یک مقام مسئول در گفتگو با پرسون؛

واردات بلای جان چایکاران/ توان تولید نیمی از مصرف کشور وجود دارد

بعد از آب در دنیا چای دومین نوشیدنی به حساب می آید، مهد تولید این دمنوش در چین و هندوستان قرار دارد و از چند صد سال پیش تولید آن در ایران نیز آغاز شد.

به گزارش سایت خبری پرسون، رواج گسترده و عمومی چای در دوره قاجار و عمدتاً در زمان ناصرالدین شاه بود؛ مصرف بالای چای در جامعه ایران و واردات و ارز بری چنان بود که دولت آن زمان را به فکر کشت چای در ایران انداخت و چند بوته این گیاه از هندوستان به ایران آورده شد و به دلیل شرایط جغرافیایی خاص در منطقه لاهیجان استان گیلان مورد کشت قرار گرفت.

در حال حاضر 100 هزار تن چای خشک مصرف سالانه کشور است که 30 هزار تن آن در شمال کشور تولید می شود و 70 هزار تن نیز به شکل واردات تامین می شود، برای اینکه ببینیم در سال جاری که مقام معظم رهبری «جهش تولید» نام گذاری کرده اند تولید چای افزایش داشته است؛ خبرنگار اقتصادی پرسون گفتگویی با«حبیب جهانساز» رئیس سازمان چای انجام داده است.

او درباره اینکه جهش تولید در حوزه چای رخ داده است، گفت:« تولید محصولات کشاورزی مانند چای به شکل برنامه ریزی انجام می شود، به این شکل که میزان تولید چای سال آینده در سال جاری برنامه ریزی می شود، چرا که باید زیر ساخت باغات صورت بگیرد تا افزایش تولید محقق شود، البته برنامه ریزی افزایش تولید چای از سال های گذشته در دست اقدام بوده که در سال جاری توانسته ایم 133هزار تن برگ سبز چای تولید کنیم که 5 درصد نسبت به سال 98 افزایش تولید صورت گرفته است.»

«جهانساز» ادامه داد:« در چند سال اخیر نوسانات ارزی موجب شد تا توجه بیشتری به تولید داخل صورت بگیرد چرا که کمبود ارز واردات رسمی و قاچاق چای را کاهش داد و از سوی دیگر گرانی چای وارداتی موجب اشتیاق تولید کننده داخلی برای بدست آوردن بازار داخلی شده است.»

رئیس سازمان چای افزود:« تسهیلات بلند مدت با سود 4 درصد در اختیار چایکاران قرار گرفته است تا تلاش بیشتر برای تولید داخل صورت بگیرد، در سال 99 تولید چای خشک کشور به رقم 30 هزار تن رسیده که آمار بسیار قابل توجهی است.»

وی در پاسخ به سوال خبرنگار پرسون درباره اینکه چه میزان چای در کشور مصرف می شود و تولید داخل جوابگوی مصرف را می دهد؟ پاسخ داد:« آمار واقعی مصرف چای 100 هزار تن است، البته برخی 130 هزار تن عنوان می کنند، در صورتی که 80 هزار تن مصرف صورت می گیرد و 20 هزار تن هم گردش انبار وجود دارد که در مجموع 100 هزار تن سالیانه نیاز چای کشور است که 30 درصد تولید داخل و 70 درصد از طریق واردات تامین می شود.»


بیشتر بخوانید:

پرداخت ۵۰ میلیارد تومان تسهیلات به چایکاران


تسهیلات ارزان قیمت برای چایکاران در نظر گرفته شده است، به ازای هر هکتار 25 میلیون تومان وام 4 درصد با باز پرداخت 4 ساله، همچنین برای بهسازی کارخانه های چای وام 600 میلیون تومان با سود 7 درصد با باز پرداخت 4 ساله ارائه می شود.

«جهانساز» درپاسخ به سوال دیگر خبرنگار پرسون درباره اینکه این امکان وجود ندارد که بتوانیم تولید چای را افزایش دهیم تا نیازی به واردات نداشته باشیم و به نوعی جلو ارز بری گرفته شود و حتی بتوانیم ارز آوری در زمینه صادرات چای به وجود آوریم؟ گفت:« کشت چای نیازمند منطقه جغرافیایی خاص است؛ در کشورمان در منطقه شمال چای تولید می شود و محدودیت جغرافیایی این امکان را نمی دهد تولیدات بیشتری داشته باشیم، تنها در دو استان گیلان و مازندران شرایط اقلیمی برای کاشت چای مهیا است بنابراین مساحت قابل توجهی برای کشت چای وجود ندارد؛ اما در صورت توجه به چایکاران و کارخانه های چای امکان افزایش تولید وجود دارد.»

رئیس سازمان چای خاطر نشان کرد:«طی یک تا دو سال اخیر توانستیم میزان تولید چای را از 25 هزار تن به 30 هزار تن افزایش دهیم، ما بر این باور هستیم در صورت حمایت از این محصول کشاورزی در بازه زمانی 5 سال میزان تولید چای کشور را به 50 هزار تن خواهیم رساند و 50 هزار تن دیگر مصرف چای داخل واردات انجام شود، به عبارتی می توان میزان واردات چای را کاهش داد.»

گفتگو از: محمد خادمی

225819

مطالب مرتبط