قوانین و نحوه بازی سنتی هفت سنگ

هفت سنگ، تمرین همکاری است، تمرین مسوولیت پذیری، تمرین این که بچه ها بدانند بدون همکاری با هم همیشه بازنده هستند و خطای یک نفر همه زحمت های یک گروه را بر باد می دهد. هفت سنگ، تمرین ساختن بعد از فرو ریختن است. تمرین تمرکز داشتن در هیجانات و فشارهای زندگی است.تمرین سرعت عمل، دویدن و مبارزه برای پیروزی. هفت سنگ تمرین زندگی اجتماعی است.

به گزارش پرسون؛ از بعضی از کتاب ها و منبع های قدیمی میتوان دریافت که در قرن های گذشته هم هفت سنگ یکی از بازی های مورد علاقه و محبوب مردم ایران بوده است. این بازی کاملا ایرانی است و مناسب بافرهنگ و اجتماع ایران که بر پایه همکاری، دورهمی و همفکری است طراحی شده است. هفت سنگ باتوجه به تنوع فرهنگ و قومیت های ایرانی یکی از پرطرفدارترین بازی ها و سرگرمی های کودکان و بزرگسالان در قرن ها و دهه های قبل بوده است.

قانون های بازی هفت سنگ

ولی به چه دلیل عدد هفت به این اندازه مهم است؟دیدگاه های زیادی در خصوص این توجه زیاد بیان شده است ولی بنظر کامل ترین آنها باتوجه به تکرار زیاد این است که، عدد هفت نشانه تمامیت و تکامل روح و معنویت و تکامل همه چیز است؛ پس علت توجه کتب آسمانی دیگر در کنار کتاب آسمانی قرآن، من جمله کتاب های انجیل و تورات هم میتواند این نظر باشد، حتی چنانچه این نظر کاملاً درست نباشد ولی قطعاً به حقیقت بسیار نزدیک است.

بی شک در دوران کودکی بازی هفت سنگ را بازی کرده اید .بازی محلی هفت سنگ، یک بازی کاملاً ساده است که قانون های آن هم دارای پیچیده‌گی خاصی نیست. برای این بازی شما به یک توپ کوچک مثل توپ تنیس یا توپ پلاستیکی کوچک و هفت عدد تکه سنگ احتیاج دارید.

تعداد بازیکن های این بازی بین ۸ تا ۱۶ نفر میباشد بطوری که باید به دو دسته برابر تقسیم شوید. گرچه می شود با تعداد بازی کن کمتری هم این بازی انجام شود ولی تعداد نفرات قید شده در قانون های عرفی بازی درج شده است.

شیوه بازی هفت سنگ

بازیکنان باید به دو دسته با تعداد اشخاص برابر تقسیم شوند و هر دسته یک شخص را بعنوان سرگروه خویش انتخاب کنند. توپ هفت سنگ توپ کوچکی است- معمولاً شماره یک، هم اندازه با توپ تنیس. تعداد بازیکنان کلی هفت سنگ میتواند بین 4 تا 16 نفر باشد، بنابراین تقسیم شدن به تیمهای 2 تا 8 نفره بهترین گزینه است.

نخست با توافق دو طرف یا قرعه کشی، یکی از تیمها در فاصله معین از هفت سنگ قرار می گیرد تا توپ را به طرف سنگ های چیده شده بر روی هم پرتاب کند. مقصود این تیم این است که تعداد سنگ هایی که بعد از برخورد توپ می ریزد، کم باشد تا بر روی روی هم گذاشتن آن ها هم راحت تر انجام شده و رسیدن به پیروزی راحت تر شود. بنابراین یک تیم در محل پرتاب و تیم دیگر در پشت سنگها می ایستد. در این وضعیت دو حالت پیش می آید:

1.اگر توپ تیم پرتاب کننده به سنگ برخورد نکند، جای تیمها عوض می شود تا دسته مقابل شانس خویش را امتحان کند.

درصورتی که توپ به هفت سنگ برخورد کرد، بازیکنان تیم پرتاب کننده باید فرار کنند، چراکه اشخاص تیم دیگر با پاسکاری و رد و بدل توپ باید آن ها را مورد هدف قرار دهند. تیم پرتاب کننده باید در یک وضعیت مناسب، به محل هفت سنگ برگردد، و سنگ های ریخته شده را دوباره بر روی هم بچیند. از سوی دیگر، تیم محافظ باید از این کار جلوگیری کند و تمام اشخاص حریف را با پرتاب توپ حذف کند.

2- درصورتی که هر یک از تیمها به هدف خویش برسد، 1 امتیاز می گیرد. بازی هفت سنگ تا رسیدن به امتیاز 7 ادامه پیدا می کند. هفت سنگ یک بازی فردی نیست، برای موقفیت در این بازی، اشخاص هر تیم باید همدیگر را پوشش دهند. همکاری، رهبری، فداکاری و ایثار، ایجاد یک رقابت دوستانه و صمیمی از مقاصد اصلی بازی گروهی هفت سنگ است.

خطاها در بازی هفت سنگ

ـ لمس خط پرتاب به وسیله شخص پرتاب کننده خطا بوده، که نوبت پرتاب را از دست می دهد و در صورت ریخته شدن سنگ ها، دوباره سنگ ها چیده می شوند.
از رشد بورس جا نمانید!
دریافت پاسخ پزشکی در کمترین زمان

ـ خارج شدن بازیکن های تیم مهاجم با توپ و بدون توپ از زمین بازی خطا بوده و بازی کن خاطی باید زمین بازی را ترک نماید.

ـ بازیکن های مدافع نمی توانند مانع حرکت اشخاص مهاجم شوند، آن ها میتوانند با پاسکاری و حرکت، مهاجمین را با توپ بزنند، در غیراینصورت بازی کن خاطی اخراج می شود.

ـ زدن بازیکن های مهاجم با پرتاب توپ صحیح است. لمس کردن بدن مهاجم با توپ خطاست و بازی کن خاطی باید زمین بازی را ترک نماید.

ـ عبور کامل یک پای مدافع از قوس نیم دایره( قوس دفاع) خطا به حساب می آید و یک پرتاب اضافه به تیم مقابل داده می شود( لمس خط خطا نیست).

– لمس بازیکن های مهاجم باید هنگام پرتاب درنیمه دایره مقابل خط پرتاب باشد.

– حداکثر فاصله خط محیطی با انتهای فضای سالن 3 متر می باشد.

205726

نظرات شما ( 1 نظر )

مرتضی نیکجو تیکمه داش |
دوشنبه 3 آذر 139903:40
سلام و تشکر از اشاعه ورزش های بومی و محلی امروزه قوانین هفت سنگ خیلی تغییر کرده و دارای زمان مشخص و خط کشی دقیق و انواع خطاها که ذکر نکردید و...می باشد. هم بشکل سالنی و هم در فضای باز بازی می شود شما می توانید جدیدترین قوانین را که با ساعتها بحث و چکش کاری به تصویب فدراسیون ورزش روستایی و بازی های بومی محلی رسیده از کمیته داوران یا آموزش این فدراسیون بگیرید و این بازی بسیار زیبای ایرانی را نشر دهید. مرتضی نیکجو تیکنه داش مدرس داوری بازی های بومی محلی