رئیس بخش پریناتالوژی دانشگاه علوم پزشکی شیراز خبر داد؛

انجام یک عمل جراحی اختلال ژنتیکی جنین در شیراز

رئیس بخش پریناتالوژی دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: تیمی متشکل از متخصصان مختلف برای اولین بار موفق به انجام یک عمل جراحی برای حذف یکی از ۲ جنین دچار اختلال ژنتیکی، شدند.

فارس _ پرسون :دکتر حمیرا وفائی شنبه ۲۲ شهریور در جمع خبرنگاران گفت: در این عمل جراحی که با روش انعقاد دوقطبی یا بای‌پولار، انجام شد، یک مادر باردار ۳۲ ساله با دوقلوهای همسان که یکی از قل‌ها دچار ناهنجاری بود، تحت درمان قرار گرفت.

وی با یادآوری اینکه برای انجام این عمل جراحی، مجوز پزشکی قانونی دریافت شده بود، گفت: زایمان رودرس و تهدید از دست دادن قل سالم جنین این مادر باردار را تهدید می‌کرد و انجام این عمل جراحی منجر به نجات جان یکی از قل‌ها و مادر شد.

رئیس بخش پریناتالوژی علوم پزشکی شیراز در توضیح بیشتر پیرامون بروز این مشکل در مادران باردار، گفت: به طور کلی احتمال بروز دوقلوزایی طی بارداری حدود یک درصد است و یک سوم دوقلوها، تک تخمکی (همسان) هستند. در دوقلوهای تک تخمکی با جفت مشترک، مشکلات کلینیکی قابل توجهی نظیر ناهنجاری‌های شدید غیر قابل درمان در یک قل، توالی پرفیوژن شریان دوقلو (TRAP)، سندرم انتقال خون بین دوقلوها ( TTTS ) و موارد مشابه می تواند حاملگی را عارضه دار کند.

این پزشک فلوشیپ پریناتالوژی با بیان اینکه در بسیاری از موارد ختم انتخابی جنین درگیر یا مبتلا به اختلال با هدف بهبود شانس بقاء در جنین سالم ضروری است، ادامه داد: روش های مختلفی برای دستیابی به ختم انتخابی در حاملگی های دوقلویی دارای جفت مشترک استفاده می شود که انعقاد دو قطبی (بای پولار) بند ناف یکی از تکنیک های استفاده شده برای انسداد بندناف در مراکز پزشکی دنیاست.

وفائی ادامه داد: این روش تاکنون در استان فارس قابلیت اجرا نداشت و برای انجام ختم انتخابی جنین از سایر روش ها مانند میکرو ویو استفاده یا مادر باردار به مراکز درمانی تهران ارجاع داده می‌شد، اما با تلاش تیم جراحی جنین دانشگاه علوم پزشکی شیراز این عمل برای نخستین بار در بیمارستان نمازی انجام شد.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز افزود: مادر باردار ۳۲ ساله در بارداری دوم دارای حاملگی مونوکوریون مونوآمنیون و با سن بارداری حدود ۱۹ هفتگی که در طی سونوگرافی های سلامت تشخیص ناهنجاری های شدید مانند «اسکولیوز» و «هیدروپس» در یک قل داده شد و این اختلالات با حیات منافات داشت و در نهایت با توجه به خطرات بارداری دوقلویی، احتمال زایمان زودرس و تحت تاثیر قرار گرفتن قل سالم تصمیم به ختم انتخابی قل درگیر گرفته و روش انعقاد دو قطبی بند ناف با موفقیت انجام شد.

او در مورد چگونگی انجام این جراحی گفت: در این روش تحت هدایت پروب سونوگرافی ابتدا فتوسکوپ به داخل رحم هدایت شده و محل بند ناف در سطح شکم جنین مشخص شده، سپس فورسپس بای پولار به کمک فتوسکوپ به محل مورد نظر هدایت شد و با انعقاد بند ناف، خونرسانی قل درگیر به صورت کامل قطع شد.

این پزشک عضو تیم جراحی جنین دانشگاه علوم پزشکی شیراز با بیان اینکه هم اکنون مادر و جنین سالم در سلامت به سر می برند، گفت: امید است با گسترش روش های جراحی جنین در شیراز ضمن ارتقای علمی دانشگاه بتوانیم از ارجاع بیماران به سایر مراکز درمانی جلوگیری کرده و به عنوان قطب پزشکی جنوب کشور دسترسی به درمان های جراحی جنین تسهیل و ارتقاء داده شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز همچنین گفت: نخستین عمل جراحی حذف جنین آکاردیاک (TRAP ) در دو قلوی همسان با استفاده از میکرویو نیز با تلاش این تیم جراحی جنین دانشگاه در بهمن سال ۹۸ با موفقیت انجام شده است.

حمیدرضا فروتن، حمیرا وفایی، نسرین اسدی، شهره روزمه، مریم کسرائیان، اعظم فرجی، فرشته غریب‌پور، میترا مهربان و فهیمه کاوه، پزشکان عضو تیم جراحی جنین دانشگاه علوم پزشکی شیراز در این عمل جراحی بودند.

نوا نیکو _ استان فارس

195458

مطالب مرتبط

سازمان آگهی های پرسون