نارین قلعه؛ دژی مستحکم به قدمت تاریخ

نارین قلعه، مهم‌ترین بنای تاریخی میبد است که در ۵۰کیلومتری شمال غرب شهر یزد و میانه جاده‌ ری به کرمان، روی تپه‌ای به ارتفاع ۲۵ متر از خشت های قطور و بزرگ ساخته شده است. این خشت‌ها نشان از کهنگی و قدمت این قلعه دارند. این بنا در دوره ساسانیان ساخته شد اما اهمیت قلعه میبد مربوط به پادشاهان دوره آل مظفر است که برای آبادانی میبد تلاش می‌کردند. قسمت‌های مختلف این قلعه بر سطح تپه‌ای در چهار طبقه قرار گرفته، به این شکل که هر طبقه مشرف بر طبقه دیگر است.

به گزارش سایت خبری پرسون؛نارین قلعه میبد در سال ۱۳۵۴ ثبت ملی شد. موقعیت نارین قلعه روی این تپه به گونه‌ای است که با ایستادن برفراز آن، می‌توان به تمامی شهر میبد و اطراف آن اشراف داشت.

جعفری، نخستین تاریخ‌نویس استان یزد (قرن هشتم) ساخت نارین‌ قلعه‌ را به سلیمان نبی نسبت داده است. اما کاوش‌گران با حفاری‌های صورت‌گرفته در این مکان، پاره‌سفالی کشف کردند که روی آن، تصویر موجودی نیمه انسان-نیمه حیوان نقش بسته است که شباهت بسیاری به نقش‌نگاره‌های هزاره‌ سوم قبل از میلاد مسیح دارد که متعلق به تمدن عیلامی‌ها است.

برخی از کارشناسان معماری معتقد هستند که این عمارت عظیم تاریخی، دژی است کهن که به عنوان یکی از بناهای خشتی برجای‌مانده از تمدن های کهن به شمار می رود که به دلیل نوع معماری به کار رفته در آن، همچنان محکم و استوار از دل تاریخ قدبرافراشته است. معماران و طراحان سازنده‌ی این اثر ایران کهن، قلعه‌ی میبد را به صورت هفت طبقه و به گونه‌ای احداث کردند که از برج و باروها و دربندهای مختلفی برخوردار است.

194717