به گزارش سایت خبری پُرسون، ابوالقاسم قاسم زاده در یادداشتی نوشت: مهمترین خبری که در رسانههای آمریکایی و اروپایی در طراز بینالمللی فراگیر شده، «جنگ تعرفهها» است. این عنوان خبری را ترامپ نام گذاری کرد و درباره اختلاف چرخش مالی (دلاری) و البته سیاسی در امروز روابط دو و چند جانبه بینالمللی و به ویژه جایگاه ارزشی دلار در اقتصاد بینالمللی است.
ترامپ هشدار داده که «همه کشورها در طراز روابط اقتصادی و مالی ما را غارت میکنند! این معادله باید از اساس دگرگون شود!» او در دور اول از ریاست جمهوری نیز با اشغال کنگره آمریکا از سوی هوادارانش، یکباره بحران بزرگ سیاسی ـ امنیتی را در واشنگتن رقم زد که در نهایت منجر به پایان دوره ریاست جمهوریاش شد. اکنون با گزاره «جنگ تعرفهها» ارزش نرخ دلار در بازارهای بورس مالی و ثبات مبادلات مالی ـ دلاری دچار نوسان و بحران روزانه شده است. اغلب کشورها از شدت ناپایداری مبادلات سرمایهای، وارد بحران جدید و تا حدودی غیرقابل پیشبینی، حداقل تا آینده نزدیک شدهاند.
کارشناسان اقتصادی اذعان کردهاند، ترامپ شوک غیرقابل پیشبینی هم بر اقتصاد آمریکا و بالاتر از آن بر روال توافق شده در روابط مالی و «ارزش پولی» در جهان وارد کرده است. بسیاری از اقتصاددانان مطرح دنیا، عملکرد ترامپ در وضع تعرفههای تجاری را نادرست ارزیابی کرده و نسبت به بروز «رکود» در اقتصاد آمریکا هشدار دادهاند.
سازمان توسعه و تجارت ملل متحد در بیانیه رسمی، آمریکا و طرفهای درگیر در جنگ تعرفهای را به گفتگو دعوت کرد. «آنکتا» در این بیانیه نسبت به تحمل خسارت به فقرا و افراد آسیبپذیر در تشدید تنشهای تجاری در سطح جهان هشدار داد. این نهاد با این وجود تأکید دارد، راه حل باید از طریق گفتگو و مذاکره به دست آید. و هشدار داده: «...در یک اقتصاد جهانی با رشد پایین و بدهی بالا، تعرفههای بالاتر، خطر تضعیف سرمایهگذاری و جریانهای آزاد تجاری را به دنبال دارد که به کاهش اعتماد و افت سرمایهگذاری منجر میشود. همزمان دستاوردهای توسعه را بهویژه در آسیبپذیرترین اقتصادها تهدید میکند.»
واقعیت اخبار اقتصادی و مالی این است که «ترامپ» یکباره شوک تخریبی را بر اقتصاد بینالمللی و به ویژه چرخش روابط مالی دولتها ایجاد کرده است و اغلب دولتها وارد تونل «جنگ تعرفهها» شدهاند که آینده آن حتی در کوتاه مدت نامعلوم است.
سازمان توسعه و تجارت ملل متحد در بیانیه رسمی خود در نقد شرایط بحرانزده کنونی هشدار داده است: «... اقتصادهایی که کمترین مسئولیت را در قبال عدم تعادل تجارت جهانی دارند، با مجازاتهای شدید روبهرو هستند. این کشورها عموماً توان پایینی برای مقابله با شرایط جدید دارند. دبیرکل کنفرانس توسعه و تجارت سازمان ملل در نقد این سیاست جدید مالی ـ اقتصادی در روابط دولتها گفت: «... نیاز به اصلاحات تجاری قابل درک است، با این وجود انتظار میرود ایالات متحده عواقب رکود در اقتصاد جهان را در نظر بگیرد.»
با همه این احوالات به نظر میرسد دونالد ترامپ در راستای سیاست «آمریکا اول» تصمیم خود را برای افزایش تراز مثبت اقتصاد آمریکا ـ به ویژه در رقابت با چین ـ گرفته است و بعید به نظر میرسد واقعیتهای عینی اقتصاد جهان بتواند نظر او را تغییر دهد.
منبع: اطلاعات