به گزارش سایت خبری پُرسون، از مشهد مقدس؛ عبدالرضا گلپایگانی، با اشاره به سیاستهای وزارتخانه برای حفاظت از بافتهای تاریخی شهرها اظهار کرد: بر اساس مصوبه اخیر درباره محدوده حرم شاهچراغ در شیراز، هدف اصلی احیای بافت تاریخی و جلوگیری از مداخلات گسترده است و پروژههایی نظیر «حرم تا حرم» به شکل گذشته دیگر دنبال نمیشود.
وی درباره طرحهای مشابه در مشهد افزود: اعتراضات آیتالله علمالهدی نسبت به ساختوسازهای اطراف حرم کاملاً درست است. طرح موسوم به «معاصرسازی زیارت» که در دهه ۸۰ با نام پروژه تاش اجرا شد، موجب تخریب بافتهای کهن و کوچ اجباری مجاوران حرم شد.
گلپایگانی تصریح کرد: پس از اجرای طرح، ساختار محلات تاریخی پیرامون حرم فروپاشید و ساختمانهایی با ابعاد بزرگ و ارتفاع نامتعارف ساخته شد که حتی فراتر از ضوابط طرح مصوب بود. مسئولیت صدور این مجوزها عمدتاً بر عهده شهرداری بود و در اجرای آن سهلانگاری صورت گرفت.
معاون وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: از اوایل دهه ۹۰ با تأکیدات مقام معظم رهبری، بازنگری طرح آغاز و نهایتاً در سال ۱۴۰۰ طرح جدید با هدف بازگشت مجاوران و حفظ مقیاس انسانی فضا، توسط دانشگاه تهران تهیه و تصویب شد.
وی درباره سرنوشت برجها و بناهای بلندمرتبه موجود گفت: تخریب این ساختمانها ممکن نیست، اما از ادامه این روند جلوگیری خواهد شد. بر اساس ضوابط جدید، ساختوساز در محدوده پیرامونی حرم مطهر رضوی تنها تا ۶ طبقه مجاز است و مجوزهای بلندمرتبهسازی متوقف شده است.
گلپایگانی تأکید کرد: دهه ۸۰ دوران مداخله گسترده در بافتهای تاریخی بود که پیامدهای جبرانناپذیری برجای گذاشت و امروز رویکرد اصلی وزارتخانه، احیا و بازگرداندن هویت فرهنگی و اجتماعی این مناطق است.
منبع: ایلنا