پرسون گزارش می دهد؛

آبرفتگی سبد غذایی خانواده های کارگری/ بی تعادلی در دخل و خرج زندگی

این روزها به دلیل تحریم ها و نبود مدیریت صحیح مسئولان شرایط اقتصادی نامطلوبی برای مردم و به ویژه خانوارهای کارگری به وجود آمده است.
تصویر آبرفتگی سبد غذایی خانواده های کارگری/ بی تعادلی در دخل و خرج زندگی

به گزارش سایت خبری پرسون، طبق آمارها منتشر شده بیش از نیمی از خانوار ایرانی و بازنشستگان حداقل حقوق تامین اجتماعی در گروه شغلی کارگری کسب درآمد دارند که معادل دو میلیون و 800 هزار تومان است، رقمی که این روزها با تورم بالای کالاهای اساسی زندگی روزمره را برای این حجم جمعیت کشور دشوار کرده است.

طبق بررسی های کارشناسان اقتصادی درآمد کمتر از 6تا7 میلیون تومان را این روزها زیر خط فقر اعلام شده و این در حالی است که حقوق سرپرست یک خانوار کارگری دو میلیون و 800 هزار تومان در نظر گرفته شده است.

خبرنگار اقتصادی پرسون در این گزارش به موضوع تهیه کالاهای اساسی برای یک خانواده سه نفره در طول یک ماه پرداخته است تا براساس میزان سرانه مطابق با استانداردها بررسی شده تا مشخص شود دخل و خرج خانوارهای کارگری در این روزها به چه میزان است و آنها چطور با سیلی صورتشان را سرخ نگه می دارند.

530 تومان بابت هزینه گوشت، مرغ و ماهی

از دیگر مواد غذایی پروتئین دار تخم مرغ است که سرانه مصرف هر ایرانی در ماه حدود 3 کیلو است که یک خانواده سه نفره 9 کیلو مصرف دارد و اگر بر اساس قیمت تنظیم بازار هرکیلو حدود 14هزار و 500تومان در نظر گرفته شود 130 هزار تومان در ماه برای خرید تخم مرغ باید هزینه شود.

پروتئین یکی از مهم ترین مواد غذایی هر خانواری به حساب می آید که از مواد غذایی شامل گوشت قرمز، مرغ، ماهی و تخم مرغ تامین می شود.

میزان مصرف گوشت قرمز طبق نظر کارشناسان تغذیه برای هر فرد ایرانی سالم باید روزانه معادل ۴۵ گرم باشد و این مقدار ذکر شده برای سالمندان و کودکان و بزرگسالان فرق دارد؛ برای سالمندان یک سهم، برای کودکان سه سهم و برای بزرگسالان برابر با دو سهم توصیه می‌شود، حال اگر هر فرد تنها در روز یک وعده گوشت 45 گرمی مصرف کند یک خانواده سه نفره در روز 135 گرم مصرف دارد که در طول سی روز حدود 4 کیلو در غذایشان مصرف می شود و اگر گوشت قرمز را براساس نرخ تنظیم بازار کیلویی 70 هزار تومان در نظر گرفته شود، در ماه یک خانواده سه نفره کارگری باید 280 هزار تومان بابت خرید گوشت هزینه کند.

سرانه مصرف گوشت مرغ هر ایرانی نیز در سال 12 کیلو در نظر گرفته شده که به طور میانگین در طول یک ماه یک خانواده سه نفره سه کیلو گوشت مرغی مصرف می کنند و اگر قیمت آن براساس تنظیم بازار 20 هزار و 400 تومان باشد ماهیانه حدود 60 هزار تومان هزینه تهیه مرغ می شود.

از دیگر مواد غذایی پروتئین دار تخم مرغ است که سرانه مصرف هر ایرانی در ماه حدود 3 کیلو است که یک خانواده سه نفره 9 کیلو مصرف دارد و اگر بر اساس قیمت تنظیم بازار هرکیلو حدود 14هزار و 500تومان در نظر گرفته شود 130 هزار تومان در ماه برای خرید تخم مرغ باید هزینه شود.

ماهی نیز این روزها حداقل قیمت آن در بازار 30 هزار تومان است و اگر تنها در ماه دو کیلو ماهی برای یک خانواده سه نفره تامین شود ماهی 60 هزار تومان نیز از دخل درآمدی خانوار کارگری برای تامین ماهی هزینه خواهد شد که در مجموع 530 هزار تومان برای تامین مواد غذایی پروتئین زا باید خرج شود.

79 هزار تومان هزینه خرید ماکارونی، رب و تن ماهی

ماکارونی از دیگر مواد غذایی اقشار کم درآمد به حساب می آید که براساس آمارها سالانه هر ایرانی حدود 5 کیلوگرم مصرف دارد و یک خانواده سه نفره در سال 15 کیلو مصرف می کند، که در ماه حدود یک کیلو و 250 گرم ماکارونی باید تهیه شود که دو بسته ماکارونی این روزها 16 هزار تومان برای یک خانواده سه نفره آب می خورد.

رب نیز از دیگر چاشنی های غذایی در فرهنگ ایرانی به حساب می آید آمار دقیقی از سرانه مصرف رب در ایران منتشر نشده اما در هر ماه به طور میانگین یک قوطی 800 گرمی نیاز است که رقم آن 13 هزار تومان در نظر گرفته می شود؛ تن ماهی نیز از دیگر غذاهایی به حساب می آید که تنها برای یک خانواده سه نفر در طول ماه تنها دو عدد خریداری شود 50 هزار تومان تمام می شود.

219 هزار تومان هزینه خرید کالاهای لبنی

سرانه مصرف شیر در کشورمان بسیار کمتر از کشورهای اروپایی است به طوری که در سال 115 کیلوگرم مصرف می شود که این میزان را تقسیم بر 12 ماه سال کنیم حدود 10 کیلو مصرف یک فرد می شود که یک خانواده سه نفره در ماه 30 کیلو شیر مصرف دارد و اگر هر کیلو شیر تنها 5 هزار تومان در نظر گرفته شود ماهیانه 150 هزار تومان بابت خرید شیر هزینه خواهد شد.

همچنین اگر یک خانواده سه نفره کارگری بخواهد تنها در طول 30 روز سه بسته کره 100 گرمی معادل 24 هزار تومان، سه بسته خامه 100 گرمی 15 هزار تومان و یک کیلو پنیر ارزان قیمت معادل 30 هزار تومان خریداری کند باید در طول یک ماه 69 هزار تومان نیز در تهیه مواد غذایی صبحانه هزینه کند، که در مجموع خوشبینانه ترین حالت تهیه مواد غذایی لبنیات 219هزار تومان برای سرپرست خانوار آب خواهد خورد.

289 هزار تومان هزینه برنج، چای، قند و شکر

طبق استانداردهای جهانی 13 کیلو مصرف سالیانه قند و شکر برای هر فرد عدد نرمالی به حساب می آید، یعنی هر 30 روز یک فرد حدود یک کیلو قند و شکر مصرف می کند و خانواده سه نفره برای تامین سه کیلو قند و شکر ماهیانه خود بر اساس قیمت واحد در هر کیلو 8 هزار تومان ماهیانه 24 هزار تومان باید در این زمینه نیز هزینه کند.

طبق آخرین آمارها مصرف برنج هر ایرانی 35 کیلو در سال است، یعنی در روز هر ایرانی 95 گرم برنج مصرف دارد که با یک حساب سرانگشتی در طول 30 روز حدود 3 کیلو برنج مصرف می کنند و یک خانواده سه نفره حدود 9 کیلو برنج مصرف دارند و اگر خانوار کارگر 9کیلو برنج ماهیانه شان را از نوع هندی کیلویی 25 هزار تومان خریداری کنند در ماه باید 225 هزار تومان بابت این کالا پرداخت کنند.

از دیگر کالاهای اساسی ایرانیان چای است، سرانه مصرف این دمنوش برای هر نفر در کشور 1.5 کیلوگرم در سال درنظر گرفته شده است و در طول سال یک خانواده سه نفره 4.5 کیلو مصرف می کند و به طور میانگین در هر ماه حدود نیم کیلو مصرف چای رخ می دهد و اگر چای درجه پایین که این روزها به کیلویی 80 هزار تومان رسیده را در نظر بگیریم ماهیانه 40 هزار تومان هزینه تهیه چای خواهد شد.

طبق استانداردهای جهانی 13 کیلو مصرف سالیانه قند و شکر برای هر فرد عدد نرمالی به حساب می آید، یعنی هر 30 روز یک فرد حدود یک کیلو قند و شکر مصرف می کند و خانواده سه نفره برای تامین سه کیلو قند و شکر ماهیانه خود بر اساس قیمت واحد در هر کیلو 8 هزار تومان ماهیانه 24 هزار تومان باید در این زمینه نیز هزینه کند.

190 هزار تومان بابت هزینه خرید روغن و حبوبات

ایرانیان سالیانه 19 کیلو روغن مصرف دارند و به طور میانگین ماهیانه 1.5 کیلو مصرف وجود دارد که برای یک خانواده سه نفره 4.5 کیلو در نظر گرفته می شود، این روزها یک حلب روغن 4.5 کیلویی جامد در بازار به مرز یک صد هزار تومان رسیده است.

حبوبات دیگر کالایی است که این روزها با افزایش قیمت مواجه شده است ، سرانه هر ایرانی در مصرف حبوبات بین 10 کیلو در سال بررسی شده که این میزان در طول یک ماه حدود 800 گرم است و سه نفر ازیک خانواده ایرانی باید ماهیانه دو کیلو و 400 گرم حبوبات مصرف کنند و اگر به شکل میانگین قیمت حبوبات تنها 30 هزار تومان در نظر گرفته شود 70 هزار تومان هزینه حبوبات می شود.

ادویه نیز از دیگر کالاهایی است که در سبد غذایی خانوار ایرانی جا دارد که اگر برای یک خانواده سه نفره ایرانی در نظر گرفته شود در طول سال دو کیلو مصرف می شود که ماهیانه حدود 20 هزار تومان برآورد خواهد شد.

475 هزار تومان هزینه تامین میوه و صیفی جات

سرانه استاندارد جهانی هر فرد برای تغذیه میوه 80 کیلوگرم در سال است، به عبارتی هر فرد باید ماهیانه 6.5 کیلو میوه مصرف کند که در یک خانواده سه نفره ایرانی حدود 20 کیلو در ماه میوه باید مصرف کنند، حال اگر پایین ترین قیمت میوه در این روزها در میادین میوه و تره بار را در نظر بگیریم پرتقال آبگیری است که 8 هزار تومان عرضه می شود، یعنی یک خانواده سه نفره باید160هزار تومان بابت میوه پرداخت کنند.

همچنین ‪ ۲۶۰کیلوگرم سرانه صیفی‌جات نظیر سیب زمینی، پیاز، بادمجان، گوجه ، سبزی و...است که این عدد در ماه 21 کیلو است و یک خانواده سه نفره باید 63 کیلو صیفی جات مصرف کنند، اگر هر کیلو صیفی جات به طور میانگین تنها 5 هزار تومان در نظر گرفته شود 315 هزار تومان باید برای این کالا نیز خرج شود.

310 هزار تومان هزینه تهیه نان و مواد شوینده

مواد شوینده و بهداشتی نیز از دیگر ملزومات زندگی یک خانوار به حساب می آید که این روزها به دلیل شرایط کرونایی که حاکم است تامین آن در اولویت قرار گرفته و هزینه بیشتری را از دخل درآمدی خانوارها می کاهد.

قوت غالب بیشتر خانوار های ایرانی نان است، اگر در نظر بگیریم برای یک خانواده سه نفره روزانه یک قرص نان برای دو وعده صبحانه و شام مصرف شود و هر قرص نان را با پایین ترین قیمت دو هزار تومان در نظر بگیریم روزانه 6 هزار تومان که در مجموع 180 هزار تومان هزینه ماهیانه نان یک خانوار خواهد شد؛ البته در برخی از محلات تهران قیمت نان بیشتر از دو هزار تومان است به طور نمونه نان بربری در برخی از محلات 3 هزار تومان و نان سنگک به مرز 5 هزار تومان در هر قرص رسیده است، البته ناگفته نباشد نان لواش و تافتون قیمت کمتر از این میزان است.

مواد شوینده و بهداشتی نیز از دیگر ملزومات زندگی یک خانوار به حساب می آید که این روزها به دلیل شرایط کرونایی که حاکم است تامین آن در اولویت قرار گرفته و هزینه بیشتری را از دخل درآمدی خانوارها می کاهد، برای نمونه اگر تنها در نظر بگیریم از یک خانواده سه نفره تنها سرپرست خانوار یک عدد ماسک در روز خریداری کند و با نرخ مصوب که وزارت صمت در نظر گرفته هر عدد 700 تومان باشد ماهیانه 21 هزار تومان برای تهیه ماسک هزینه خواهد شد، اگر یک بطری محلول ضد عفونی که ارزان ترین قیمت آن در بازار 15 هزار تومان است را در نظر بگیریم در ماه دو بطری استفاده یک خانواده سه نفر می شود که 30 هزار تومان آب خواهد خورد.

همچنین در طول ماه برای این خانواده یک عدد صابون معمولی 5 هزار تومان، یک بطری مایع ظرفشویی 15 هزار تومان، یک بطری مایع شستشوی دست 15 هزار تومان، یک بطری شامپوی معمولی 15 هزار تومان، خمیر دندان یک عدد 10 هزار تومان و پودر ماشین لباسشویی دو بسته 20 هزار تومان که در مجموع سبد مواد شوینده یک خانواده سه نفره ماهیانه حدود 130 هزار تومان می شود.

سایر هزینه های سرشکن برای خانواده های کارگری

حال در نظر بگیریم یک خانواده سه نفره دارای واحد مسکونی باشد و هزینه های دیگر مانند قبوض آب، برق، گاز، تلفن، اینترنت، تلفن همراه و شارژ ساختمان را پرداخت کند و از سوی دیگر هزینه تهیه پوشاک و هزینه درمان نیز در کمین دخل خانوار قرار دارد؛ اگر بخواهیم هزینه های عنوان شده تنها برای کالاهای اساسی را در نظر بگیریم با یک حساب و کتاب ساده مبلغ مخارج از درآمد بیشتر خواهد بود و جا دارد این روزها که شورای عالی کار حقوق اقشار کارگری را در سال آینده بررسی می کند نیم نگاهی به قیمت های کالاهای مورد نیاز خانواده های کارگری داشته باشد.

گزارش از: محمد خادمی

234036