به گزارش سایت خبری پرسون ا چهار محال و بختیاری، جوانی دورهای پر از امید است، در این دوره انسان به دنبال برنامه ریزی برای آینده خود است و از طریق این برنامهریزی، رشته دانشگاهی، شغل، مهارت و زندگی خود را طراحی میکند.
در زمینه مطالبات و دغدغه جوانان به ویژه اشتغال و ازدواج، مرکز شهرکرد با طهماسب شیروانی معاون فرهنگی و امور جوانان اداره کل ورزش و جوانان استان که به گفته وی بر اساس تفاهمنامۀ منعقد شده میان اداره کل ورزش و جوانان با بانک قرضالحسنه رسالت و صندوق کارآفرینی امید، از ابتدای سال ۹۹ تا پایان آبانماه، مبلغ ۸۰۰ میلیون تومان در صندوق کارآفرینی امید و یک میلیار تومان در بانک قرضالحسنه رسالت، جهت اشتغالزایی و دریافت تسهیلات به متقاضیان اختصاص یافت.
آمار جمعیت جوان استان به چه صورت است؟
طهماسب شیروانی: براساس آخرین سرشماری کشور در سال ۱۳۹۵ کل جمعیت استان ۹۴۷هزار و ۷۶۳ نفر برآورد شد. با توجه به سن جوانی که از ۱۸ تا ۳۵ سالگی تعریف شده است، جمعیت جوانان استان افزون بر ۳۰۱ هزار و ۹۸۶ نفر اعلام شد و نسبت جمعیت جوان به جمعیت کل، ۳۳.۹۷ درصد است.
جوانترین شهرستانهای استان به ترتیب فارسان، لردگان، شهرکرد، اردل، خانمیرزا، کوهرنگ، کیار، بروجن، سامان و بن است، جمعیت جوان شهرستان فارسان ۳۵.۵ و شهرستان بن ۳۱.۹ عنوان شده است.
میانگین سن ازدواج در سال۹۵نیز حدود ۲۵.۳۲ و در سال ۹۸ نیز ۲۷.۵ بود و همچنین میانگین سنی طلاق در سال ۹۵در استان ۳۲.۲۵ و در سال۹۸ نیز ۳۴.۶۸ بود.به طور کلی طی چند سال، ۲ سال به سن ازدواج و طلاق افزوده شده است.
در سال ۹۸ نیز ۶ هزار و ۸۲۵ مورد ازدواج و یک هزار و ۴۰۳ مورد طلاق به ثبت رسیده است. نسبت طلاق به ازدواج استان که شاخص بسیار مهمی است، ۱.۵ است، یعنی از هر پنج ازدواج یک مورد طلاق در استان ثبت شده بود که این نسبت در کشور به ازای هر سه ازدواج یک مورد طلاق عنوان شده است.
در ۶ ماه اول سال۹۹ نیز ۴ هزار و ۴۰۰ مورد ازدواج و ۷۳۴ مورد طلاق ثبت شده است، آمار ازدواج در این مدت در کشور ۲۸۹ هزار و ۲۲۰ مورد و آمار طلاق ۸۳ هزار و ۴۷۷ مورد بیان شده است.
بیشتر بخوانید؛
جوانان ۱۸ تا ۲۸ سال اصلی ترین مخاطبان سایت های شرط بندی
اختصاص 16080 میلیون ریال تسهیلات ارزان قیمت به کشاورزان ارسنجان
وضعیت خانههای جوان در استان به چه صورت است؟
شیروانی: ۲ خانه جوان در شهرستانهای شهرکرد و لردگان در حال احداث است، خانه جوان شهرکرد تا پایان سال افتتاح خواهد شد و خانه جوان لردگان، که با توجه به فاصله از مرکز استان انتخاب شده، حدود ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
در حال حاضر افتتاح این ۲ مرکز در اولویت قرار دارد، پس از آن در سایر شهرستانها با توجه به جمعیت آن، کلنگ زنی خواهیم داشت.
در زمینه اشتغال و توانمندسازی جوانان چه اقداماتی صورت گرفتهاست؟
شیروانی: در حوزۀ امور جوانان در سالهای ۹۷ و ۹۸ در استان ۲ تفاهمنامۀ اشتغالزایی و دریافت تسهیلات با بانک قرضالحسنه رسالت و صندوق کارآفرینی امید منعقد شد، طی این ۲ سال چهار میلیارد و ۱۰۴ میلیون تومان در قالب ۱۶۶ مورد تسهیلات با سود چهار درصد و تنفس سه یا چهار ماه، جهت اشتغالزایی و کارآفرینی در حوزههای مختلف از جمله دامداری (با تاکید بر دام سبک)، گیاهان دارویی، تولید پوشاک (با تاکید بر پوشاک ورزشی) و توسعه و تجهیز مشاغل جوانان، برای ۱۰ شهرستان پرداخت شده است.
امسال تاکنون ۸۰۰ میلیون تومان در صندوق کارآفرینی امید و یک میلیار تومان در بانک قرضالحسنه رسالت اختصاص یافته و در حال پرداخت به متقاضیان است.
تفاهمنامۀ دیگری میان اداره کل ورزش و جوانان و اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی در خصوص راه اندازی تعاونیهای مخصوص جوانان منعقد شده است، بر اساس این تفاهمنامه، تسهیلات و حمایتهای ویژه به متقاضیان ارائه میشود.
در سال ۹۷و۹۸ طرح سربازمهارت با اعتباری افزون بر ۱۵۰ میلیون تومان ابلاغ شد، بر اساس این طرح به یک هزار سرباز در ۲ قالب مهارتهای زندگی و اشتغال و کارآفرینی آموزش داده شد تا با فراگیری مهارتها، پس از اتمام دورۀ سربازی، بتوانند با کمترین مهارت، کسب و کاری راه بیندازند و شاغل شوند.
در سال جاری طرح سربازمهارت به استان ابلاغ نشده و اعتباری اختصاص داده نشده است. در واقع این طرح از سوی وزارتخانه به استانهایی که میزان بیکاری در آنجا زیاد است ابلاغ میشود. با توجه به درصد بالای بیکاری در چهارمحال و بختیاری، این استان جزء نخستین استانهایی بود که این طرح اجرا شد و در حال حاضر اولویت با سایر استانهایی است که میزان بیکاری بالایی دارند و این طرح در آنجا اجرا نشده است.
چه تدابیری برای تسهیل تشکیل خانواده جوانان اندیشیده شده است؟
شیروانی: اقدامات در حوزۀ ازدواج در قالب پیگیری پرداخت تسهیلات ازدواج، به صورت ۲ هفته یکبار و برگزاری کارگاههای آموزشی ازدواج برای جوانان صورت میگیرد.
در سال ۹۸ تسهیلات ازدواج به ۹۱ درصد متقاضیان پرداخت شده است و تا پایان آبانماه سال۹۹ نیز از میان ۱۰ هزار و ۸۵۹ متقاضی، به ۸ هشت هزار و ۲۷ نفر(معادل ۷۵.۶ درصد) تسهیلات ازدواج پرداخت شده است.
همچنین در سال ۹۸همچنین ۳۴۶ کارگاه آموزشی ازدواج توسط سازمانهای مردمنهاد در ۱۰ شهرستان اجرا شد، تعداد کارگاههای آموزشی در ۶ماه اول سال ۹۹ نیز ۱۰۶ مورد بود که با توجه به شرایط شیوع ویروس کرونا و نبود امکان برگزاری به صورت حضوری، این کارگاهها در فضای مجازی و به صورت آنلاین برگزار شد.
۲ مرکز مشاوره تخصصی ازدواج و تعالی خانواده در سال ۹۸ در شهرکرد زیر نظر اداره کل ورزش و جوانان و راه اندازی شد و تاکنون ۱۳ مورد از ۶ شهرستان به وزارت ورزش و جوانان و سازمان نظام روانشناسی معرفی شده است و تا پایان امسال حداقل دو مورد دیگر راه اندازی میشود.
از دیگر اقدامات سازمان، تشکیل مجمع خیرین ازدواج است، این مجمع در شهرستان بروجن راه اندازی شده است و راهاندازی آن در سایر شهرستانها در حال پیگیری است.
همچنین از سال ۹۶ تاکنون اعتباری افزون بر ۱.۵ میلیارد تومان از طریق کمکهای مردمی و خیری در قالب سازمانهای مردم نهاد جهت خرید جهیزیه برای افراد نیازمند پرداخت شد.
چه اقداماتی جهت استعدادیابی و پرورش استعداد جوانان در استان صورت گرفته است؟
شیروانی: مشارکتهای اجتماعی از طریق سازمانهای مردمنهاد، از حوزههای مهم کاری به شمار میرود، در حال حاضر ۷۳ مورد سازمان مردمنهاد اداره کل ورزش و جوانان در ۱۰ شهرستان ثبت شده است که بیشتر آنها در شهرکرد واقع است.
اقدامات سازمانهای مردمنهاد در قالب فعالیتهای علمی، فرهنگی، اجتماعی، عقیدتی و آموزشی صورت میگیرد. بسیاری از کارهای اداره ورزش و جوانان از جمله کارگاه های آموزشی، کارگاههای ازدواج، برگزاری جشنها و برنامههای مختلف به این سازمانها برونسپاری میشود.
همچنین سازمانهای مردمنهاد در ستاد ساماندهی امور جوانان که ریاست آن بر عهده استاندار و ریاست آن در شهرستانها بر عهدۀ فرمانداران است، عضویت دارند و بارها بر پذیرش و همکاری آنها در دستگاههای دولتی تأکید شده است تا ضمن کمک به دستگاههای دولتی، جوانان مهارتهایی را کسب کنند تا در آینده مدیران شایستهای در کشور باشند.
چه برنامههای تحقیقی و پژوهشی مرتبط با امور جوانان در سطح استان اجرا شده است؟
شیروانی: در سال ۹۸ چند کار پژوهشی انجام شده که برخی از آنها هنوز در حال انجام است. این تحقیقات از سوی اداره کل ورزش و جوانان و با کمک اعضای هیئت علمی دانشگاه شهرکرد و دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد انجام گرفته است.
- بررسی علل و عوامل تجرد جوانان در استان چهارمحال و بختیاری و پیامدهای آن؛
- بررسی وضعیت خشونت در بین جوانان استان چهارمحال و بختیاری و ارائه راهکارهای کاهش آن؛
- بررسی جامعه شناختی فرهنگ کار و عوامل موثر بر آن در میان جوانان استان چهارمحال و بختیاری؛
- بررسی عوامل موثر بر نشاط و شادابی جوانان استان چهارمحال و بختیاری؛
- بررسی رفتارهای پرخطر جوانان استان چهارمحال و بختیاری و عوامل موثر برآن؛
از جمله تحقیقات مربوط به جوانان است.
چه حمایتهایی از جوانان شاخص، برگزیده و ایدهپرداز از سوی اداره ورزش و جوانان صورت میگیرد؟
شیروانی: لازم است افراد دارای ابتکار و نوآوری، به پارک علم و فناوری مراجعه کنند، جوانانی که کار علمی و پژوهشی انجام دادهاند، دانشآموختگان دانشگاههای معتبر کشور هستند و کتاب تالیف کردهاند، میتوانند به سامانه بنیاد ملی نخبگان مراجعه و شرایط مندرج را مطالعه کنند.
بنیاد ملی نخبگان و پارک علم و فناوری، سالانه بر حسب شرایط استانی و جمیعتی و آنچه وزارتخانه تعیین کرده است، از جوانان حمایت میکنند، درواقع لازم است جوانان مستعد به این ۲ مرکز مراجعه کنند.
یکی از مشکلات پیش روی استان بحث مهاجرفرستی است. بخش عمدهای از مهاجرتکنندگان قشر جوان هستند. علت آن را چه میدانید؟
شیروانی: نبود زیرساختهای کافی در استان، مهمترین و ملموسترین دلیل مهاجرت افراد و به ویژه جوانان استان است، در واقع اگر زیرساختهای لازم آموزشی، فرهنگی، اجتماعی و اشتغال برای جوانان هر مرز و بوم وجود داشته باشد تا بتوانند استعدادهای خود را شکوفا کنند و پرورش دهد، بدون شک به فکر مهاجرت به سایر استانها و قبول زحمت و دردسرها نمیافتند.
جوانان تحصیل کرده و با استعداد استانهایی با زیرساختهای تکمیل و دارای فرصت پیشرفت را ترجیح میدهند.
بحث دیگر مربوط به ادامه تحصیل به ویژه مقاطع ارشد و دکتری افراد است که با مراجعه به شهرهای بزرگتر، تمایل دارند در آن شهر ساکن شوند.
منبع: ایرنا