به گزارش سایت خبری پرسون، رهبر جریان صدر عراق دیروز در کنفرانسی مطبوعاتی در حنانه نجف بابت تحولات جاری ابراز ناراحتی کرد.
مقتدی صدر، رهبر جریان صدر عراق در این کنفرانس گفت که از تحولات عراق بسیار ناراحت است و از منتقدان این وضعیت است، چنانکه از انقلاب تشرین نیز انتقاد کرده بود: انقلابی که با خشونت باشد انقلاب نیست. مردم عراق اولین و آخرین کسانی هستند که از این وضعیت متضرر میشوند.
وی گفت: در این درگیری هم قاتل و هم مقتول هردو در یک آتش میسوزند. عراق پس از آن که اسیر فساد بود اکنون اسیر خشونت و فساد است. امیدوارم که این اعتراضات مسالمت آمیز و با قلوبی سرشار از عشق به وطن باشد.
وی از نیروهای امنیتی و حشد شعبی و فرماندهی نیروهای مسلح هم بابت بی طرفی در این درگیریها و کمک به حفظ امنیت تشکر کرد. صدر در این کنفرانس خبری از حامیان خود و جنبش صدر خواست تا ظرف 60 دقیقه ساختمان پارلمان را خالی کنند و به اعتصاب خود پایان دهند. وی تهدید کرد، اگر ظرف یک ساعت حامیان وی از خیابانها عقب نشینی نکنند از آنها اعلام برائت میکند.
صدر ادامه داد: جریان صدر یک جریان منضبط و مطیع است و در صورتی که نخواهند پارلمان را تا یک ساعت خالی کنند، از این جنبش تبری میجویم.
وی با تاکید بر اینکه ریختن خون شهروندان عراقی حرام است، به شدت از عناصر جنبش صدر انتقاد کرده و گفت حشد شعبی هیچ ارتباطی با آنچه رخ داده، ندارد. صدر افزود: صرف نظر از اینکه چه کسی این فتنه را آغاز کرده، من از مردم عراق بابت اتفاقاتی که افتاده است، عذرخواهی میکنم.
وی همچنین به موضوع استعفایش از عرصه سیاست اشاره کرده و گفت این تصمیم او نهایی است چرا که شرعی است. صدر درخصوص دلیل رخدادهای روز دوشنبه در عراق نیز گفت: اگر گروههای سیاسی همانطور که قبلا چندین بار خواسته بودیم منحل میشدند اکنون شاهد این وضعیت نبودیم. در همین راستا پس از تخلیه طرفداران صدر از منطقه سبز بغداد و لغو مقررات منع آمد و شد، دادگاه فدرال عراق نیز جلسه انحلال پارلمان را به تعویق انداخت.
منشاء تحولات پر آشوب عراق
در این رابطه، صباح زنگنه، کارشناس مسائل خاورمیانه در ارزیابی خود از شرایط به وجود آمده در عراق که منجر به درگیری های داخلی شده است، اظهار داشت: شرایط عراق در نتیجه اختلافات احزاب و جریانات است که هر کدام ادعایی دارند و این ادعاها نیز بیش تر از واقعیت نشان داده می شود، در واقع هر کدام خودشان را پیروز نهایی می دانند.
وی تصریح کرد: ابتدای این تحولات از آن جایی شروع شد که در انتخابات اخیر هیچ کدام از جریانات و احزاب نتوانستند کرسی های بالایی را به دست آورند که بتوانند به طور مستقل دولت تشکیل دهند. آنچه گروه ها و احزاب به دست آوردند 70 کرسی یا نصف به علاوه یک پارلمان بوده که راه زیادی دارد. این بود که جریان صدر سراغ احزاب شیعه نرفت.
این کارشناس مسائل خاورمیانه همچنین بیان کرد: در واقع جریان شیعه به سراغ بخشی از اهل سنت رفت تا دولت تشکیل دهد و معنی چنین اقدامی این است که نخست وزیری که حق جمعیت اکثریت عراق یعنی شیعیان است نباید توسط سایر مولفه های اجتماعی تعیین و معرفی شود.
زنگنه یادآور شد: براساس قانون اساسی این کشور، انتخاب و معرفی رییس جمهور در اختیار کردها تعریف شده و کردها دو حزب اصلی دارند نه شیعیان و نه اهل سنت در انتخاب رئیس جمهور نقشی ندارند، باید صبر کنند یا در پارلمان نظر خودشان را اعلام کنند، همچنین در مورد انتخاب رئیس پارلمان طبق عرف جاری در عراق در اختیار احزاب اهل سنت قرار دارد و شیعیان و کردها دخالتی نمی کنند.
وی با تاکید بر این که اقدام مقتدی صدر نوعی شکستن این قاعده است، گفت: مقتدی صدر تلاش کرد به روش دیگری اقدام کند و آن روش نیز استفاده از حضور مردم در صحنه و راه اندازی تظاهرات بود. طبیعتا وقتی که روش قانونی و قانون اساسی مورد توجه قرار نگیرد و استفاده از تظاهرات مد نظر باشد تبعا طرف مقابل شیعه نیز از همین روش تظاهرات در مقابل تظاهرات استفاده می کند.
این کارشناس مسائل خاورمیانه ادامه داد: آنچه گفته شد منشا قضایا بود و بعد این مساله به اعتراضات و تظاهرات در سطح جامعه کشیده شد و هواداران مقتدی صدر جمعیتی را به این سمت سوق دادند که مانع تشکیل پارلمان هم شوند.
زنگنه با اشاره به اینکه روحیه مقتدی صدر نوسانی است یعنی از عرصه سیاسی و قدرت کناره گیری می کند و مجددا باز می گردد، گفت: آنچه برای عراق مهم است، این که دولت خدمتگزار تشکیل شود تا بتواند کشور را اداره کند و اختلافات در پارلمان حل شود.
منبع: روزنامه ابتکار