به گزارش سایت خبری پرسون، اسپیس وان تلاش کرده بود اولین شرکت خصوصی ژاپنی باشد که یک ماهواره را در مدار زمین قرار میدهد.
این موشک ۱۸ متری که «کایروس ۱» نام داشت چند ثانیه پس از بلند شدن در ساعت ۱۱ صبح به وقت محلی منفجر شد. در پی این حادثه ابر بزرگی از دود و آتش منطقه را فرا گرفت و قطعات موشک در هوا پخش شدند.
اسپیس وان اعلام کرده است که پس از پرتاب ناموفق موشک در شبهجزیره کوهستانی کی در غرب ژاپن، مشغول بررسی دادههای پرواز است. شوهی کیشیموتو، فرماندار محلی واکایاما، به خبرنگاران گفت مشکلی باعث فعال شدن برنامه نابودی خودکار موشک شده است. با این حال او مشخص نکرد که این مشکل دقیقا چه بوده است.
آقای کیشیموتو اضافه کرد محوطه سکوی پرتاب هیچ آسیبی ندیده و آتش خاموش شده است.
اسپیس وان قبل از این گفته بود که مراحل پرتاب موشک و همینطور اتمام ماموریت تا حد زیادی خودکار است و تعداد کارشناسان در مرکز کنترل زمینی به زحمت به ۱۲ نفر میرسند.
این موشک یک ماهواره اطلاعاتی دولتی آزمایشی را حمل میکرد و قرار بود آن را در مدار زمین قرار دهد. اسپیس وان پیشتر پرتاب را برای روز شنبه برنامهریزی کرده بود، اما پس از ورود یک کشتی به منطقه دریایی ممنوعه آن را به تعویق انداخت.
اگرچه ژاپن بازیگر نسبتاً کوچکی در رقابت فضایی است، با این حال توسعهدهندگان موشک در این کشور در تلاش هستند وسایل نقلیه فضایی ارزانتری بسازند تا سهم بیشتری در بازار رو به رشد پرتاب ماهوارهها کسب کنند.
ماساکازو تویودا، رئیس اسپیس وان گفته است که میخواهد «خدمات پیک فضایی» را به مشتریان داخلی و بینالمللی ارائه دهد و هدف آن پرتاب ۲۰ موشک در سال تا اواخر دهه ۲۰۲۰ است.
انفجار موشک فضایی ژاپن به هنگام پرتاب عکس: آسوشیتد پرس
اسپیس وان اعلام کرده است که سفارشات برای دومین و سومین پرتاب برنامهریزی شده آن از هماکنون از منابع داخلی و همینطور یک مشتری خارج از کشور تامین شده است. کایروس تلاش میکند محمولههایی تا وزن ۲۵۰ کیلوگرم را به مدار پایینی زمین حمل کند.
اسپیس وان هزینههای پرتاب این ماهواره را فاش نکرده، با این حال کوزو آبه مدیر اجرایی آن گفته است که این شرکت در برابر رقیب آمریکایی خود راکت لب «به اندازه کافی رقابتی» است.
راکت لب از سال ۲۰۱۷ بدین سو بیش از ۴۰ موشک کوچک «الکترون» با هزینه تقریبی ۷ میلیون دلار را از نیوزیلند به فضا پرتاب کرده است.
ماه گذشته، آژانس کاوشهای هوافضای ژاپن (JAXA) که با بودجه دولتی اداره میشود موشک جدید و مقرون به صرفه خود با نام «اچ۳» (H3) را با موفقیت پرتاب کرد.
این موشک قرار است تا سال ۲۰۳۰ حدود ۲۰ ماهواره و کاوشگر را به فضا حمل کند. اچ۳ نیز با این حال در ابتدای برنامه پرتاب خود با شکست مواجه شده بود و در ژوئیه ۲۰۲۳ موتور آن به هنگام پرتاب منفجر شد.
ژاپن با شراکت با ایالات متحده به دنبال احیای صنعت هوافضای داخلی خود جهت مقابله با رقبای فنی و نظامی خود در چین و روسیه است.
دولت این کشور سال گذشته قول حمایتی «جامع» را از برنامه فضایی داد و ردیفی جدید برای شرکتهای دانشبنیان فضایی با فناوری حیاتی برای امنیت ملی باز کرد، چرا که به دنبال ساخت مجموعههای ماهوارهای جهت افزایش قابلیتهای اطلاعاتی خود است.
منبع: همشهری آنلاین