به گزارش سایت خبری پرسون، «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین در کنفرانس مطبوعاتی خود در بروکسل اشاره کرد که «اولاف شولتس» صدراعظم آلمان نمیتواند به کییف در مورد استفاده از تسلیحات دوربرد توصیه کند زیرا برلین آنها را تامین نکرده است.
زلنسکی در این رابطه گفت: «فکر میکنم میتوانید (موشکهای دوربرد) به ما بدهید... آیا حرف مرا درک میکنید؟ اما به ما اجازه ندهید... و (از این طریق) تمایل خود را برای حمایت از (اوکراین) نشان دهید.»
او در نشست شورای اروپا در بروکسل گفت که بسته بازدارندگی استراتژیک غیرهستهای پیشبینی شده در «طرح پیروزی» برای حل مناقشه اوکراین، به معنای استقرار موشکهای غربی در اوکراین است.
پیشتر زلنسکی در پارلمان اوکراین آنچه را «طرح پیروزی» برای حل مناقشه در اوکراین خواند، ارائه کرد.
این طرح شامل پنج بند است که سه مورد آن محرمانه است. نکته اول دعوت از اوکراین برای پیوستن به ناتو، دوم رفع محدودیتها در استفاده از سلاحهای دوربرد برای حمله به خاک روسیه و سوم استقرار نیروهای «بازدارندگی غیر هستهای جامع» در خاک اوکراین. بر اساس این طرح، درگیری باید حداکثر تا سال ۲۰۲۵ پایان یابد. زلنسکی تاکید کرد که اجرای این طرح «به شرکا بستگی دارد.»
در ماه ژوئن، «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه، ابتکاراتی را برای حل مسالمتآمیز مناقشه در اوکراین مطرح کرد؛ مسکو بلافاصله آتشبس خواهد کرد و آمادگی خود را برای مذاکره پس از خروج نیروهای اوکراینی از قلمرو مناطق جدید روسیه اعلام خواهد کرد.
علاوه بر این، رهبر روسیه افزود که کییف باید از قصد خود برای پیوستن به ناتو کنار کشیده، باید خلع سلاح شده و نازیزدایی انجام دهد و وضعیت بیطرف، غیر متعهد و عاری از سلاح هستهای را بپذیرد. پوتین همچنین به لغو تحریمها علیه فدراسیون روسیه در این زمینه اشاره کرد.
«ناتو نباشد، سلاحهای هستهای تنها گزینه برای اوکراین است»
رئیسجمهور اوکراین همچنین در کنفرانس مطبوعاتی خود پس از سخنرانی در اجلاس سران اتحادیه اروپا گفت: «اگر اوکراین نتواند به ناتو وارد شود، تنها گزینه آن مسلح کردن خود به سلاح هستهای خواهد بود.»
او گفت: «راهحل چیست؟ یا اوکراین به تسلیحات هستهای دست پیدا میکند یا باید ما در ائتلاف باشیم. ما امروز هیچ اتحاد قابل دوامی جز ناتو نمیشناسیم. چه کسی تسلیحات هستهای خود را رها کرد؟ آیا همه بودند؟ نه، فقط اوکراین این کار را کرد. امروز چه کسی میجنگد؟ اوکراین.»
او گفت این موضوع را در دیدار با «دونالد ترامپ» رئیسجمهور سابق آمریکا در ماه سپتامبر مطرح کرده است.
پیش از این، آسوشیتدپرس گزارش داده بود که زلنسکی به متحدانش سه ماه فرصت داده تا نکات کلیدی «طرح» او را تأیید کنند. این خبرگزاری مشخص نکرده است که اگر غرب طرح او را رد کند، کییف قصد دارد چه کاری انجام دهد.
زلنسکی پیش از این در ۱۵ فوریه ۲۰۲۲، چند روز قبل از آغاز عملیات ویژه نظامی روسیه، موضوع دستیابی اوکراین به سلاح هستهای را مطرح کرده بود. در آن زمان، او میگفت کییف ممکن است در تعهدات خود تحت تفاهمنامه بوداپست تجدیدنظر کند، که در آن اوکراین زرادخانه هستهای خود را در ازای تضمینهای امنیتی کنار میگذاشت.
منبع: مهر