شناسه خبر: 388978

سه شنبه 24 اسفند 1400 12:20

همه چیز در مورد داروی ضد انعقاد هپارین

هپارین یا هپارین سدیم نوعی داروی ضدانعقاد (رقیق‌کننده خون) است که برای جلوگیری از تشکیل لخته خون یا جلوگیری از اتصال لخته‌های خونی به هم و بزرگ‌شدن آنها کاربرد دارد و در مواردی مثل ترومبوز وریدی، آمبولی ریه و آمبولی شریان محیطی تجویز می‌شود. از طرفی استفاده نادرست از هپارین احتمال خونریزی را بیشتر می‌کند که می‌تواند شدید و حتی تهدیدکننده زندگی باشد. برای آشنایی بیشتر با هپارین، نحوه مصرف و عوارض جانبی این داروی ضدانعقاد تا انتهای مقاله با چطور همراه باشید.

نکات مهم قبل از مصرف هپارین

در صورت داشتن شرایط خاص، برای اطمینان از ایمن‌بودن مصرف هپارین با پزشک مشورت کنید. این شرایط عبارت‌اند از:

موارد منع مصرف هپارین

ترومبوستوپنی القاشده چیست؟

هپارین می‌تواند میزان پلاکت خون شما را کاهش دهد که ترومبوسیتوپنی القاشده با هپارین نامیده می‌شود. این اتفاق می‌تواند موجب تشکیل لخته خون درون رگ و ایجاد سکته مغزی یا حمله قلبی شود. حتی ممکن است این لخته‌ها چند هفته بعد از قطع مصرف هپارین ایجاد شوند. پزشک میزان کاهش پلاکت خون شما را بررسی می‌کند.

نحوه مصرف هپارین

هپارین - نحوه مصرف هپارین

دوز تجویزی، نوع دارو و نحوه مصرف آن به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله:

هپارین زیرپوستی یا درون‌رگی تزریق می‌شود. اولین دوز داروی زیرپوستی را پزشک به شما تزریق می‌کنند و نحوه درست تزریق را به شما آموزش می‌دهد، اما هپارین درون‌رگی را فقط پزشک یا پرستار در بیمارستان تزریق می‌کنند.

دوز مصرفی هپارین

دوز دارو برای ترومبوز ورید عمقی و آمبولی ریه

۱. دوز هپارین برای بزرگ‌سالان (۱۸ تا ۵۹ سال)

۲. دوز هپارین برای کودکان (۰ تا ۱۷ سال)

پزشک دوز دارو را بر اساس بیماری و سابقه پزشکی کودک تعیین می‌کند.

۳. دوز هپارین برای سالمندان (بیشتر از ۶۰ سال)

احتمال خونریزی در این افراد بیشتر است و شاید پزشک درمان را با دوزهای کم دارو شروع کند.

دوز هپارین برای جلوگیری از ترومبوز ورید عمقی بعد از جراحی

۱. دوز هپارین برای بزرگ‌سالان (۱۸ تا ۵۹ سال)

۲. دوز هپارین برای کودکان (۰ تا ۱۷ سال)

پزشک دوز دارو را بر اساس بیماری و سابقه پزشکی کودک تعیین می‌کند.

۳. دوز هپارین برای سالمندان (بیشتر از ۶۰ سال)

احتمال خونریزی در این افراد بیشتر است و شاید پزشک درمان را با دوزهای کم دارو شروع کند.

فراموش‌کردن مصرف هپارین

فراموشی یا درست استفاده‌نکردن از دارو موجب می‌شود دارو به‌خوبی عمل نکند. برای عملکرد درست هپارین لازم است مقدار خاصی از آن در زمان مشخصی دریافت شود. در صورت فراموشی، به‌محض به‌خاطرآوردن مقدار فراموش‌شده را مصرف کنید. اگر به زمان دوز بعدی هپارین نزدیک هستید، از دوز فراموش‌شده صرف‌نظر کنید و از مصرف دوبرابری دارو خودداری کنید. مصرف زیاد دارو می‌تواند عوارض خطرناکی مثل خونریزی شدید داشته باشد.

سوءمصرف هپارین

در صورت مصرف زیاد هپارین بلافاصله با اورژانس (۱۱۵) تماس بگیرید. علائم سوءمصرف این دارو عبارت‌اند از:

عوارض جانبی هپارین

هپارین - عوارض جانبی هپارین

هپارین موجب خواب‌آلودگی نمی‌شود، اما ممکن است عوارض دیگری داشته باشد. اگر علائم حساسیت به هپارین را دارید، بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید. این علائم عبارت‌اند از:

عوارض جانبی شایع هپارین عبارت‌اند از:

عوارض جانبی شدید هپارین

در موارد زیر مصرف دارو را قطع کنید و بلافاصله با پزشک تماس بگیرید:

خونریزی بر اثر مصرف هپارین

هپارین ایجاد لخته خون را دشوار می‌کند، بنابراین ممکن است موجب خونریزی شدید یا کبودی راحت‌تر شود. همچنین ممکن است خونریزی طولانی‌تر از حد معمول و در موارد نادر موجب مرگ می‌شود. بنابراین انجام مرتب آزمایش اندازه‌گیری زمان لخته‌شدن خون ضروری است. زمان‌بندی این آزمایش‌ها به پزشک کمک می‌کند بهتر درباره مصرف هپارین تصمیم بگیرد. اگر نمی‌توانید در طول درمان با هپارین به‌طور مرتب آزمایش زمان لخته‌شدن خون را انجام دهید، نباید از این دارو استفاده کنید.

هپارین می‌تواند در دوران مصرف و چند هفته بعد از قطع مصرف، موجب دوره‌های خونریزی شود. خونریزی بیشتر در افراد مسن و به‌خصوص خانم‌های بالای ۶۰ سال اتفاق می‌افتد. همچنین ممکن است مصرف هپارین موجب خونریزی‌های داخلی شود.

این موارد فهرست کاملی از عوارض جانبی نیستند و ممکن است عوارض دیگری هم ایجاد شوند. اگر علائم خفیف باشند، طی چند روز یا چند هفته از بین می‌روند. اگر علائم شدیدتر بودند یا از بین نرفتند، با پزشک صحبت کنید.

تداخل دارویی با هپارین

استفاده هم‌زمان هپارین با داروهای خاص مثل آسپرین یا سایر داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی می‌تواند احتمال خونریزی را بیشتر کند. این داروها عبارت‌اند از:

حتما پزشک را از مصرف این داروها مطلع کنید.

درباره مصرف داروهای خاص هم با پزشک مشورت کنید. این داروها عبارت‌اند از:

داروهای کاهش‌دهنده اثر هپارین

مصرف بعضی داروهای خاص می‌تواند اثر هپارین را کاهش دهد. این داروها عبارت‌اند از:

مصرف هپارین برای افرادی با شرایط خاص

هپارین - هپارین برای افرادی با شرایط خاص

مصرف هپارین در صورت ابتلا به بعضی بیماری‌ها می‌تواند دردسرساز شود. این بیماری‌ها عبارت‌اند از:

مصرف هپارین در دوران بارداری

آزمایش‌های حیوانی اثر منفی هپارین روی جنین را نشان می‌دهند. با این حال مطالعات کافی درباره اثر هپارین بر جنین انسان انجام نشده است. اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید، با پزشک صحبت کنید. شاید انواع بدون مواد نگهدارنده هپارین بهتر باشند. اگر در دوره مصرف هپارین باردار شدید، بلافاصله با پزشک مشورت کنید.

مصرف هپارین در دوره شیردهی

متأسفانه هپارین وارد شیر مادر می‌شود و نوزاد آن را جذب می‌کند. درباره بهترین روش تغذیه نوزاد در دوران مصرف هپارین با پزشک مشورت کنید. بعضی از انواع هپارین نگهدارنده‌ای به‌نام الکل بنزیل دارند که می‌تواند علاوه بر کُندکردن سیستم عصبی بعضی از نوزادان، مشکلات تنفسی و تغییر شیمی خون را در پی داشته باشد. این اثرات می‌توانند کشنده باشند. اگر به کودکتان شیر می‌دهید، درباره استفاده از هپارین بدون مواد نگهدارنده با پزشک مشورت کنید.

هپارین برای کودکان

اثر هپارین روی کودکان بررسی نشده است. به همین دلیل دوز پیشنهادی بر اساس تجربه بالینی انجام می‌شود. نوزادان باید هپارین بدون مواد نگهدارنده دریافت کنند. هپارین حاوی الکل بنزیل موجب عوارض جانبی شدید و حتی مرگ نوزادان می‌شود.

هپارین برای سالمندان

اگر بیش از ۶۰ سال دارید، ممکن است بیشتر در معرض خطر خونریزی باشید. از طرفی هپارین هم احتمال خونریزی را بیشتر می‌کند. به همین دلیل ممکن است پزشک درمان شما را با دوز کم دارو شروع کند.

استفاده از هپارین در سفر

اسامی هپارین در ایران

نام‌های تجاری هپارین در ایران عبارت‌اند از: