سبزعلیپور در گفت و گو با پرسون؛

نرخ دلار 18 هزارتومانی قابل پیش بینی است/ سخنان رییس جمهور در رابطه با قیمت دلار قابل استناد نیست

رئیس مرکز تجارت جهانی ایران ضمن تشریح عوامل موثر در کاهش قیمت دلار، روند نزولی ارز را تا 18 الی 19 هزار تومان قابل پیش بینی دانست. 

خبرنگار اقتصادی سایت خبری پرسون، گفت وگویی با محمدرضا سبزعلیپور، رئیس مرکز تجارت جهانی ایران و اقتصاددان در رابطه با روند نزولی نرخ ارز در روزهای اخیر داشته که به شرح ذیل است.

سبزعلیپور بیان کرد: روحانی بارها اعلام کرده قیمت دلار دست دولت است. صحبت های رییس جمهور به قدری تمسخرآمیز شده که متأسفانه مردم دیگر صحبت‌های ایشان را باور نمی کنند. سخنان رییس جمهور در رابطه با قیمت دلار قابل استناد نیست.

وی ادامه داد: دخالت دولت و اتفاقات سیاسی ناخواسته از عوامل موثر در نرخ قیمت دلار هستند اما به طور کلی دلار یک بحث بین‌المللی و ماهیت خارجی است و با تاثیر یک فرد در ایران بالا و پایین نمی‌رود.

این کارشناس اقتصادی افزود: تنش‌های ایجادشده و تحریم‌های اعمال شده از سوی ترامپ و محدویت‌های فروش نفت، درآمدهای ارزی دولت را کاهش داده است. تحریم‌های بانکی تاثیر منفی برروند افزایش پایه پولی ایران گذاشته است. همچنین روابط ایران با آمریکا یعنی کشوری که از دلار آن استفاده می‌کنیم صد در صدر در نرخ ارز تاثیرگذار است.

سبزعلیپور تصریح کرد: طبق پیش بینی‌ها با شکست ترامپ روند نزولی دلار آغاز شد. قیمت دلار از 29 به 25 هزارتومان افت کرد و در همین قیمت متوقف شد. علت این امر ادعای ترامپ مبنی بر تقلب در انتخابات و شانس برابر هر دو کاندید برای پیروزی بود. در واقع عملکرد ترامپ بعد از انتخابات وعدم قطعیت پیروزی بایدن باعث قفل قیمت دلار در 25 هزار تومان شد.

وی بیان کرد: با تأیید پیروزی بایدن توسط کنگره ترامپ علی رغم میل باطنی شکست را پذیرفت و آمادگی خود برای انتقال مسالمت آمیز قدرت به بایدن را در روز چهارشنبه یعنی فردا اعلام کرد. با قطعی شدن پیروزی بایدن ریزش مجدد قیمت دلار پیش بینی شده بود. دو سه روزی است که ریزش قیمت دلار شروع شده این روند به دلیل این که بایدن علاقه ای به درگیری ها وتنش های زمان ترامپ را ندارد و این روند کاهشی قیمت دلار ادامه خواهد داشت.

این کارشناس اقتصادی گفت: پیش بینی بنده ریزش قیمت دلار تا زیر 20 هزار یعنی تقریبا 18 الی 19 هزار تومان و تثبیت در این حدود تا زمان صحبت در رابطه با بازگشت به برجام است. هرچند برجام هیچ کارایی ندارد و صرفا تاثیر روانی برجام مطرح است. صحبت از بازگشت به برجام و گفت و گوهای مسالمت آمیز و اجازه فروش نفت از عوامل موثر در کاهش مجدد قیمت دلار است.

سبزعلیپور با بیان این که در بودجه سال 1400 صادرات 2 میلیون و 300 هزار بشکه نفت پیش بینی شده است، ادامه داد: با وجود رفع تحریم های نفتی پیش بینی دولت از این میزان فروش نفت محال است زیرا مشتری های نفت ما از فروشنده جدیدی خرید می‌کنند و با رفع تحریم به سوی ایران برنمی‌گردند. زمان چند ماهه لازم است تا فروش نفت ما به وضعیت سابق برگردد. با فروش میلیونی نفت درآمدهای ارزی ایران افزایش پیدا می‌کند و واردکننده ها با کمک بانک مرکزی به منابع ارزی برای ترخیص کالاهای خود از گمرک دست پیدا می‌کنند. در این وضعیت تقاضا از بازار کاهش پیدا کرده و قیمت دلار تحت تاثیر قرار می‌گیرد.

وی تصریح کرد: اگر روبط ایران با آمریکا در زمان ریاست جمهوری بایدن خوب باشد ممکن است قیمت دلار به 3 تا 4 هزار تومان کمتر از 18 الی 19 هزار تومان برسد. در شرایطی که جنگ لفظی آغاز و گره صادرات نفت باز نشود مجددا افزایش قیمت دلار رخ خواهد داد.

این کارشناس اقتصادی گفت: دولت قصد دارد ارز نیمایی را از 8 به 18 هزارتومان برساند. دولت به دنبال این است که مردم را به مرگ بگیرد تا به تب راضی شوند. نمونه این رفتار دولت دامن زدن به افزایش قیمت دلار تا 30 هزارتومان و سپس کاهش آهسته این قیمت است. به نظر می رسد بانک مرکزی دلار 18 یا 19 هزار تومانی را پایه ارز نیمایی قرار دهد. مسلما با ارز 18 هزارتومانی شاهد تورم بی سابقه ای در سال آینده خواهیم بود.

سبزعلیپور بیان کرد: مجموع دلار 4200 تومانی برای کالاهای اساسی و 11500تومانی برای کالاهای غیراساسی در سال 99، 12 هزار تومان می شود. میانگین این دو نرخ دلار 6 هزار تومان است که برای سال آینده دوبرابر می شود یعنی به 11هزار و 500 تومان می رسد. اگر دولت بعدی توان مدیریت ارز 11هزار و 500 تومانی را نداشته باشد نرخ آزاد دلار به 30 تا 40 هزار تومان می رسد.

228996

مطالب مرتبط