گامی بزرگ برای توانمندسازی عشایر؛

کارخانه خوراک دام در خراسان رضوی افتتاح شد

کارخانه خوراک دام اتحادیه تعاونی‌های عشایری خراسان رضوی با هدف تکمیل زنجیره تولید، کاهش هزینه‌های دامداری و افزایش بهره‌وری، با حضور مسئولان استانی و نماینده مجلس در شهرستان فریمان به بهره‌برداری رسید.
تصویر کارخانه خوراک دام در خراسان رضوی افتتاح شد

به گزارش سایت خبری پُرسون، احسان قاضی‌زاده هاشمی ۲۰ بهمن‌ماه، در مراسم افتتاح کارخانه خوراک دام عشایری در خراسان رضوی با اشاره به پیشنهاد ادغام سازمان امور عشایری، اظهار کرد: نمایندگان مجلس پای این عرصه ایستادند که این اتفاق نیفتد و آن فرآیند متوقف شد. خراسان‌رضوی در بسیاری از عرصه‌ها همچون خلق و تولید ثروت، ایجاد زنجیره ارزش و تولید ارزش افزوده پیشرو است.

وی ادامه داد: اگرچه ممکن است در برخی شهرستان‌ها مانند فریمان فعالیت‌های میدانی سازمان امور عشایری کمتر باشد، اما این به معنای عدم اولویت‌دهی به این حوزه نیست و نیاز به همکاری همه‌جانبه دارد.

نماینده فریمان، سرخس، احمدآباد و رضویه در مجلس شورای اسلامی، از حمایت حداقل ۵۰ طرح فناورانه و دانش‌بنیان در فریمان خبر داد و افزود: اکنون پنج واحد تولیدی جدید در شهرستان فریمان بهره‌برداری شده است.

۱۱۲ واحد استانی ارز ترجیحی دریافت کردند

در ادامه مهدی تقوایی- مدیرکل امور سرمایه‌گذاری و اشتغال استانداری خراسان رضوی با بیان اینکه تولید داخلی خوراک دام، جلوی بسیاری از آثار و عواقب احتمالی برای نسل آینده را خواهد گرفت، اظهار کرد: طبق اصل ۴۴ قانون اساسی، بخش تعاون یکی از حوزه‌های بسیار مهمی است که حاکمیت باید به آن توجه ویژه کند.

وی ادامه داد: در تهران ارز ترجیحی حذف شده و ۷۰۰ هزار میلیارد تومان برای آن تخصیص یافته است. اما از ۴۲۷ واحد تولیدی که خراسان رضوی به‌عنوان اولویت اعلام کرده بود، فقط ۱۱۲ واحد ارز ترجیحی دریافت کرده‌اند. حدود ۹۵ درصد فعالیت‌های استان متعلق به بخش خصوصی است و بیشترین آسیب را از حذف ارز ترجیحی دیده است.

مدیرکل امور سرمایه‌گذاری و اشتغال استانداری خراسان رضوی با بیان اینکه باید به سمت تمرکززدایی حرکت کنیم، گفت: نکته دیگر موضوع سرمایه در گردش است و یکی از ظرفیت‌های بزرگ ما استفاده از سرمایه اتباع خارجی است. کمیته‌ای به نام «کمیته فعالان اقتصادی خارجی» با حضور همه دستگاه‌های متولی وجود دارد. امروز بالاخره به نقطه‌ای رسیدیم که کارخانه خوراک دام اتحادیه تعاونی‌های عشایری استان رسماً بهره‌برداری شد.

سپس علیرضا جعفری- رئیس سازمان جهادکشاورزی خراسان‌رضوی نیز اظهار کرد: برای ساخت این مجموعه ۶۰ میلیارد تومان هزینه شده که ۲۶ میلیارد تومان آن را بانک توسعه تعاون در زمان بسیار مناسبی در اختیار ما قرار داد. خراسان رضوی ۸۲۰۰ خانوار عشایری با جمعیت حدود ۳۴ هزار نفر دارد و پانزدهمین استان عشایری کشور است. این جامعه کمتر از ۱.۷ درصد جمعیت روستایی و کمتر از ۰.۳ درصد جمعیت کل استان را تشکیل می‌دهد، اما پتانسیل بسیار بالایی دارد؛ به‌گونه‌ای که ۱۲ درصد دام سبک، ۶۰ درصد شتر و ۲۴ درصد مراتع استان را در اختیار دارد. به همین دلیل از سال ۱۳۹۲ تصمیم گرفتیم زنجیره تولید را برای این جامعه هدف تکمیل کنیم.

وی ادامه داد: نتیجه تغذیه علمی دام این شد که ضریب تبدیل خوراک از ۱۲ کیلوگرم علوفه برای یک کیلوگرم افزایش وزن دام زنده به ۶ کیلوگرم کاهش یافت، هزینه تولید برای دامدار ۳۵ درصد کم شد و بهره‌وری گله‌ها از حدود ۷۰ درصد به بالای ۹۲ درصد رسید.

رئیس سازمان جهادکشاورزی خراسان‌رضوی با اشاره به مشخصات کارخانه تصریح کرد: این مجموعه ۱۳ هزار و ۵۵۰ متر مربع فضای مفید دارد، ظرفیت اسمی آن ۶۰ هزار تن در سال است و ۲۰ نفر به‌صورت مستقیم در آن مشغول به کار خواهند شد. مهم‌تر از همه، این کارخانه نفع شخصی ندارد؛ ۸۲۰۰ خانوار عشایری سهامدار آن هستند و هر سال سود آن مستقیماً به افزایش سهام آن‌ها اختصاص خواهد یافت.

جعفری افزود: قبل از این طرح، تشکل ما برای خرید هزار تن جو حدود ۱۲–۱۳ میلیارد تومان هزینه می‌کرد؛ امروز باید حدود ۵۰ میلیارد تومان بپردازیم. بنابراین هر کس توان سرمایه‌گذاری دارد، با بستر بسیار مناسبی که ایجاد شده در خدمت وی خواهیم بود.

وی ادامه داد: هدف ما توانمندسازی تولیدکنندگان عشایر است که به‌رغم جمعیت محدود، سهم قابل‌توجهی در تولیدات دامی و کشاورزی کشور دارند. عشایر نه‌تنها در حوزه دام، بلکه در تولید محصولات مقطعی و ارگانیک نیز نقش مؤثری در تولید ناخالص ملی ایفا می‌کنند.

جعفری با اشاره به تأثیر تغییرات اقلیمی و شرایط محیطی نامساعد بر زندگی عشایر، ادامه داد: عشایر نیازمند زیرساخت‌های جدید، نگاه ویژه و تغییر الگوی مدیریت از حالت انفرادی به مدیریت زنجیره‌ای هستند. راه‌اندازی این کارخانه، گامی در جهت تبدیل تولید پراکنده به تولیدی متمرکز، مداوم و پایدار است که به افزایش بهره‌وری، کاهش هزینه‌های تولید و دسترسی به بازارهای بهتر منجر خواهد شد.

وی با بیان اینکه محصولات عشایری تنها به دام محدود نمی‌شود، گفت: امیدواریم با ادامه این مسیر، در سایر عرصه‌های تولیدی عشایر نیز اقدامات مشابهی صورت گیرد. هر قدم در راه توانمندسازی عشایر، به پایداری بیشتر این جامعه کمک می‌کند.

جعفری یکی از برنامه‌های محوری سازمان جهاد کشاورزی را توانمندسازی تشکل‌ها و کاهش تصدی‌گری دولتی عنوان کرد و افزود: هدف ما واگذاری امور به خود تشکل‌ها و تقویت بخش خصوصی است. افتتاح این کارخانه، تمرینی عملی در این زمینه است و انتظار داریم تشکل‌ها در جایی که دولت با محدودیت مواجه است، وارد عمل شوند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان ابراز امیدواری کرد: با راه‌اندازی این کارخانه و پروژه‌های مشابه، تولید عشایری تضمین، امنیت غذایی تقویت شود، هزینه تولید کاهش یابد، درآمد عشایر افزایش پیدا کند و این قشر سازنده در عرصه تولید حفظ و توانمند شود.

همچنین احمد ناصری- فرماندار فریمان در ادامه مراسم بیان کرد: شهرک صنعتی کاویان از نظر زیرساخت و امکانات در وضعیت بسیار خوبی قرار دارد و ما در شهرستان فریمان تمام ظرفیت‌های خود را برای خدمت به تولید به کار می‌گیریم. یکی از مشوق‌های مهم حضور سرمایه‌گذاران در فریمان، معافیت مالیاتی بیش از ۱۳ ساله در این منطقه است.

ناصری با اشاره به ظرفیت دامداری شهرستان، اضافه کرد: فریمان حدود ۲۰ هزار رأس دام سنگین و بیش از ۳۰۰ هزار رأس دام سبک دارد که سالانه ۳۱۰۰ تن گوشت قرمز و ۴۰ هزار تن شیر تولید می‌کند. همچنین ۲۶ واحد مرغداری با ۲میلیون و ۵۰۰ هزار قطعه مرغ داریم که سالانه ۳۷۰۰ تن گوشت مرغ تولید می‌کنند و ۸۰ درصد این واحدها تحت پوشش زنجیره‌های تولید قرار دارند.

فرماندار فریمان تأکید کرد: در شرایط تورم و هزینه‌های بالا، واحدهایی که با علم و دانایی بتوانند بهره‌وری را افزایش دهند، جای رقابت واقعی دارند. این کارخانه علاوه بر ۲۰۰ هزار تن تولید فعلی خوراک دام در شهرستان، ظرفیت را به حدود ۳۰۰ هزار تن خواهد رساند.

وی اضافه کرد: شهرستان فریمان آمادگی کامل دارد تا بیش از پیش زمینه تولید و تسهیل امور را برای سرمایه‌گذاران زنجیره‌ای فراهم کند. این شهرستان نه تنها بخش عمده‌ای از تولید استان را به خود اختصاص داده، بلکه کمک مؤثری به تأمین نیازهای کشور کرده است.

منبع: ایسنا

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید:

1191771

سازمان آگهی های پُرسون