی وجود دارد که صادرات کالای ایران به ترکیه به 15 میلیارد دلار برسد، همان طور که با عراق توانسته ایم به 20 میلیارد دلار صادرات برسیم؛ بنابراین با ظرفیت تجارت 15 کشور این توانایی را داریم که از درآمدزایی بالایی برای کشور بهره مند شویم و انتظار این است که دولت آینده نگاه ویژه ای به این موضوع داشته باشد و به نوع مسائل سیاسی را با موضوع تجارت درگیر نکنند.

او یادآور شد: در تجارت با افغانستان در گذشته 6 میلیارد دلار مبادلات داشتیم و در سال 98 به رقم 12 میلیارد دلار نیز رسید و در سال 99 به واسطه کرونا به 8تا9 میلیارد دلار رسید، حتی این پتانسیل وجود دارد در حوزه صادرات برق 15 میلیارد دلار صادرات داشته باشیم.

وزیر سابق بازرگانی گفت: این توانایی وجود دارد که صادرات کالای ایران به ترکیه به 15 میلیارد دلار برسد، همان طور که با عراق توانسته ایم به 20 میلیارد دلار صادرات برسیم؛ بنابراین با ظرفیت تجارت 15 کشور این توانایی را داریم که از درآمدزایی بالایی برای کشور بهره مند شویم و انتظار این است که دولت آینده نگاه ویژه ای به این موضوع داشته باشد و به نوع مسائل سیاسی را با موضوع تجارت درگیر نکنند.

آل اسحاق خاطرنشان شد: در چند سال اخیر با 15 کشور اروپایی سالیانه 50 میلیون دلار صادرات نداشته ایم، اما در طول یک سال تنها صادرات به عراق نزدیک به 12 میلیارد دلار رسیده است که این نشان می دهد نباید فرصت های تجاری را از دست بدهیم، یک مشکل اصلی که وجود دارد این است که از ابتدای انقلاب تاکنون نگاه مثبتی در بین مسئولان به موضوع تجارت وجود ندارد که به نظر بنده باید یک استراتژی اساسی برای تجارت در دولت آینده به وجود آید و نباید با رفت و آمد دردولت ها استراتژیک ها تغییر پیدا کنند.

وی افزود: اگر به تاریخچه کشورهای توسعه یافته نگاه کنیم یکی از دلایل توسعه پیدا کردن این کشورها توجه به تجارت است بنابراین رشد اقتصاد و توسعه پیدا کردن کشور نیازمند توجه بیشتر به موضوع تجارت است.

این عضو اتاق بازرگانی ایران ادامه داد: اینکه بخواهیم نفت را استخراج کنیم، بفروشیم و با کلی مشکلات پول آن را وصول کنیم و آن وقت مجددا کالا خریداری کنیم و مصرف کنیم امیدی به رونق اقتصادی و توسعه تجاری وجود نخواهد داشت.

گفتگو از: محمد خادمی

289652

مطالب مرتبط