به بهانه ۲۰ سالگی انفجار ۱۱ سپتامبر؛

از ریاض که هیچ‌گاه محکوم نشد تا افغانستان بزرگترین قربانی انفجار برج‌های دوقلو

۲۰ سال پیش جهان در شوکی عجیب فرو رفت. در چنبن روزی، حمله‌ای عجیب به برج‌های دوقلوی سازمان تجارت جهانی در نیویورک صورت گرفت. قربانی این انفجارها، نه صدها کشته دو برج آمریکایی، بلکه بسیاری از مردم خاورمیانه بودند.
تصویر از ریاض که هیچ‌گاه محکوم نشد تا افغانستان بزرگترین قربانی انفجار برج‌های دوقلو

به گزارش سایت خبری پرسون، در حادثه ۱۱سپتامبر، نوزده تن از عناصر القاعده، چهار هواپیمای تجاری-مسافربری را ربودند. هواپیماربایان دو هواپیما را در فاصله‌های زمانی گوناگون به برج‌های دوقلوی مرکز تجارت جهانی در نیویورک کوبیدند. در نتیجه این دو برخورد، همه مسافران به همراه عده بسیاری در ساختمان‌ها کشته شدند. هر دو ساختمان، پس از دو ساعت به‌طور کامل ویران شدند و خسارت فراوانی به ساختمان‌های پیرامون زدند.

گروه هواپیماربایان هواپیمای سوم را به پنتاگون، واقع در ارلینگتون در ویرجینیا زدند. هواپیمای چهارم در محلی نزدیک شنکسویل، در ایالت پنسیلوانیا سرنگون شد. این در حالی بود که شماری از مسافران و خدمه پرواز پیش از سرنگونی هواپیما، تلاش کرده‌بودند تا کنترل هواپیما را که هواپیماربایان آن را به سمت واشینگتن، دی.سی. هدایت می‌کردند، به دست بگیرند. هیچ‌یک از مسافران این پرواز و سه پرواز دیگر زنده نماندند.

درباره ریشه‌های انفجار برج‌های دوقلو حرف و حدیث‌ها بسیار است. براساس اسناد رسمی دستگاه‌های آمریکا، ریاض مسئکل این حمله است و نقش شاهزادگان سعودی نزدیک به القاعده در این حمله قابل انکار نیست.

با این حال فرضیه‌های دیگری درباره نقش دولت جرج بوش و رژیم صهیونیستی در این انفجارها مطرح شده است. سناریوپردازان می‌پرسند، چطور بدون اطلاع دولت، چند هواپیما به سادگی سرقت شده و به برج‌های نیویورک کوبیده شدند؟

نتیجه این حملات، هجوم نظامی آمریکا به افغانستان بود. بهانه این حمله، حمایت رهبر وقت طالبان از سرکرده القاعده رود، هرچند بعدها معلوم شد بن‌لادن در پاکستان بوده، نه افغانستان!

حمله آمریکا به افغانستان بی نتیجه بود. طالبان بعد از ۲۰سال قدرت را در دست گرفته و حمله آمریکا سودی برای این کشور نداشت، مگر آنکه واشنگتن در فکر حمله دیگری باشد و فضای افغانستان را بخواهد برای چنین حمله‌ای مهیا کند.

جز افغانستان، عراق هم قربانی حادثه ۱۱ سپتانبر شد. صدام دیکتاتور عراق اعدام شد و با فروپاشی دولت او، دوره‌ای از بی ثباتی و شکل گیری داعش رخ داد.

با در نظر گرفتن تخریب تجهیزات، زیرساخت‌ها، صدمات وارده به سیستم آب‌وبرق و ایجاد آلودگی‌های ناشی از انفجارها، تلفات فیزیکی حملات ۱۱ سپتامبر، ۵۵ میلیارد دلار محاسبه شد که تقریبا معادل ۷۴۸ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۷ است.

حملات انتحاری یازده سپتامبر صنعت گردشگری آمریکا را هم دچار خسارت‌های بسیاری کرد. دو هفته پس از این حملات، گزارش‌ها نشان داد که صنعت گردشگری این کشور ۲ میلیارد دلار زیان کرده است.

همچنین در سال‌های ۲۰۰۱ و ۲۰۰۲، بیش از ۳۳۵ هزار نفر مشاغل خود را که در ارتباط با گردشگری بود، از دست دادند.

به دنبال این ماجرا، جورج دابلیو بوش رئیس جمهوری وقت آمریکا تحت فشار افکار داخلی این کشور و همچنین فرصت‌طلبی مجتمع‌های صنعتی نظامی، در ۷ اکتبر همان سال دستور حمله به افغانستان را صادر کرد چرا که ارزیابی‌های اطلاعاتی آنها بر این باور بود که دولت طالبان، افغانستان را به محلی امن برای گروه تروریستی القاعده تبدیل کرده است.

در سال ۲۰۰۳ هم این رئیس جمهوری آمریکا دستور حمله به عراق را صادر کرد تا در "جنگ پیشگیرانه" مانع از گسترش به اصطلاح تروریسم شود.

مبارزه با تروریسم که پس از جنگ سرد بین ایالات متحده آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی از سوی اندیشکده‌ها و اتاق‌های فکر آمریکایی طراحی شده بود، نه تنها باعث رواج اسلام هراسی شد بلکه قریب به ۳۷ میلیون نفر را هم آواره و بی‌خانمان ساخت.

آسوشیتدپرس و یو اس ای تودی هم در گزارش‌هایی به هزینه این جنگ اشاره کرده و آورده‌اند با اینکه دولت ایالات متحده هرگز هزینه‌ جنگ‌های به اصطلاح "برای همیشه" آمریکا در افغانستان و عراق را به طور کامل ارائه نکرده است اما محققان "دانشگاه براون" تخمین می‌زنند که ایالات متحده ۵.۸ تریلیون دلار برای جنگ در افغانستان و سایر درگیری‌های ناشی از حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ هزینه کرده است.

این شامل هزینه‌های مستقیم و غیر مستقیم برای همه چیز از تجهیزات نظامی گرفته تا امنیت داخلی تا پاداش مرگ به خانواده‌های سربازان آمریکایی می‌شود.

بر اساس اعلام روز چهارشنبه از پروژه هزینه‌های جنگ دانشگاه براون، جنگ در افغانستان تاکنون ۲.۳ تریلیون دلار هزینه داشته است.

این شامل حمل و نقل هوایی گسترده‌ای که دولت بایدن برای تخلیه ۱۲۳ هزار نفر از افغانستان قبل از خروج نیروهای نظامی آمریکا در روز دوشنبه (۳۱ اوت) انجام داده است، نمی شود.

برخی از هزینه‌ها چون مراقبت‌های مداوم پزشکی برای سربازان قدیمی، با وجود اینکه حضور نظامی ایالات متحده در افغانستان به پایان رسیده است، ادامه خواهد یافت.

حالا پس از ۲۰سال، مجموعه اقدامات آمریکا علیه آنچه تروریسم نامیده شد، جهان را به محیطی امن‌تر تبدیل نکرده، چراکه بانیان اصلی این افراطی‌گری‌ها به ویژه در ریاض، هیچ‌گاه مجازات نشدند.

«جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا یک روز مانده به برگزاری سالگرد حملات تروریستی 11 سپتامبر که در آن 2977 نفر کشته شدند، خواستار وحدت و اتحاد ملی در ایالات متحده آمریکا شد.

بایدن در یک پیام ضبط شده به مناسبت بیستیمن سالگرد حملات 11 سپتامبر یاد و خاطره قربانیان این حادثه و هزاران مجروح آن و همچنین آتش نشانان، پزشکان، پرستاران و نیروهای امدادی که جان خود را در ماموریتهای پس از این حادثه به خطر انداختند گرامی داشت.

رئیس جمهوری آمریکا، وحدت ملی را بزرگترین درس حملات 11 سپتامبر برای جامعه متنوع آمریکا خواند و تاکید کرد، وحدت به این معنی نیست که همه ما باید یک چیز را باور کنیم بلکه باید به عنوان یک ملت به یکدیگر احترام بگذاریم و به هم ایمان داشته باشیم.

کاخ سفید این ویدئو را در آستانه برگزاری مراسم سالگرد 11 سپتامبر منتشر کرده است. بایدن قرار است روز دوشنبه از سه نقطه محل این حملات تروریستی بازید کند.

بنابر اعلام کاخ سفید، بایدن و «جیل بایدن» همسرش قرار است روز شنبه با سفر به نیویورک از محل برجهای دوقلوی تجارت جهانی که محل برخورد دو هواپیمای تروریستها به آن و کشته شدن 2753 نفر بود دیدن کند.

بایدن همچنین قرار است با سفر به «آرلینگتون» در ویرجینا در محل ساختمان وزارت دفاع که سومین هواپیما به آن برخورد کرد حضور یابد. بایدن همچنین به «شانکسویل» در پنسیلوانیا که محل فرود چهارمین هواپیما که قرار بود به ساختمان کنگره آمریکا کوبیده شود نیز سفر خواهد کرد.

بیستیمن سالگرد حملات تروریستی القاعده به آمریکا درحالی برگزار می‌شود که آمریکا پس از 20 سال جنگ و اشغال افغانستان برای شکست القاعده و طالبان بدون هیچ دستاوردی به صورت مفتضحانه از این کشور خارج شد. خروج آمریکا و تسلط طالبان بر افغانستان انتقادات زیادی را علیه دولت بایدن در آمریکا و سایر کشورهای جهان به راه انداخته است.

حوادث پس از ۱۱سپتامبر، نفوذ آمریکا در خاورمیانه را یک دهه پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی بیشتر کرد، ولی حالا پس از ۲۰سال واشنگتن در حال فرار است. عصری جدید آغاز شده و جهان پساآمریکایی شاید نیاز به انفجارهایی تازه دارد!

338751