برنامه وزارت نیرو برای افزایش ظرفیت تولید برق

با توجه به نیاز روزافزون کشور به تأمین پایدار انرژی و کاهش ناترازی برق، وزارت نیرو برنامه‌ای جامع و چندوجهی را برای افزایش ظرفیت تولید برق تدوین و اجرا کرده است. هدف اصلی این برنامه، عبور موفق از اوج بار تابستان سال آینده و تأمین پایدار انرژی برای صنایع و بخش خانگی است.
تصویر برنامه وزارت نیرو برای افزایش ظرفیت تولید برق

به گزارش سایت خبری پُرسون، برنامه‌های وزارت نیرو برای افزایش ظرفیت تولید برق شامل توسعه نیروگاه‌های حرارتی، ارتقای نیروگاه‌های موجود و گسترش نیروگاه‌های تجدیدپذیر است، اقداماتی که گام مهمی در جهت بهبود وضعیت تولید و عرضه برق کشور به شمار می‌رود.نگاهی به وضعیت تولید برق کشور در سال جاری نشان می‌دهد تولید برق نیروگاهی کشور در ۹ ماهه نخست سال جاری با رشد ۲.۳۳ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته همراه بوده است.

با این وجود، افزایش ظرفیت تحویل سوخت به نیروگاه‌های حرارتی، متناسب با این رشد صورت نگرفته است. این نشان می‌دهد که نیروگاه‌های کشور توانسته‌اند با بهبود راندمان و بهره‌وری، حتی با سوخت کمتر، میزان تولید خود را افزایش دهند. این دستاورد در شرایطی رقم خورده که شبکه برق کشور با چالش‌هایی نظیر محدودیت‌های تأمین سوخت و فرسودگی بخشی از زیرساخت‌ها مواجه است.

از این رو، وزارت نیرو برای رفع این چالش‌ها به ویژه با هدف عبور موفق از اوج بار تابستان سال آینده برنامه‌های متنوعی را در دستور کار قرار داده است که در ادامه مورد اشاره قرار می‌گیرد:

۱. توسعه نیروگاه‌های حرارتی بزرگ در حال حاضر ظرفیت نامی تولید برق نیروگاهی کشور به بیش از ۹۴ هزار مگاوات رسیده است که در این بین نیروگاه‌های حرارتی سهم قابل توجهی از این ظرفیت را به خود اختصاص داده‌اند. یکی از اولویت‌های وزارت نیرو، احداث و توسعه نیروگاه‌های حرارتی گازی و بخاری در مقیاس بزرگ به ظرفیت ۳۶۰۰ مگاوات است. علاوه بر این، تکمیل سیکل ترکیبی نیروگاه‌های موجود و ارتقای سیستم‌های خودراه‌انداز نیز در این برنامه گنجانده شده

است .۲. گسترش نیروگاه‌های مقیاس کوچک و تولید پراکنده نیروگاه‌های کوچک مقیاس به دلیل پراکندگی و تکنولوژی بالا علاوه بر کاهش تلفات و امکان سریع انتقال برق همچنین به افزایش راندمان تولید منجر می‌شوند.ایجاد نیروگاه‌های کوچک در نقاط مختلف و در نزدیکی محل مصرف به ظرفیت سالانه ۲۰۰ مگاوات، یکی دیگر از راهبردهای وزارت نیرو است. این نیروگاه‌ها که عمدتاً از راندمان بالایی برخوردارند، می‌توانند به کاهش فشار بر شبکه برق سراسری کمک کنند.

۳. رفع محدودیت و ارتقای نیروگاه‌های موجود یکی دیگر از بخش‌های مهم برنامه وزارت نیرو، رفع محدودیت‌های موجود در نیروگاه‌ها و بهبود عملکرد آن‌ها است. این پروژه‌ها شامل افزایش ظرفیت تولید نیروگاه‌های گازی و رفع محدودیت تولید نیروگاه‌های بخاری هر کدام به ظرفیت تقریبی ۱۲۰۰ مگاوات است که در مجموع می‌تواند ۲۴۰۰ مگاوات به ظرفیت تولید برق کشور بیافزاید.

۴. توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر بزرگ با توجه به اهمیت استفاده از انرژی‌های پاک و تجدیدپذیر در کاهش آلاینده‌های زیست‌محیطی، وزارت نیرو برنامه‌ریزی گسترده‌ای برای احداث نیروگاه‌های تجدیدپذیر متمرکز در نقاط مصرف انجام داده است. اگرچه منطبق بر برنامه هفتم توسعه وزارت نیرو مکلف است تا ۱۲ هزار مگاوات انرژی تجدیدپذیر تا پایان برنامه وارد مدار تولید کند، اما وزارت نیرو گام‌های بزرگی در این حوزه برداشته است که بر همین اساس افزایش ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر تا ۳۰ هزار مگاوات هدف‌گذاری شده است.

بر همین اساس تا پایان سال جاری قرار است ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر به ۱۸۰۰ مگاوات و تا آغاز اوج بار سال آینده به ۳۵۰۰ مگاوات برسد. مستند به این گزارش استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر نه‌تنها به تأمین برق پایدار کمک می‌کند، بلکه می‌تواند به کاهش وابستگی به سوخت‌های فسیلی و کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای منجر شود، همچنین به ایجاد اشتغال در مناطق محروم و کاهش هزینه‌های بلندمدت تولید برق کمک کند. در این بین یکی از چالش‌های اصلی در اجرای این برنامه‌ها، تأمین منابع مالی و تجهیزات موردنیاز است.

با این حال، تلاش برای جذب سرمایه‌گذاری داخلی و خارج در بخش انرژی و استفاده از فناوری‌های پیشرفته و مشارکت بخش‌های مردمی و صنایع، می‌تواند این موانع را کاهش دهد. علاوه بر این، تعامل نزدیک با سایر دستگاه‌های اجرایی و هماهنگی بین‌بخشی، از دیگر الزامات موفقیت این برنامه‌ها است.

وزارت نیرو با تأکید بر هم‌افزایی بین‌دستگاهی و استفاده از ظرفیت‌های موجود، در تلاش است تا این چالش‌ها را مدیریت کند. بنا بر این گزارش برنامه جامع وزارت نیرو برای افزایش ظرفیت تولید برق کشور، نقطه عطفی در تأمین پایدار انرژی و کاهش ناترازی برق است. این برنامه که شامل توسعه نیروگاه‌های حرارتی، ارتقای نیروگاه‌های موجود، و گسترش انرژی‌های تجدیدپذیر است، می‌تواند به بهبود شرایط شبکه برق کشور و کاهش خاموشی‌ها کمک کند.

منبع: ایمنا

839545

سازمان آگهی های پرسون