به گزارش سایت خبری پرسون، در جریان بارندگیهای اخیر و سیلابی که در استانهای سیستان و بلوچستان، کرمان، یزد و اصفهان بهراه افتاد بسیاری از بناها و محوطههای تاریخی دچار آسیبهای جدی شدند. پیگیری از مسئولان میراث فرهنگی استان سیستان و بلوچستان مشخص کرد که بیش از ۱۸۴ میلیارد ریال به بناها و آثار تاریخی استان آسیب وارد شده است. روز گذشته نیز فعالان میراث فرهنگی در زواره خبر دادند که آبگرفتگی، ۲۰۰ خانه تاریخی را تخریب کرده و خسارت شدیدی به ۱۰ خانه صفوی و قاجاری زواره وارد شده است.
بخش اسلامی قلعه نرماشیر کاملاً فروریخته
«محسن موحدی» معاون میراث فرهنگی استان کرمان نیز به تخریب بناهای تاریخی استان پس از بارندگیهای اخیر اشاره کرد و گفت: استان کرمان منطقه جغرافیایی بسیار وسیعی است که آثار و بناهای تاریخی این استان در اقلیم کوهستانی و کویری آن پراکنده هستند.
او گفت: اغلب آثاری که در استان کرمان به دنبال بارشهای اخیر دچار آسیب شدهاند مربوط به اقلیم کویری است چراکه در بناهای این منطقه معمولا بیشترین مصالحی که بهکار رفته، خاک و کاهگل است.
موحدی درخصوص آمار موجود و میزان خسارتی که سیل به بناها و محوطههای تاریخی وارد کرده است، اعلام کرد: اداره میراث فرهنگی استان کرمان همچنان در حال جمعبندی خسارات سیل کرمان است که به محض تکمیل به وزارت میراث فرهنگی ارسال میشود، اما مهمترین آثاری که هماکنون تخریب شدهاند یخچال تاریخی سیرجان و قلعه نرماشیر است که قسمت مربوط به دوره اسلامی آن کاملا فروریخته.
معاون میراث فرهنگی افزود: خوشبختانه پلان و نقشههای بناهای تاریخی تخریب شده موجود هستند که بر اساس اطلاعات موجود میتوان این بناها را بهسرعت مرمت و بازسازی کرد.
نجات یخچال خراب سیرجان پس از بارندگی!
یخچال تاریخی سیرجان که سالها قبل بدون توجه به تذکر میراث فرهنگی توسط مالک بهصورت کاملا خودسرانه و غیراصولی مرمت شده بود، گنبد آن در جریان بارندگی و سیلاب اخیر، فروریخت.
معاون میراثفرهنگی استان کرمان درباره این اثر گفت: یخچال تاریخی سیرجان که یکی از مهمترین بناهای تاریخی کرمان است سالها قبل بدون اخذ مجوز و توجه به تذکرات میراث فرهنگی توسط مالک مرمت شد که در آن زمان امکان مداخله توسط کارشناسان میراث فرهنگی وجود نداشت چراکه هر اقدامی صورت میگرفت این اثر تاریخی بیشتر تخریب میشد.
او گفت: یخچال تاریخی سیرجان، اما پس از بارندگی دچار تخریب جدی شد و گنبد مرمت شده آن فرو ریخت که درحال حاضر با توافقی که با مالک صورت گرفته، قرار است این بنای ارزشمند با اصولی علمی مرمت شود تا پایداری خود را در مواجهه با بلایای طبیعی حفظ کند.
موحدی، اما در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه چه تعداد بنای تاریخی شاخص در استان کرمان وجود دارد که توسط مالکین دچار دخل و تصرفهای جدی میشود، ادامه داد: این سوال سختی است، اداره میراثفرهنگی استان کرمان تلاش دارد آثار و بناهایی که در اختیار بخش خصوصی و دولتی هستند را بهطور مداوم رصد کند. درحال حاضر بناهایی که در اختیار میراث فرهنگی وضعیت خوبی دارند و در شرایط مناسبی نگهداری میشوند، اما بناهایی که در اختیار دستگاههای دولتی از جمله اوقاف هستند به دلیل وجود وارث بیشتر مورد آسیب و تخریب قرار میگیرند.
منبع: ایلنا