به گزارش سایت خبری پرسون، حوزه کودک و نوجوان به عنوان یکی از حوزههای مهم در سال 1402 مورد توجه مسئولان و مدیران قرار گرفت، پس از بازدید رهبر معظم انقلاب از نمایشگاه کتاب تهران وتاکید معظمله بر تولید محتوا در این حوزه، رئیس جمهور نیز در بازدید از نمایشگاه کتاب، بخش کتابهای کودک و نوجوان را در اولویت قرار داد و از لزوم تولید محتوای مناسب در این حوزه سخن گفت.
حوزه کتابهای کودک و نوجوان که چند سالی است، دغدغه بسیاری را برای فعالان این عرصه به وجود آورده است، ورود بیرویه و چمدانی کتابهای ترجمه و حضور کیپاپها و مانگاها در این حوزه در کنار کاهش روز به روز کتابهای چاپ اول در مقابل تجدید چاپیها یکی از پویاترین حوزههای نشر را دچار مشکل کرده است.
پس از توجه رهبر انقلاب و رئیس جمهور به این حوزه اگرچه مجموعه وزارت ارشاد و معاون فرهنگی نیز تلاش کرد، توجه خود را به این حوزه معطوف دارد، اما در نهایت در سال 1402 اتفاقی برای این حوزه رخ نداد.
وزیر ارشاد در تیرماه در مراسم بزرگداشت یک نویسنده کودک و نوجوان با اشاره به اهمیت این حوزه، از لزوم برگزاری یک جایزه ملی برای ادبیات کودک و نوجوان خبر داد. پس از آن یاسر احمدوند نیز تدارک جایزه بینالمللی ادبیات کودک را حق نویسندگان و ناشران ایرانی دانست و گفت: در سال جاری اولین دوره این جایزه را برگزار میکنیم. توجه بیشتر به تشکل نویسندگان، شاعران و تصویرگران ادبیات کودک در دستور کار ارشاد است.
چندی بعد علی رمضانی مدیرعامل خانه کتاب، از نهایی شدن آیین نامه برگزاری جایزه خبر داد و افزود: اعضایی به عنوان هیئت مؤسس از متخصصان حوزه کودک و نوجوان و نویسندگان این حوزه گرد هم میآیند، تا مقدمات کار فراهم شود، انشاءالله امسال فراخوان اولین دوره برگزاری این جایزه اعلام خواهد شد، در تلاش هستیم تا این جایزه وجه بینالمللی نیز داشته باشد. احتمالاً بخش ملی این جایزه به صورت سالانه و بخش بینالمللی به صورت دوسالانه در حوزههای مختلف شعر، داستان، حوزه دانش در کتابهای کودک و نوجوان، حوزه تصویرگری و موضوعات دیگر برگزار میشود.
حالا، نه جشنوارهای برگزارش شده و نه خبری از اعلام فراخوان جشنواره است.
یاسر احمدوند از تصویب اساسنامه جایزه خبر داده و میگوید: اساسنامه به امضای وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی رسیده است، جلسات متعددی با بخشهای مختلف در داخل وزارتخانه برگزار شده و نظرات آنها نیز اعمال شده است.
وی ادامه میدهد: حتما نخستین دوره این جایزه در سال 1403 برگزار خواهد شد و در ابتدای سال نیز فراخوان جشنواره اعلام شده و اطلاعرسانیها انجام خواهد شد.
امروز، کتاب کودک و نوجوان که همواره در دهههای متمادی به عنوان سکوی پرش ایران در بازارهای جهانی و امید نشر ایران مطرح بوده، نه تنها فاصله بسیاری از دوران طلایی خود گرفته بلکه این بیم وجود دارد که هویت گذشته خود را نیز از یاد ببرد، در چنین شرایطی، دغدغههای اقتصادی بر دغدغههای فرهنگی سایه میاندازد. در سالهای اخیر عمده فعالان بازار نشر از دغدغههای اقتصادی این صنف که موجب شده تا دغدغههای فرهنگی فدا شوند. اگرچه صرف برگزاری یک جایزه یا رویداد نمیتواند نجاتبخش نشر کودک و نوجوان از آسیبهای موجود باشد، اما میتواند هم توجه به آسیبها را افزایش دهد و هم موجب دیده شدن کتابهای خوبی که در حجم انبوه کتابهای زرد پنهان شدهاند، باشد.
منبع: تسنیم