مدال فیلدز ۲۰۲۲ برندگان خود را شناخت

مدال فیلدز سال ۲۰۲۲ به سه مرد و یک زن ریاضی دان تعلق گرفت.
تصویر مدال فیلدز ۲۰۲۲ برندگان خود را شناخت

به گزارش سایت خبری پرسون، مدال فیلدز به هوگو دومینیل-کوپن، ژوئن ها، جیمز مینارد و مارینا ویازوفسکا اهدا شد.

مراسم امروز در ساعت ۱۱:۳۰ به وقت ایران آغاز و با سخرانی کارلوس ای. کنیگ(Carlos E. Kenig)، رئیس اتحادیه بین‌المللی ریاضیات در مورد جنگ اوکراین شروع شد و به دنبال آن اسامی برندگان به ترتیب حروف الفبا اعلام شد.

هوگو دومینیل-کوپن(Hugo Duminil-Copin) اولین برنده‌ای بود که نامش اعلام شد. این ریاضیدان ۳۶ ساله فرانسوی که استاد دانشگاه ژنو است، برای کارهای پیشگامانه‌اش در زمینه ریاضیات انتقال فاز، موفق به دریافت این جایزه شد.

جون ها(June Huh) اولین فرد کره‌ای آمریکایی دریافت کننده این جایزه است. این ریاضیدان ۳۹ ساله استاد دانشگاه پرینستون است و مدال فیلدز را برای کار بر روی ترکیبات و هندسه جبری دریافت کرد.

سومین دریافت کننده مدال فیلدز جیمز مینارد(James Maynard) بریتانیایی است. مینارد ۳۴ ساله استاد دانشگاه آکسفورد است و این جایزه را برای کار شگفت‌انگیزش روی نظریه اعداد دریافت کرد.

در نهایت آخرین جایزه به مارینا ویازوفسکا(Maryna Viazovska) ریاضیدان ۳۸ ساله اوکراینی رسید. او که دومین زن دریافت کننده مدال فیلدز در طول تاریخ پس از مریم میرزاخانی است این جایزه را برای اثبات پیشگامانه نظریه فضاپرکنی با کُره(sphere packings) دریافت کرد.

مدال فیلدز (Fields Medal) جایزه‌ای است که هر چهار سال یک بار در جریان کنگره بین‌المللی ریاضیدانان(ICM) به چهار ریاضیدان جوان کمتر از چهل سال که کار ارزنده‌ای در حوزه ریاضیات به انجام رسانده باشند، اهدا می‌شود.

اهدای این مدال به طور رسمی از سال ۱۹۵۴ آغاز شد. از این جایزه با عنوان "نوبل ریاضیات" نیز یاد می‌شود. علاوه بر مدالی که به صورت نمادین به افراد اهدا می‌شود مبلغ ۱۵ هزار دلار کانادا نیز به فرد برنده اهدا می‌شود. مدالی که به برندگان اهدا می‌شود از طلا ساخته شده و بر روی آن تصویر نیمرخ ارشمیدس حک شده است.

این جایزه برای دو دوره متوالی در سال‌های ۲۰۱۴ و ۲۰۱۸ به دو ریاضیدان ایرانی اهدا شده است. به ترتیب مریم میرزاخانی و کوچر بیرکار موفق به دریافت این جایزه برتر ریاضی شدند.

مریم میرزاخانی تا پیش از این دوره(۲۰۲۲) اولین و تنها زن دریافت کننده این جایزه بود. او در سال ۲۰۰۸ و در سن ۳۱ سالگی عنوان استاد تمامی دانشگاه استنفورد، یکی از سه دانشگاه برتر جهان را به دست آورد. او و همکارانش برای سالها بر روی اثبات تئوری‌ کار کردند که آن قدر قوی بود که ریاضیدانان به آن لقب «تئوری چوب جادویی» دادند. تلاش‌های وی باعث شد در سال ۲۰۱۴ و در کره جنوبی برنده جایزه فلیدز شود.

فریدون درخشانی با نام مستعار کوچر بیرکار که در سال ۱۳۵۷ در روستای "نی" در مریوان در استان کردستان ایران متولد شده است نیز ریاضیدان ایرانی دیگری بود که این جایزه را به دلیل فعالیت و پژوهش‌هایش در زمینه هندسه جبری در آخرین دوره از کنگره بین‌المللی ریاضیدانان دریافت کرد.

مراسم اهدای فیلدز سال ۲۰۲۲ قرار بود در سن‌ پترزبورگ روسیه برگزار شود اما به دنبال حمله روسیه به اوکراین برگزاری این مراسم در روسیه لغو و در فنلاند و همزمان به صورت مجازی برگزار شد. در سخرانی‌های پیش از اعلام جوایز، رئیس اتحادیه بین‌المللی ریاضیات نیز با اشاره به تغییر در نحوه برگزاری مراسم از جنگ اوکراین سخن گفت و آن را بی‌رحمانه دانست. از زمان آغاز جنگ اوکراین جوامع جهانی بسیاری از همکاری‌هایشان را با روسیه لغو کرده‌اند و به حمایت از دانشمندان اوکراینی پرداخته‌اند. با توجه به این موضوع شاید بتوان گفت که اهدای جایزه به یک ریاضیدان اوکراینی نیز از این قاعده مستثنی نبوده است.

منبع: ایسنا

404319

سازمان آگهی های پرسون