به گزارش سایت خبری پرسون، بررسی آخرین تحولات سوریه و اخبار محدودی که منتشر میشود، نشاندهنده این است که احتمالاً این مرحله از جنگ به دنبال سناریوی اسرائیلی احیای کمربند امنیتی آغاز شده است. پیش از این، سخنگوی ارتش اسرائیل در جریان اظهارنظر خود راجع به تحولات سوریه گفته بود: «ما از نزدیک رویدادهای سوریه را دنبال میکنیم و اجازه نمیدهیم که ایران از اوضاع آنجا برای انتقال سلاح به حزبالله لبنان استفاده کند. حزب الله در نبرد شکست خورد و ما باید اطمینان حاصل کنیم که از طریق خاک سوریه سلاح به لبنان قاچاق نمیشود.»
به گزارش فرارو، صحبت دانیل هاگاری سخنگوی ارتش اسرائیل از آن جهت اهمیت بیشتری پیدا میکند که روایت حسین پاک، خبرنگار محور مقامت مستقر در لبنان را میخوانیم. او در توئیتر خود نوشت: «حرکت نیروهای اتاق عملیات تحریر الشام کُند، اما متوقف نشد؛ نقاط مهمی در شمال، جنوب و شرق حلب از جمله مخازن و کارخانههای صنایع دفاع سوریه که نقش مهمی در تقویت توان حزب الله داشت به اشغال درآمد؛ نقاط مهم دیگری در جنوب ادلب و شمال حماة شاهد پیشروی کُند شده این نیروها میباشد؛ همچنین نیرو قسد (کردهای وابسته به آمریکا موسوم به نیروهای دموکراتیک سوریه) امروز با پشتیبانی مستقیم نیروهای سنتکام حملاتی به شمال دیر الزور جهت شکستن خط دفاعی ارتش در این منطقه انجام دادند و هدف آنها بستن جاده دیر الزور به بوکمال و قطع شریان عراق به سوریه و امن کردن پایگاههای آمریکایی در شرق رودخانه فرات میباشد؛ در درعا و سویدا وضع بسیار ملتهب و ممکن است تحرکات به زودی آغاز شود؛ رژیم صهیونیستی نیز حملات توپخانهای و هوایی پی در پی به نقاط مرزی و عمق اراضی سوریه انجام میدهند؛ این غافلگیری بزرگ فقط با یک غافلگیری بزرگتر قابل توقف است؛ شاید دیر شده باشد.»
به نظر میرسد که سوریه بار دیگر آبستن حوادثی سریع و ویرانگر است. چرا که این خبرنگار مستقر در لبنان از تحرکات و التهابات در درعا و سویدا خبر میدهد. در حالی که جنگ در شمال و شمالغرب سوریه در جریان است، این دو شهر مورد اشاره پاک در جنوب سوریه قرار دارد. درعا یکی از نقاط اصلی ناآرامیهای سوریه در جریان بهار عربی و سپس آغاز جنگ بود و این ظرفیت را دارد که بخواهد این تحولات را شدت ببخشد. درعا و سویدا در جنوب، با مسیرهای فرعی به جاده حیاتی سوریه (M5) که شمال و جنوب این کشور را به هم متصل میکند، راه دارند.
برای مشخصتر شدن وضعیت میتوانیم نقاط درگیری و فاصله آنها با دمشق را در نظر بگیریم. حلب تا دمشق کمتر از ۴۰۰ کیلومتر فاصله دارد. در حالی بر اساس اطلاعات جغرافیایی، فاصله درعا تا دمشق از مسیر جاده M5 حدود ۱۱۵ کیلومتر و فاصله سویدا تا پایتخت کمتر از ۱۱۰ کیلومتر است. به نظر میرسد که معارضین و پشتیبانان خارجی آنان قصد دارند تحرکات از جنوب را نیز کلید بزنند و حداقل از دو جهت به سمت پایتخت بروند.
بخش دیگری از این دادهها، از تلاش آمریکاییها برای بستن جاده البوکمال به دیرالزور خبر میدهد. موضوع امن کردن پایگاههای آمریکا در شرق فرات یک بحث جداگانه، و قطع کریدور راهبردی مقاومت در این منطقه نیز موضوعی دیگر است. البوکمال شهر مرزی عراق و سوریه است و گفته میشود که نقش مهمی در تامین لجستیکی گروههای مقاومت به خصوص حزبالله دارد. اخبار تائیدنشده میگوید که گذرگاه مرزی القائم در مرز سوریه – عراق نقطه اتصال ایران به سوریه است. یکی از سه گذرگاه مرزی عراق و سوریه که به عنوان تنها راه ورود تجهیزات و تسلیحات نیز شناخته میشود. به نظر میرسد تلاشهای جدی برای قطع عقبه تسلیحاتی حزبالله در جریان است. این سناریو از یک سو با زدن مراکز تسلیحاتی و خط ترانزیت به لبنان و از سوی دیگر با استفاده از جنگ به عنوان اهرم فشار بر دولت دمشق اجرایی میشود.
منبع: فرارو