پرسون معرفی می کند؛

«شیر سنگی» همدان تندیسی از عهد باستان

«شیر سنگی» همدان تندیسی از عهد باستان است که قدمت آن به بیش از دو هزار سال می رسد. عده ای از تاریخ نگاران بر این باورند که اسکندر تندیس دو شیرسنگی در دو طرف مزارش ساخت تا یادبودی از سردارسپاهش هفایستیون باشد. عده ای نیز عقیده دارند که از نحوه کنده کاری مجسمه و نزدیکی آن به باروی اشکانیان نشان دهنده این است که این تندیس متعلق به دوره اشکانیان است.

به گزارش سایت خبری پرسون؛ مجسمه شیر سنگی از یادمان‌های تاریخ باستان در شهر همدان است که در انتهای خیابان ۱۲ متری سنگ شیر و در وسط میدان مربع شکلی به همین نام جای گرفته ‌است.

این اثر در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰ با شماره ثبت ۹۳ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

تپه‌ای که در هم‌اکنون تندیس شیر سنگی بر روی آن جای گرفته تپه‌ای باستانی است، چرا که تابوت متعلق به دوره اشکانی ازآن محل یافته شده و در موزه تپه هگمتانه نگهداری می‌شود.

این تندیس به همراه قرینه‌اش نخست در دروازه شهر همدان قرار داشته‌ است و اعراب به هنگام فتح همدان آن را باب الاسد به معنی دروازه شیر نامیده‌اند.

در سال ۳۱۹ هجری قمری نیز که دیلمیان همدان را به تصرف خود در آوردند دروازه شهر را به کلی تخریب کردند. مردآویج دیلمی قصد داشت یکی از آنها را به ری منتقل کند ولی چون موفق نشد پنجه‌های یکی از شیرها را شکست و دیگری را به طور کامل تخریب کرد. مجسمه آسیب دیده تا سال ۱۳۲۸ هجری شمسی بر روی زمین افتاده بود تا اینکه مهندس سیحون طراح و معمار آرامگاه بوعلی‌سینا آن را در جایگاه کنونی قرار داد. در دوره اسلامی، این شیر را محافظی برای شهر و طلسمی بر رد بیماری برمی‌شمردند.

تاریخ ساخت مجسمه شیر سنگی مورد اختلاف است ولی از نحوه کنده‌کاری تندیس و نزدیکی آن به باروی اشکانیان و نیز کشف تابوت دوره اشکانی از شأن محل چنین بر می‌آید که این تندیس به اشکانیان مربوط باشد، اما این اثر از یادگارهای هنری سلوکی، اشکانی است.

قدمت این شیرسنگی به بیش از دو هزار سال می رسد. عده ای از تاریخ نگاران بر این باورند که اسکندر تندیس دو شیرسنگی در دو طرف مزارش ساخت تا یادبودی از سردارسپاهش هفایستیون باشد. عده ای نیز عقیده دارند که از نحوه کنده کاری مجسمه و نزدیکی آن به باروی اشکانیان نشان دهنده این است که این تندیس متعلق به دوره اشکانیان است.
تندیس باقی مانده هم با از دست دادن دم و آسیب های دیگر از جمله اینکه می گفتند در آن گنج نهفته است به آن آسیب های جدی وارد شده غافل از اینکه خود تندیس گنجی از دوران کهن است.
جالب است بدانید این شیر هیچ اجزای جدایی ندارد و از سنگ یک تکه زرفامی تراشیده شده است.
مردم با پیروی از عقاید گذشتگان برای برآورده شدن آرزوها و باطل کردن طلسم دست به دامان شیر سنگی

می شدند و با انجام مناسک و آیین های مختلف از جمله گذاشتن سنگ ریزه داخل حفره ها و ریختن روغن و شیره روی سروصورت شیر و زیارت آن به عنوان موجودی متبرک امیدوار بودند شیر سنگی به نذر و نیازهایشان پاسخ دهد.
با وجود همه این اتفاقات و داستان ها و از دست دادن شکل واقعی شیرسنگی و تخریب ها هنوز این شیر سنگی پس از دو هزار سال بر بلندای تپه حکومت می کند.

منیژه فرهانپور- استان همدان

195060