محله به محله در منطقه یک: فرمانیه

رضاخان نگهبان خانه این شازده بود/محله‌ای به نام شاهزاده‌ای که با ۵ پادشاه همدوره بود

فرمانیه یا چهارباغ جزء قلمرو یک شاهزاده قجری بود که از ابتدا محله اعیان و اشراف بود و اکنون نیز از لوکس‌ترین محله‌های شمال تهران به شمار می‌رود.
تصویر رضاخان نگهبان خانه این شازده بود/محله‌ای به نام شاهزاده‌ای که با ۵ پادشاه همدوره بود

به گزارش سایت خبری پرسون، محله فرمانیه در شمال پایتخت و از مناطق خوش آب و هوا و گران شهر محسوب می‌شود. فرمانیه از شمال با محله نیاوران، از شرق به اقدسیه و پاسداران، از غرب به دزاشیب و از جنوب به بزرگراه شهید صدر و اندرزگو محدود می‌شود.

محله‌ای به نام شاهزاده‌ای که با ۵ پادشاه همدوره بود | رضاخان نگهبان خانه این شازده بود

عبدالحسین میرزا فرمانفرما

اراضی محله فرمانیه در گذشته‌های دور متعلق به شخصی به نام محمدولی خان آصف‌السلطنه بود که توسط یکی از شاهزادگان با نفوذ قاجاری به نام عبدالحسین میرزا فرمانفرما در سال ۱۲۸۸ خورشیدی خریداری شد. شاهزاده عبدالحسین میرزا در طول زندگی خود با پنج پادشاه همدوره بود. او نوه عباس میرزا نایب‌السلطنه و داماد مظفرالدین شاه قاجار بود. سه سال بعد از ازدواج با عزت‌الدوله عبدالحسین میرزا لقب سالارلشکر گرفت و به فرماندهی قشون آذربایجان رسید. عبدالحسین میرزا در دوره‌های مختلف سیاسی در ایران، یک شاهزاده تاثیرگذار و یکی از بزرگ‌ترین ملاکان دربار بود. گستره املاک او نه تنها در تهران که در کرمان و کردستان و خراسان و آذربایجان نیز بود. او همسران و به تبع آن فرزندان زیادی هم داشت،

محله‌ای به نام شاهزاده‌ای که با ۵ پادشاه همدوره بود | رضاخان نگهبان خانه این شازده بود

شاهزاده عبدالحسین میرزا در اواخر عمرش برخی از زمین‌ها و اموال خود را به فرزندان همسر اولش و بقیه آن را بین دیگر فرزندانش تقسیم کرد. بخشی از امولش را نیز صرف امور خیریه و ساخت مدرسه و بیمارستان کرد. عبدالحسین میرزا فرمانفرما که هنوز نامش بر روی محلۀ «فرمانیه» باقی مانده است، تنها بخش بسیار کوچکی از املاک فرمانفرما به حساب می‌آید.

محله‌ای به نام شاهزاده‌ای که با ۵ پادشاه همدوره بود | رضاخان نگهبان خانه این شازده بود

نصرالله حدادی، تهران‌شناس، درباره گذشته محله فرمانیه می‌گوید: «عبدالحسین‌میرزا، یک شاهزاده مقتدر و وزیر و سیاستمدار دوران قاجار که در دوران اقتدارش ثروت زیادی جمع کرد. وقتی که او در سال ۱۳۱۸ از دنیا رفت حدود ۱۰۰ هزار تومان به دولت بدهکار بود. ورثه قبول کردند که باغ ۶۰ هزار متری فرمانیه را به مبلغ ۱۰۰ هزار تومان بفروشند. این باغ قولنامه شد و ۱۰ هزار تومان گرفته شد. در این میان سفارت ایتالیا خواستار باغ فرمانفرما به همان قیمت شد سپس ورثه از ۱۰ هزار تومان گذشته و باغ را به همین مبلغ به سفارت ایتالیا فروختند.»

در مورد فرمانفرما نکته قابل توجه دیگری گفته شده است : (به ویژه از قول نوادگان او) و آن اینکه رضاخان قبل از این که به مقام سردار سپه برسد مدتی رئیس نگهبانان یا قراولان خانۀ فرمانفرما بوده است. اما ستارۀ اقبال فرمانفرما بعد از روی کار آمدن رضاخان افول کرد. حدادی ادامه می‌دهد:« عبدالحسین میرزا علاقه ویژه ای به نصرت الدوله فرزند ارشد خود داشت و زمانی او به غضب رضا شاه گرفتار و زندانی شد و سپس به مرگ مشکوکی از دنیا رفت در روحیه او اثر بدی گذاشت و گوشه‌نشین و منزوی شد، به خصوص اینکه اجازه برگزاری مراسم ختم هم نداشتند. این شاهزاده قجری بعد از چند دهه دیگر زمان پهلوی اول آن اقتدار و نفوذ قبل را نداشت حتی ملک شخصی او در خیابان کاخ، توسط رضا شاه مصادره و کاخ‌مرمر در آن محل ساخته‌ شد.»

محله‌ای به نام شاهزاده‌ای که با ۵ پادشاه همدوره بود | رضاخان نگهبان خانه این شازده بود

بعد از دوران سلطنت پهلوی دوم و توسعه تهران، منطقه فرمانیه به مرور تبدیل به یکی از مناطق مسکونی و معتبر تهران شد. ساخت و سازهای مدرن در این منطقه آغاز شد و خانوده‌های اشرافی و ثروتمند به فرمانیه نقل مکان کردند. و این سیر بعد ازپیروزی انقلاب اسلامی شتاب بیشتری گرفت و ادامه پیدا کرد تا زمان حال.

فرمانیه همچنان به عنوان یکی از گران‌ترین و معروف‌ترین مناطق مسکونی شمال شهر تهران به‌شمار می‌آید که ساخت برج‌های مسکونی و مجلل با امکانات بسیارخاص، پروژه‌های معماری مدرن در این منطقه رونق گرفته و نه تنها خریداران داخلی بلکه خارجی ها هم برای داشتن ملک در این محله مشتاق اند. وجود مراکزخرید لوکس مثل مرکز خرید فرمانیه و سانا، باشگاههای ورزشی مجهز، تالارهای عروسی لاکچری و رستوران‌های گران‌قیمت به جذابیت این محله افزوده است.

منبع: همشهری آنلاین

610929