سعدالله زارعی: کودتای نیجر، کودتایی علیه سلطه فرانسوی ها است

نشست رسانه ای تحولات آفریقا و نظم جدید بین الملل با حضور سعدالله زارعی کارشناس ارشد غرب آسیا و آفریقا و جمعی از خبرنگاران، امروز در موسسه مطالعات راهبردی اندیشه سازان نور برگزار شد.
تصویر سعدالله زارعی: کودتای نیجر، کودتایی علیه سلطه فرانسوی ها است

به گزارش سایت خبری پرسون، در ابتدای این نشست زارعی با اشاره به پیشینه تحولات در آفریقا گفت: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی موج های مختلف مقابله با استعمارگران اشغالگران در سطح بین المللی راه افتاد و آفریقا هم به خصوص آفریقای شمالی و آفریقای مسلمان هم شاهد چند موج انقلابی بود.

یک موج منجر به از بین رفتن عامل امضای قرارداد کمپ دیوید در مصر بود که به وسیله یک گروه جهادی صورت گرفت.

وی افزود: موج بعدی مربوط به جنبش های دموکراسی خواه و عدالت طلب بود که در بعضی از کشورهای قاره آفریقا رخ داد. در الجزایر جنبش عباس مدنی یا جبهه نجات را شاهد بودیم و در مراکش گروه های اسلام‌گرا توانستند بخش عمده کرسی های پارلمان این کشور را در اختیار بگیرند و در سودان به گونه ای دیگر اسلامگراها توانستند دولت تشکیل دهند.

وی افزود: سپس شاهد یک سلسله رخدادهای اسلامگرایانه و انقلابی از نوع انقلاب اسلامی ایران در برخی دیگر از کشورهای آفریقایی بودیم. در تونس و در کشور بنین و نیجریه بودیم. در این کشورها گرچه اسلامگراها به قدرت نرسیدند اما جنبش اسلامگرایی به عنوان یک جنبش موثر دست اول جایگاه خودش را تثبیت کرد.

زارعی ادامه داد: موج سوم در این کشورها همزمان با تحولات سال های دو هزار و طرحی که آمریکایی ها برای تجزیه کشورها راه انداختند در قاره آفریقا هم مشاهده شد و مقاومت موثری در برابر این طرح ایجاد شد و مانع از پیشرفت طرح خاور میانه جدید یا طرح آفریقای جدید شد. در همین مقطع ما شاهد مقاومت کشورهای آفریقایی به خصوص مصری ها در مقابل معامله قرن بودیم و در نهایت معامله قرن از گردانه خارج کرد.

موج دیگری در کشورهای آفریقایی دیل عنوان بیداری ایلامی مدید آمد و سبب شد که یه دولت در قاره آفریقا سقوط پیدا کند. سه دولت مصر و تونس و لیبی و حکومت های با ثباتی را از گردونه خارج کرد. ما امروز شاهد موج جدیدی هستیم در تحرک سیاسی آفریقا که به طور خاص بر مبنای آزادسازی این قاره از سلطه اقتصادی و سیاسی و امنیتی کشورهای اروپایی و به‌طور خاص فرانسه صورت می‌گیرد در طول دو سال گذشته ما شاهد بودیم که در چهار کشور خیزش های ضد فرانسوی راه افتاد و به نتیجه رسید در مالی در بورکینافاسو در گینه و در چاد و در کشور ساحل عاج هم این رخداد را شاهد بودیم و در مجموع پنج کشور در موج جدید تغییر نظام سیاسی در آنها ایجاد شد و این حرکت به سمت آزادسازی سیاسی در آفریقا به پیش رفت.

وی گفت:اکنون هم در کشور چاد شاه این فضای جدید هستیم. این موج به لحاظ معرفتی نسبت به موج های گذشته شفاف تر هدفمندکردن و با سرعت متناسب تری در حال اتفاق افتادن است. نخستین مشخصه این اتفاقات مخالفت آنها با سلطه غربی ها و به طور خاص فرانسوی و در اینجا انگلیسی ها و آلمان، بلژیک و ایتالیا هم سوابق سلطه بر کشورهای آفریقایی دارند. اما اکثر کشورهای شمال آفریقا زیر سلطه فرانسه بوده است.

زارعی عنوان کرد: بعد از استقلال کشورها همان دولتهایی که استعمار کلاسیک داشتند پس از دوره استقلال عنان اختیار دولت های اروپایی را به دست گرفتند. بیانیه اخیر اکواس صادر کرد چه معنایی میدهد؟ این به این معنا است که استعمار در آنجا حضور دارد چرا باید کشوری مثل نیجریه بگوید من نیرو آماده کردم برای نیجر به واسطه کودتایی که اتفاق افتاده است؟ آفریقا در طول پنجاه تا شصت سال گذشته مملو از کودتای نظامی بوده است. چرا اکنون اکواس از مداخله نظامی صحبت می‌کند یا فرانسوی ها به همین شکل. این موضوع نشان می دهد که سلطه در آفریقا وجود دارد و باید درباره آن چاره اندیشی شود.

این تحلیل گر مسائل غرب اسیا و آفریقا تصریح کرد: در حال حاضر در پنج کشور آفریقایی، شورش های ضد سلطه فرانسوی ها برگزار شده است. در چند ماه اخیر هم شاهد شورش آفریقایی تبارها در کشور فرانسه علیه سلطه آنها در کشورهای افریقایی بودیم. بنابراین غربی ها نگران هستند که این موج کل قاره آفریقا را در بر گیرد.

منبع: فارس

506646