جو بایدن با ایران چگونه تعامل می کند؟

یادداشت/ مالی صریحا اعلام کرده است که آمریکا به برجام بازخواهد گشت و همین اعلان کافی بود تا مسئولان عبری و عربی به شدت به تکاپو افتند تا مانع از دستیابی ایران به منابع مالی بلوکه شده اش شوند.

به گزارش سایت خبری پرسون، جو بایدن اولین سخنرانی رسمی اش به عنوان رئیس جمهور را ایراد کرد اما بر خلاف انتظارات تحلیلگران ، نامی از ایران نبرد ولی به طور جدی به جنگ یمن پرداخت و خواستار پایان دادن بدان شد.

نکته دیگر حمله شدید وی به چین و تا حدودی روسیه بود که نشانگر معطوف بودن راهبردهای رئیس جمهور جدید آمریکا به کنترل این ۲ قدرت مهم است‌ .

همچنین بایدن تاکنون برخلاف سنت روسای جمهور آمریکا هنوز تماسی با نخست وزیر رژیم صهیونیستی نگرفته که البته علامت مخالفت بایدن با رژیم صهیونیستی نیست اما نشانگر اینست که حمایت بی حد و حصر از این رژیم (برخلاف دوره ترامپ) اولویت سیاست های ایالات متحده نخواهد بود .

از گماردن «رابرت مالی» به عنوان نماینده ویژه رئیس جمهور در امور ایران هم نباید گذشت؛ انتصاب مزبور مخالفت گسترده لابی صهیونیستی و تخریب گسترده رسانه های منتسب بدان را به دنبال داشته است.

مالی صریحا اعلام کرده است که آمریکا به برجام بازخواهد گشت و همین اعلان کافی بود تا مسئولان عبری و عربی به شدت به تکاپو افتند تا مانع از دستیابی ایران به منابع مالی بلوکه شده اش شوند.

تحولات فوق بدین معنا نیست که رئیس جمهور دموکرات مسلک آمریکا قصد دارد رویه متفاوتی از اسلافش را در نسبت با ایران پیشه کند لکن همین که بر خلاف ترامپ تمرکز اصلی اش روی ایران نیست و قدرت های اقتصادی و نظامی شرقی را خطری جدی تر می بیند برای سران تهران خبر خوبی خواهد بود.

نکته دیگر اینست که بایدن می داند فشار حداکثری به ایران نتیجه عکس خواهد داد و یحتمل از تجربه ترامپ درس عبرت گرفته است و به همین دلیل سعی دارد از طریق همکاری با متحدان و بهره گیری از ظرفیت های قواعد بین المللی جمهوری اسلامی را تحدید کند.

اما ایران نیز در این زمینه سعی دارد مولفه های قدرتش را افزایش دهد که با دستی پر به مصاف بایدن و تیمش برود تا در صورتی که آمریکا قصد عقب گرد و پیوستن به برجام را نماید لکن همزمان تحریم ها را تداوم بخشد بتواند اهرم های فشاری علیه ایالات متحده را برای خود دست و پا کند.

مبرهن می نماید که اگر در ایران جریان مخالف دولت اعتدالی روحانی که مجلس را نیز در اختیار دارد بتواند انتخابات سال آتی را از آن خود کرده و گزینه مدنظرش را راهی پاستور کند ، بدون تردید جمهوری اسلامی بیش از گذشته به سمت چین و روسیه سوق می یابد ؛ چنین رخدادی کابوس آمریکاست فلذا به باور نگارنده بایدن مجبور خواهد بود طی روزهای آتی برخلاف میلش امتیازاتی را به ایران بدهد.

علی رضا تقوی نیا

231813

مطالب مرتبط